vrijdag 20 januari 2017

Vrolijk sparen

Marieke Henselsmans schreef een aantal jaren geleden (in 2012) het boek Vrolijk Besparen, ik wil het deze keer over vrolijk sparen hebben.
Ondanks dat de spaarrentes laag zijn, spaar ik maandelijks vaste bedragen. Ik wil graag wat geld tot mijn beschikking hebben voor leuke dingen en ook voor noodzakelijke uitgaven.
Door automatisch geld over te maken, hoef ik daar verder niets meer voor te doen, ik heb er geen omkijken naar en zo groeien mijn digitale spaarpotjes.
Zodra mijn maandelijkse salaris binnenkomt, dan gaat er 480 euro naar de buffer-spaarrekening.
Daarnaast gaat er 250 euro naar de spaarrekening die gekoppeld is aan mijn gewone bankrekening en €12,50 naar de dierenrekening. Ik heb voor mijn kat geen verzekering afgesloten, maar ik spaar op een spaarrekening voor de eventuele kosten voor de dierenarts. Op dit moment zit er €679,79 in en eind deze maand komt er weer 12,5 euro bij.
Als ik bijverdiensten ontvang, dan gaat krap de helft naar de digitale belastingpot en iets meer dan de helft naar mijn zakgeldrekening.

Natuurlijk gaat niet altijd alle geld naar de diverse spaarrekeningen, ik haal ook regelmatig geld uit de potjes. Het geld voor de hypotheekaflossing kwam uit de buffer en dat gold ook voor het geld voor de opknapbeurt van de voortuin en de nieuwe CV ketel (samen goed voor ruim 11.600 euro).  Het geld voor de voorlopige belastingaanslag 2017, die ik eind februari betaal, komt uit de belastingpot en uitgaven voor leuke dingen haal ik uit het zakgeldpotje.

Ik ben heel tevreden over mijn automatisch sparen direct als er inkomen binnenkomt. Ik vind het overzichtelijker dan aan het einde van de maand de restjes doorschuiven naar spaarrekeningen.

12 opmerkingen:

 1. Ik vind het vooral ook erg gemakkelijk. Ik heb er geen omkijken aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke term 'Vrolijk sparen'. Ik spaar ook aan het begin van de maand. Weg is weg en wat niet op je rekening staat kun je ook niet zomaar uitgeven.

  Knap hoe weloverwogen jij je geld beheert. Je zorgt goed voor jezelf in het heden en de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heet toch: betaal eerst jezelf?
  Ik heb geen potjes voor diverse doelen er gaat elke maand automatisch groot deel naar spaarrekening. Bijna nooit iets eraf aan het eind vd maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt heel gedegen! Vooral dat dierenpotje vind ik slim.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik spaar aan het begin van de maand iets en voor mij telt juist dat het doorschuiven beter werkt. En zo heeft ieder z'n eigen manier van sparen. Ik word wel heel vrolijk van sparen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij sparen ook als het salaris binnen is, altijd een vast bedrag. Gaat op één grote hoop, voor allerlei doeleinden, we hebben geen potjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan ook virtuele potjes maken. Geld op één rekening maar er wel een bestemming aan geven.

   Verwijderen
 7. Wij sparen begin van de maand automatisch op de eerste van de maand. En gaat naar een andere bankrekening (triodos ipv rabo) zodat ik er niet 1,2,3 bij kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar de dag nadat mijn loon is gestort, 3 verschillende bedragen naar 3 rekeningen. En eerder wanneer er nog wat geld over was op de rekening als het weer tijd was voor het volgende salaris, boekte ik dat ook over, maar dat doe ik niet meer. Ik spaar voldoende en zo bouw ik een beetje een buffer op mijn lopende rekening.....niet nodig maar zal naar mijn idee wel lekker voelen...eens zien of ik het vol kan houden haha..

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind automatisch sparen ook ideaal. Dan gaat het ongemerkt toch door en hoef ik niet elke maand weer de keuze te maken of ik spaar, of misschien toch extra rekening houd met een bepaald uitje (waardoor ik dus eigenlijk meer uitgeef dan wat mij betreft nodig is). En het sparen doe ik dan bij Moneyou, zodat ik het niet direct weer over kan boeken naar mijn betaalrekening, die bij de Rabo zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel slim om zelf zo'n dierenpotje bij te houden. Dan zit er in elk geval geen verzekeraar tussen die je premie afroomt.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.