maandag 23 januari 2017

Een andere, goedkopere krant?

Martine van Min of Meer schreef laatst over het overstappen naar een goedkoper krantenabonnement (klik op de link voor het bericht van Martine).  Ik was meteen enthousiast! Goed idee, een goedkopere krant, het is altijd fijn om geld te besparen! Het leek me ook wel wat voor mij, zo'n goedkoper abonnement. Als ik het handig aanpakte, kon ik zó wel honderd euro in een jaar besparen. Ik maak dan gebruik van een aanbieding bij een andere krant en na verloop van tijd stap ik weer eens over ergens anders naar toe.

Ik besprak het idee met oudste dochter en die keek mij eens aan en zei: ik zou het niet doen als ik jou was. Je bent gehecht aan die krant en ik weet niet anders dan dat jij een abonnement hebt. Waarom zou je overstappen? Geld genoeg toch? Jouw hypotheekschuld is €900,- en jouw inspiratiebron heeft een hypotheekschuld die ongetwijfeld vele malen hoger is.
Daar had ze wel een punt. Ik ben al wel bijna 45 jaar abonnee en ik vind het een prettige krant. Acht jaar geleden heb ik mijn abonnement omgezet in 1x per week een papieren krant + 6 x per week een digitale krant. Dat was al een flinke financiële en milieu-besparing, want minder bomen nodig en minder vervoer.
Maar een heel andere krant nemen dan ik gewend ben? Nee, voorlopig niet en misschien wel nooit.
Misschien doe ik dat als ik met pensioen ben en mijn inkomen met ongeveer 450 euro per maand netto gedaald is. Dan lees ik mijn eigen vertrouwde krant in de bibliotheek en heb ik 1x per week een papieren krant + digitaal abonnement van de goedkoopste aanbieder.

18 opmerkingen:

 1. Herkenbaar. Als ik ergens echt gehecht aan ben, verander ik ook niet hoor alleen om te bezuinigen.
  Waarom ik nu wel overstapte was omdat ik niet zo gehecht ben aan de krant. Wel aan de columnisten maar die kan ik nog steeds voor een groot deel digitaal lezen.
  Het is toch telkens weer een afweging: als ik consuminderen/iets opzeg, wat geef ik dan op en staat dat in verhouding tot wat het me oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hypotheekschuld van €900? Dat gaat heel hard ;-) Grapje hoor, als ik het lijstje bekijk zal dat wel 'nog geen €9000' moeten zijn geweest. Ik zou zelf gewoon het hele abonnement opzeggen, maar ik ben er niet aan gehecht. Als jij dat wel bent, zou ik het zeker houden bij de krant die je fijn vindt om te lezen. Daar heb je plezier van, van een andere misschien minder. En als je er plezier van hebt, heb je het geld er wel voor over, als je er geen plezier van hebt, dan is elke euro eigenlijk teveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, mijn hypotheekschuld is echt nu 900 euro. Ik heb deze maand 7500 euro afgelost en nu is de schuld 900 euro. Het is geen kommafout.

   Verwijderen
  2. Ik heb het lijstje onder Hypotheek aflossen! aangevuld met de laatste aflossing op 12 januari jl.

   Verwijderen
  3. Oh, helemaal top dan!! Lekker bezig :) Heb je dan niet de drang om die laatste 900 ook weg te werken? Of kost dat echt te veel aan boete?

   Verwijderen
  4. @ LLMM: dat kost me te veel aan boete. De hypotheek loopt nog 10 jaar. Ze willen de rente die ze hadden kunnen ontvangen als de hypotheek in maart 2027 afgelost zou worden. Dat is ongeveer €416,-

   Verwijderen
 3. Ooit moest ik bezuinigen en ging de krant er uit. Vreemd,maar ik mis hem niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd goed om je af te vragen of je niet doorschiet met bezuinigen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt vragen om korting op je huidige abonnement en "dreigen" met opzegging als ze weigeren....
  Je kunt het altijd proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad verstandige dochter. Als het niet echt nodig is en je bent al zolang abonnee dan ga je dat erg missen.

  Ik heb de VPRO gids, ook niet goedkoop maar goede extra informatie en ondersteun zo ook een omroep die ik prima programma's vind maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ging de krant als jaren geleden de deur uit. Het nieuws gaat tegenwoordig zo snel dat het oud is voor de krant in de bus ligt. En op internet kan je overal het nieuws gratis lezen. Een abonnement is weggegooid geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Achtergrond informatie vind ik wel van de krant, maar kleine artikelen zijn vaak al te lezen op alle gratis websites. Wel vind ik het magazine elke zaterdag leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn nogal merkentrouw en dat geldt ook voor onze kranten. Een regionale en de papieren NRC.
  Ik zou het lekker houden bij je huidige krant.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn krant lees ik al zo'n 40 jaar. Behalve het nieuws, gaat het mij vooral om achtergrondverhalen en de columns. Ik voel me thuis bij die krant en zal mijn abonnement niet uit bezuinigingsoverwegingen opzeggen. Wel heb ik tegenwoordig een digitaal abonnement, een stuk goedkoper. Af en toe koop een een papieren regionale krant. Ik ben een echte krantenlezer en hoewel ik noodgedwongen op bijna alles moet bezuinigen vind ik een abonnement absoluut geen weggegooid geld.
  Blijf fijn je krant lezen Zuinigaan ! Je dochter heeft gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lees mijn/onze krant(RD) ook al meer dan 40 jaar en wil geen andere en houd het ook bij een papieren versie, daar kan ik nog eens wat uitknippen. Ik knip nog wel eens een artikel uit voor mijzelf maar ook voor deze of gene. Maar zou ik heel krap komen te zitten dan nam ik de zaterdageditie of de Week, een verzameling van artikelen van de afgelopen week in magazine vorm en die kost weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grappig lees mijn blog van vanavond maar eens... je zou een belletje eraan kunnen wagen....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had af en toe een proef abonnement via mijn zus en krijg daar nog steeds aanbiedingen voor. Ik doe het echter niet meer, ik werd niet goed van al die ellende iedere dag. Alleen achtergrondartikelen vond ik vaak heel interessant. Maar mij is het al die ellende eromheen niet waard. De belangrijke dingen pik ik wel van de radio op want ik kijk ook geen journaal, voor mij heeft dat geen toegevoegde waarde. Ik merk dat mijn leven er veel rustiger door is.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.