zaterdag 21 januari 2017

Belasting betalen?

Een anonieme reactie gisterochtend op mijn bericht over de voorlopige aanslag van de belastingdienst: "eerste keer in je leven dat je ook een wat betaald aan de fiscus , 40 jaar halen en een keertje een beetje betalen oei oei"

En dan denk ik: huh? Waar gaat dit over? Hoezo betaalde ik in 40 jaar geen belastingen? Hoe komt iemand er bij om te veronderstellen dat ik na mijn 24e geen belasting meer betaald heb en nu pas op mijn 64e voor het eerst weer belasting betaal?
Ik betaal belasting als ieder ander.

Wat betaal ik dan aan belasting?

Ik betaal BTW (=belasting toegevoegde waarde):
Als ik naar de winkel ga en ik koop wat, dan betaal ik daar 21% belasting over, dat geldt voor alles wat ik koop, behalve levensmiddelen, daarover betaal ik 6%.

Verder betaal ik 6% BTW als ik naar de kapper ga, als ik iets aan mijn huis laat doen, als ik een nieuw zwemabonnement koop, als ik mijn fiets laat repareren.

Maandelijks betaal ik wegenbelasting, ongeveer 40 euro.
Ik betaal belasting + BTW op het leidingwater. Ik gebruikte in heel 2016 voor 9,70 euro leidingwater, de belasting was €5,03 en de BTW was €3,64
Ook over stroom en gas betaal ik belasting, net als iedereen.
Verder betaal ik iedere maand aan de gemeente Groningen 50 euro en aan het Waterschap €18,20.

Dan mijn salaris en bijverdiensten: daarover heb ik in 2015 in totaal €6.079,- inkomstenbelasting betaald. Mijn jaaropgave over 2016 heb ik nog niet ontvangen en de belastingaangifte moet nog komen.

Toen ik bijna 10 jaar geleden mijn huis kocht, toen betaalde ik €8.580,- overdrachtsbelasting.

En dan vraag je je misschien af: hoe zat dat toen je in de bijstand zat?
Ik kan je verzekeren dat ik in 1998 en daarvóór ook niet vrijgesteld was van BTW. Ik moest gewoon net als ieder ander belasting betalen als ik wat kocht of diensten afnam.
Toen betaalde ik ook gemeentelijke belastingen en belasting voor het waterschap. Ik kon geen vrijstelling krijgen, omdat ik een beetje spaargeld had.
Ook betaalde ik loonbelasting toen ik in de bijstand zat. Hoeveel weet ik niet precies, dat komt omdat het bedrag voor de loonbelasting en de premie volksverzekeringen (AOW etc) op de jaaropgave niet gesplitst was. In 1998 werd er in totaal op mijn inkomen 4.241 gulden loonbelasting en de premie volksverzekeringen ingehouden. Het bruto inkomen was 27.881 gulden. Dat was niet voor mij alleen, dat was voor mij én mijn 2 dochters. Over dit bruto inkomen werd verder nog 1.761 gulden premie ziekenfonds/ziektenkostenverzekering ingehouden. Omgerekend naar euro's was dit netto inkomen gemiddeld €828,75 per maand en daar zat de vakantietoeslag al bij in. Daar moest ik van rondkomen met een kind van 9 en een kind van 12.

Wat vind ik van het betalen van belastingen? Daar heb ik helemaal niets op tegen. Om te zorgen dat Nederland functioneert is belasting hard nodig.
De hele infrastructuur wordt er van onderhouden, het onderwijs, ons parlementair democratisch systeem met onze volksvertegenwoordigers op verschillende niveaus. De belastingen zorgen voor goede dijken en beveiliging tegen veel onheil van buitenaf. Kortom, niets mis mee. Dat schreef ik ook in juni vorig jaar, toen ik naar aanleiding van de definitieve belastingaanslag nog ongeveer 1000 euro moest betalen.

Ik verwacht dit jaar in juni ook weer een flinke aanslag over 2016, daarom was ik ook niet heel blij met de voorlopige aanslag 2017 en ik nu voor het eerst ook over 2017 alvast ruim 500 euro moet betalen, die voorlopige aanslag had ik niet aan zien komen. Ik weet het, dat is onervarenheid met inkomen dat ik bruto ontvang en waar ik achteraf nog belasting over moet betalen.

27 opmerkingen:

 1. Wat een rare mensen heb je toch om zo'n reactie neer te zetten. Weinig kennis zaken ook.
  Ik lees je blog met heel veel plezier in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dom gezwets. Gewoon laten kletsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat sommige mensen zoveel aannames hebben. Jij bent zorgvuldig bezig. Dat is wat uiteindelijk belangrijk is. Ik weet nu al dat ik moet bijbetalen, maar ben ook begonnen met een vaste geld donatie, ik denk dat het mijn extra inkomsten belasting zal verlagen en het dierenasiel kan er iets positiefs mee doen. Ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een vreemde opmerking die je kreeg. Dan heb je dus totaal geen verstand van belastingzaken. Geen belasting betalen is zo goed als onmogelijk. Hoe je het betaald kan erg verschillen via je werkgever of via bv een (voorlopige) aanslag. Het blijft een lastig iets voor sommige mensen de belastingen. Net zoals mensen kunnen zeggen dat ze meer belasting betalen dan ze verdienen, kan ook niet. Ik vind je erg netjes dat je alles opgeeft en ondanks je niet heel riante inkomen niet 'zwart' bij klust. Ja, en iedereen schrikt wel eens van de bedragen, er gaat ook best een groot deel naar de belastingdienst, maar zoals je zegt hard nodig om de maatschappij te laten functioneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een tactloze opmerking, vast een GeenStijl lezer.. 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel domme opmerking. Iedereen betaalt belasting, zelfs het kind dat van zijn eerste zakgeld een speelgoedje koopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn van die mensen die roepen om het roepen. Het maakt niet uit wat. De sociale media staan er vol mee. Sneu. Prima reactie van jou. Ik heb lang geleden al geleerd: ik zou graag veel belasting betalen. Dan verdien je dus veel of je hebt veel of beide natuurlijk. Ik heb ooit een belastingaanslag gezien van een miljoen gulden. Niet voor mijzelf overigens, ha, ha. Die man had zijn bedrijf verkocht en hield er na belastingen toch een aardig centje aan over. Het is alleen jammer dat je over je spaargeld maar 0, 5% rente krijgt en er 1, 2% over moet betalen. Een rechter heeft onlangs beslist dat dit mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen ik nog bij de gemeente werkte, zei mij broer wel eens dat ik eigenlijk geen salaris kreeg, maar een uitkering, van zijn belastingcenten. Ik betaalde volgens hem dus ook geen belasting, ik gaf gewoon geld terug. In zijn ogen kostte ik alleen maar ( door hard werkend Nederland opgebracht ) belastinggeld. Zo kun je het ook zien. Lekker laten lullen dacht ik gewoon ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zulk soort negativiteit en narigheid verwijder ik gewoon. Ik wil mn blog positief houden. Opbouwende, net en respectvol verwoordde kritiek vind ik prima, vragen staat ook vrij maar voor dat soort negativiteit pas ik, ik ga die trolls geen aandacht geven. Get a life.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een akelige opmerking. En natuurlijk:anoniem. Dan durf je! Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Respect voor jou Zuinigaan hoe je hier mee om gaat
  Nu kan degene die dit schrijft er geen plezier aan beleven

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zuur blogje weer... je hebt genoeg geprofiteerd met je mislukte opleidingen en baantjes... Nog steeds klaag je en denk je dat de zon voor niets opgaat... Maar helaas... hebben hebben hebben staat voor jouw bovenaan... Maar zo denken alle maatschappelijk werkerkers die mislukt zijn.... Wel de lusten, niet de lasten, en vooral weten waar je geld vandaan kan halen... Ga terug naar die plaggenhut, en blijf daar zure trol!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie is er nu eigenlijk een zure trol?
   Ik heb de opleidingen die ik gedaan heb, gewoon afgemaakt en er is geen sprake van mislukking.
   Ik wil er verder een woorden over vuil maken.
   Alle verdere reacties van jou worden verwijderd!

   Verwijderen
  2. Het is duidelijk dat anoniempje van 12:40 uur niet goed weet wat bloggers onder een trol verstaan.
   Ik zal het anoniempje wel even uitleggen, een trol is iemand die anoniem reageert en het nodig vindt om de blogger te beledigen, uit te schelden en te verwensen, zonder dat daar aanleiding toe bestaat.

   Zuinigaan, je hebt groot gelijk als je verdere zure reacties van anoniem gaat verwijderen!

   Trouwens, een leuk stukje over de belastingen!
   Paula

   Verwijderen
 13. Anoniem 12:40 zet er dan tenminste een naam onder als je zo 'n akelige opmerking maakt en ga je mond spoelen.

  Zuinigaan is een voorbeeld voor velen die door omstandigheden niet zo veel geld hebben en daar toch een goed en eerlijk leven mee willen leven. Ik vind het bewonderenswaardig hoe zij zich er heeft doorgeslagen met een man die zo ernstig psychisch ziek werd dat ze het gewone leven wel dag kon zeggen

  Jannie te Linde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd weer dat gezeur als reacties anoniem zijn.
   Zuinigaan is toch ook anoniem, of denk je soms dat
   het haar echte naam is?

   Verwijderen
  2. Anonieme reacties zijn niet erg, anders waren ze wel uitgeschakeld. Maar de manier hoe iets geschreven is, zegt heel veel.
   Als zuinig aan zo'n reactie zou plaatsen, maakt het niet uit dat dat niet haar echte naam is, iedereen weet dan wel de persoon die het geschreven heeft.

   Zuinigaan, ik heb respect voor de manier hoe jij het doet!

   Verwijderen
 14. Maar je hoeft je toch helemaal niet te verdedigen, ZuinigAan? Ik volg je al lang en weet dat je een integere hardwerkende en intelligente vrouw bent. En nee, je bent niet God Almachtig en je kunt dus niet alles voorzien. Dus ook niet dat de Belastingdienst ineens Voorlopige Aanslagen 2017 gaat versturen in 2017. Ik kreeg 'm ook en ik heb 'm wel gewijzigd omdat mijn situatie van 2015 inmiddels niet meer van toepassing is op 2017. In mijn geval heeft de Belastingdienst dus een verkeerde aanname gedaan. Maar jij weet nu al hoe jouw situatie in 2017 zal zijn en dan is het idd slimmer om met korting te betalen. Prima toch?
  Ik zou me helemaal niets aantrekken van een dergelijke zure reactie. Maar ik geef meteen toe dat dit een van de redenen is waarom ik zelf geen blog heb. Niets van aantrekken, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Aanvulling: Voorlopige Aanslagen 2017 gaat versturen in januari 2017.
  Een vriend van me die belastingconsulent is zei tegen me dat het eigenlijk bijzonder is dat je een Voorlopige Aanslag krijgt terwijl je zelf over dat jaar nog geen aangifte hebt gedaan. Maar ik heb een ondernemersachtergrond en weet dat de Belastingdienst dat bij ondernemers/zzp-ers al jarenlang doet. Trouwens ook bij mensen die losse bijverdiensten opgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ik heb alles inmiddels alweer binnen, voorlopige aanslag IB en ZVW (als ondernemer).

   Verwijderen
 16. Mooi blogje weer. Ik vind het knap dat je je uit de bijstand hebt gewerkt naar een vaste baan. Ik gun je een rijk leven in alle opzichten.

  Enne... laat je niet kisten door een zure reactie hier en daar. Da's de kift zoals mijn moeder zou zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Petje af voor al het werk dat je verrichtte om al die cijfers op te diepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is 10 minuutjes werk. Ik heb mijn administratie goed op orde.

   Verwijderen
 18. Je moet maar zo denken Zuinigaan: het zegt méér over deze persoon dan over jou. Jij weet hoe het zit. Ieder beschaafd en weldenkend mens plaatst een dergelijke reactie niet. Ook jouw lezers halen dit er feilloos uit. Ik zou hier dan ook persoonlijk geen woord meer aan vuil maken, laat staan er een blog aan wijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Joh Zuinigaan, laat die mensen die dit soort nonsens roepen toch lekker links liggen. Of beter nog: hoppaa....weg ermee die reacties! Je HOEFT jezelf echt niet te verdedigen.
  Het is in de ogen van dit soort reagluurders toch nooit goed genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zuinig aan mijn complimenten. Ik bewonder je doorzettingsvermogen en je kijk op het leven. Lees je blog altijd met veel plezier en ik hoop dat ondanks reacties zoals anoniem 12.40 je toch blijft doorgaan met schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.