dinsdag 13 december 2016

Onthand

Al heel lang heb ik milde klachten in mijn armen en handen. 's Nachts en ook na een stukje fietsen had ik klachten. De klachten wezen op het carpaal tunnel syndroom. Bij deze aandoening zit er een zenuw min of meer bekneld in je pols. Wat merk je daarvan? Ik had tintelingen en prikkelingen in mijn hand en soms 's nachts een vrij hevige pijn. Ik heb het al jaren, maar na de griepprik in oktober waren de klachten links ineens een stuk heviger geworden. De hele dag door prikkelingen en tintelingen in mijn arm en hand. Heel storend! Ik kon er 's nachts slecht door slapen, want die arm plaagde mij! Omdat de klachten heviger waren geworden en er vaker sprake was van veel pijn 's nachts ben ik naar de huisarts gegaan die mij doorverwees naar het ziekenhuis.
Daar bleek dat de zenuw inderdaad nogal in de knel zit en dat een operatie nodig is.
Geel: zenuwen. Rood: gebied van beknelling (= operatiegebied). Blauw: gebied waar de klachten zitten
Dus vandaag mag ik onder het mes. Het is een kleine operatie die poliklinisch wordt uitgevoerd. Na 10 dagen mag het drukverband verwijderd en mogen de hechtingen er uit. Daarna is het afwachten hoe snel de hand zich herstelt. Voorlopig mag ik er geen zware dingen mee tillen, en niet fietsen en niet autorijden. Ik zie er toch wel een klein beetje tegen op, maar ik heb er wel vertrouwen in dat mijn hand ervan opknapt.

Links is veel erger dan rechts, maar ook rechts ben ik zeker niet geheel klachtenvrij. Over niet al te lange tijd, als de linker hand hersteld is, laat ik ook mijn rechterhand onderzoeken. De klachten in die hand lijken sprekend op die aan de linkerhand, maar dan wat minder heftig. Dat onderzoek heeft nu niet plaatsgevonden, want daarvoor was ik niet doorverwezen. Ik verwacht dat ook in die hand de zenuw bekneld zit, maar minder ernstig.

Operatie vandaag houdt in, dat ik een langere "kerstvakantie" heb. Ik had 2 weken gepland, vanaf 24 december, maar door de operatie wordt het langer. Werken is de komende tijd niet mogelijk. Als ik mijn hand nog niet goed gebruiken kan in de kerstvakantie, dan meld ik me nog niet hersteld en vraag ik mijn reeds ingeplande verlofdagen terug.

Ondanks de operatie kun je nog steeds (bijna?) dagelijks hier een bericht van mij verwachten. Ik heb namelijk al een aantal klaargezet en ook een paar concepten, waar ik niet zo veel meer aan hoef te doen, maar die nog niet helemaal af zijn. Computer opstarten en een beetje typen kan ik ook met alleen mijn rechterhand.

22 opmerkingen:

 1. Succes vandaag en veel sterkte bij het herstel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sterkte vandaag ,en beterschap met je hand .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes met de operatie en hopelijk heb je er snel baat bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Best spannend zeg! Maar fijn dat ze er iets aan kunnen doen. Ik wens je een voorspoedige operatie en snel herstel!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sterkte voor vandaag! Over het algemeen zijn de resultaten zeer positief. Een paar jaar geleden heb ik zo'n operatie gehad aan mijn rechter ringvinger. heeft heel goed geholpen. Ik heb wel een tip. Houdt 's nachts je hand en onderarm gestrekt, dus niet een vuist maken of i.d.. Ik leg mijn hand en onderarm onder mijn kussen. Kwestie van trainen.Maar helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte en voorspoedig herstel.
  Mijn linkerhand is ook geopereerd paar jaar geleden. Bij mij kwam het door de overgang, een college was zwanger en had hetzelfde. Meestal is de oorzaak veranderende hormonen. Mijn rechterhand had ook wat klachten maar is vanzelf overgegaan na de overgang.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beterschap en geniet van je lange kerstvakantie(wat nog wel kan).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte. Ik weet dat ze eventueel ook een spuit met corticosteroiden kunnen geven op de plek van de beknelling. Blijkbaar is het aan de ene kant nu te erg om dat nog te doen, maar misschien kun je de klachten aan je andere hand ter sprake brengen, en kijken wat ze daar voorstellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n spuit werkt best goed, maar dat is van korte duur. Ik heb spuiten gehad toen ik veel last had van een trigger-finger. Met spuiten kom ik niet definitief van mijn klachten af. Fysiotherapie werkte beter voor de trigger-finger, maar die klachten zijn ook niet helemaal weggegaan. Ik doe nog bijna dagelijks oefeningen.

   Verwijderen
 9. Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet. Je zult je zeker onthand voelen de komende tijd. Dan merk je hoe vaak het nodig is om twee handen te gebruiken.
  Mijn schoonmoeder is voor hetzelfde aan beide handen geopereerd. Mijn vader heeft er ook last van, maar wil zich liever niet laten opereren, zolang hij bezig blijft is het ongemak te behappen.
  Ik wens je een spoedig herstel en hoop dat je daarna van je klachten bent verlost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat je bij veel activiteiten 2 handen gebruikt. Ik ben al volop aan het oefenen om het met 1 hand te klaren! Ik heb heel lang, net als jouw vader, gewacht met het inschakelen van hulp, maar nu ik regelmatig 's nachts stevige pijn heb, wordt het mij toch wat te erg.

   Verwijderen
 10. Sterkte en een voorspoedig herstel. Lekker behaaglijk binnen zitten is geen straf met dit weer! . Partner heeft aan beide handen dezelfde operatie gehad en tevens geopereerd aan 3 vingers (trigger-fingers) Chirurg vertelde dat dit veel voorkomt bij mensen met artrose.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb rechts naast carpaaltunnelklachten ook een trigger-finger. Die trigger-finger klachten zijn door handfysiotherapie aanvaardbaar goed verholpen, maar niet helemaal verdwenen.

   Verwijderen
 11. Sterkte! En een voorspoedig herstel!! Heb je wel fijn veel tijd voor je kleinkinderen. .. liefs Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sterkte ermee! Hopelijk kun je snel met 1 hand je gang gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sterkte, 't zou fijn zijn als je weer 'gewoon' alles kan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sterkte en een spoedig herstel gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank jullie allemaal voor jullie lieve wensen. Ik kruip nu lekker in bed, met een paar paracetamollen. Ik ben moe van de dag en de hand begint wat pijn te doen. Tijd voor rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wens je een voorspoedig herstel toe en vooral snel minder pijn

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.