Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 22 januari 2017

Acht rijksten

Laatst in het nieuws:
De acht rijkste mannen op deze wereld bezitten net zo veel geld als 3, 6 miljard van de armste mensen op aarde. Dit bericht komt van Oxfam Novib en deze organisatie roept op om de hoeveelheid geld beter te verdelen. Dat zou kunnen door hogere belastingen te heffen, dat geld zou dan weer ten goede komen aan de armsten.
Persoonlijk heb ik altijd een beetje moeite met het bedenken hoeveel een miljard ook al weer is.
Dat heb ik voor dit bericht maar eventjes opgezocht, een miljard is 1000 miljoen en dat is dus 1.000.000.000. Die 3,6 miljard is dus 3.600.000.000 mensen. Dat is véél. En al die mensen samen hebben dus evenveel geld als de 8 rijkste mannen.
Ik heb ook nog maar eens even nagezocht hoeveel mensen er ongeveer wonen op deze planeet. Dat zijn er volgens deze site bijna 7,5 miljard. Dat betekent dat de 8 rijksten bijna evenveel geld hebben dan de armste helft van de wereldbevolking.
De kloof tussen rijk en arm neemt volgens Oxfam Novib almaar toe.
Eigenlijk is dat absurd, als je er goed bij stilstaat. Zo veel mensen die helemaal niets hebben en rond moeten komen van 2 dollar per dag.

Wat vind jij van de enorme kloof tussen arm en rijk?

17 opmerkingen:

 1. Verleidelijk om hard te roepen "het moet beter verdeeld worden"
  Maar er geldt nog steeds verbeter de wereld, begin bij jezelf
  Mijn vermogen van tel 200.000, ik bezit net zoveel als 2,5 miljoen van de armste mensen. Ik kan aan de bak met beter verdelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik wel met je eens, we zijn altijd snel met roepen wat anderen zouden moeten doen, maar houden onszelf dan buiten schot. Al valt er bij mij persoonlijk weinig te verdelen.

   Verwijderen
 2. Ja, natuurlijk is dat verkeerd en ook in ons land zijn rijke mensen. Maar ze hebben dat geld niet zomaar op de bank staan en kunnen ervan afhalen wat ze willen. Heel veel geld zit in goederen en landerijen. Stel, je bent rijk op de diverse lijsten maar het geld zit in een oud landgoed en je hebt maar net geld genoeg om alles redelijk te onderhouden. Dan heet je rijk maar bent het niet. Wel vind ik dat diegenen die veel liquide middelen hebben daar ruimhartig van moeten kunnen/willen delen en ik denk dat dat ook wel gebeurd maar laat de linkerhand niet weten wat de rechterhand doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is wel absurd hoor zo'n groot verschil. Maar ik lees ook de berichten over top inkomens en ik gun iedereen zijn verdiende geld. Maar om de schoonmaker nou 8 euro per uur te geven en de hoogst verdiende paar honderd euro per uur. Dat kan wel iets beter verdeeld zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar wat zou er gebeuren als ze het wel zouden delen? Ik denk dat over 10 jaar de verdeling weer bijna hetzelfde zou zijn. Heel veel mensen kunnen nou eenmaal niet sparen en blijven altijd op de grens van armoede leven simpelweg door de keuze's die ze maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat met die allerarmsten niet de mensen die verkeerde keuzes maken worden bedoeld maar mensen in heel arme landen. Die mensen hebben helemaal geen geld, zijn al blij wanneer ze iedere dag te eten hebben en hebben dus helemaal geen keus.
   Inzetten op een betere verdeling van onze welvaart is een nobel streven maar nóg beter is het, m.i., om mensen in arme landen toekomstperspectief te bieden door goed onderwijs, schoon drinkwater, goede medische voorzieningen, handhaving van mensenrechten enz. En dat lukt alleen maar als er in veel van die landen eens iets aan de corruptie wordt gedaan, zowel van de kant van de regeringen van die landen als van de westerse landen, die die landen maar al te graag uitbuiten voor hun eigen economische belangen.

   Verwijderen
 5. Om na de reactie van Jan, een en ander nog een beetje verder te nuanceren. In bijvoorbeeld India met een inwonersaantal van 1,2 miljard mensen, dus 1.200.000.000 mensen één derde van het door jou genoemde aantal, verdient men €800 tot €2500 PER JAAR iets wat wij hier in Nederland per maand verdienen, De kosten van het levensonderhoud zijn daar natuurlijk ook naar. Conclusie iedere Nederlander verdient minimaal 12 x meer dan dan iemand uit India.
  Dus dit soort door de media in elkaar gedraaide verhaaltjes lijken eerst schokkend, maar moeten eigenlijk iets meer genuanceerd worden.
  Niet persoonlijk tegen jou bedoelt hoor, ik lees hier elke dag met plezier.

  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich klopt het dat je in het ene land veel meer met je geld kunt doen dan in het andere land. Van 800 tot 2500 euro per jaar kan een mens in Nederland niet overleven.
   Wel blijft het een feit dat er mensen zijn die echt veel te veel geld hebben en anderen die vrijwel niets hebben en daar zou naar mijn mening verandering in moeten komen.
   Begrijp me goed, ik hoef echt geen geld van een rijke. Ik heb geld genoeg.

   Verwijderen
 6. Gelukkig zetten veel van de rijksten zich wel in voor allerlei liefdadigheidszaken of richtemn ondersteunende fondsen/foundations op.
  Geen idee of de nieuwe Amerikanse onster dat ook doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben toch altijd meer onder de indruk van mensen die zelf ook niet echt rijk zijn, maar zich wel inzetten voor minderbedeelden dan voor mensen die geld weggeven en daar zelf totaal niets van merken.

   Verwijderen
  2. De meesten geven het niet alleen weg maar zetten zich dan ook echt in voor de doelen die ze uitgezocht hebben en geven minder bedeelden dan ook weer de mogelijkheid zich via die doelen mede in te zetten.

   Verwijderen
 7. Wat mij opviel is dat die rijken allemaal rijk geworden zijn in de mobiele telefoniesector en computersector.
  Ik vraag me ook af of je zo gelukkig bent met zoveel geld...er is toch een moment dat het genoeg is...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch denk ik dat, als die superrijken niet rijk zouden zijn, de armsten daardoor niet rijker zouden worden. De wereld zit raar in elkaar.
  Vind het goed dat bv. Bill Gates zich enorm inzet dmv bijvoorbeeld inentingsprogramma's. En daar heeeel veel kinderen mee bereikt. Hij houd zich ook bezig met onderwijs.
  Ik ben bang dat er geen oplossing is voor de grote armoe en belabberde leefomstandigheden waarin een groot deel van de wereldbevolking moet leven. De arme landen worden vaak uitgebuit door rijke landen (bv. goedkope arbeidskrachten). En regeringen van zulke landen zijn veelal corrupt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja natuurlijk, beter verdelen zou eerlijker zijn. Maar ik vind het altijd weer een beetje zuur dat bijvoorbeel Oxfam Novib dit soort gegevens naar buiten brengt, terwijl hun eigen directeur in 2015 een slordige 125.000 euro bruto verdiende voor zijn 36-urige werkweek. Van mij mag iemand met zo'n hoge functie best goed verdienen, maar meer dan 3x modaal is me wat te gek.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mij opvalt is het woord mannen, de 8 rijksten zijn mannen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo stond het in het artikel in Trouw:
   "Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar (70,7 miljard euro). Zij bezitten samen bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar."

   Verwijderen
 11. het is ook geen goed idee om de armen , ineens een flinke zk geld te geven , want vaak moeten er eerst gewoontes veranderd worden !
  daarbij is het nog altijd : de rijken worden rijker , de armen armer !
  persoonlijk ben ik blij dat we op een gewone manier rond kunnen komen , met ons gezin !
  ik hoef geen miljoen op mijn rekening te hebben staan , want bedenk altijd maar dat we zulke nietige mensen zijn , er hoeft maar zo weinig te gebeuren , of e zijn er niet meer !
  en dan .... als we dan kunnen zeggen : weg wereld , weg schatten
  gij kunt niet bevatten
  hoe rijk dat ik ben !
  k-heb alles verloren , maar ezus verkoren
  Wiens eigen ik ben .

  BeantwoordenVerwijderen