Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 28 januari 2017

Een nieuwe koelvriescombi gekocht!

Mijn dochters hadden maanden terug het internet al afgezocht naar een geschikte koelkast voor mij. In feite heb ik voor mij alleen niet een heel grote nodig, maar de kleinere waren ongeveer net zo duur dan de grote. Omdat ik, vanuit de tijd dat we een huishouden van 4 mensen hadden, gewend ben aan een grote, koos ik toch voor een grote. Dan heb je ook méér vriezerruimte en dat bij aanbiedingen kan heel handig zijn.
Deze week dan toch de actie om met korting van de BTW witgoed aan te schaffen!
Hierdoor was de koelkast van mijn keuze echt €91,83 goedkoper.

Wat heb ik gekocht?
Een koelvriescombinatie van hetzelfde merk als de koelkast die ik de afgelopen ruim 20 jaar had. Toen kocht ik, of liever gezegd: mijn ex-man, een koelkast en die deed het nog steeds.
 Volgens Milieucentraal kun je toch beter een vervangende koelkast aanschaffen omdat het stroomverbruik van de oude modellen zo hoog is. Milieucentraal noemt zelfs een termijn van 8 jaar waarna je de koelkast verstandiger kunt vervangen. Dat vind ik zelf wel overdreven, je doet volgens mij aan milieuvervuiling door zo snel dingen af te danken. Het moet ook allemaal geproduceerd worden! Volgens Milieucentraal is de milieuwinst groter als je na 8 jaar een nieuwe aanschaft.

Ik heb nu een A+++ die met BTW 529 euro kostte en nu €437,17. Het apparaat is volgens de Consumentenbond de beste koop in 2016. Verbruik per jaar volgens opgave 149 kWh.

Afgelopen donderdag heb ik hem via internet gekocht. Tot mijn schrik zag ik dat ik helemaal niet aan kon geven wanneer de koelkast afgeleverd gaat worden! Ik heb wel dochters in de buurt die desnoods als ik naar het werk ben in mijn huis de komst van de koelkast af zouden kunnen wachten, maar dat was toch niet helemaal mijn bedoeling.
Gelukkig kreeg ik op vrijdag een mailtje dat ik desgewenst de bezorgdag via PostNL Extra@Home zou kunnen aanpassen, maar nog was het onduidelijk, want in datzelfde mailtje stond dat de koelkast de volgende dag geleverd zou worden*** en dat ik via datzelfde PostNL Extra@Home zou kunnen zien wanneer dan.  Alleen ontving ik geen mailtje van PostNL Extra@Home.

***Eigenlijk stond er dit: De levering zal in de regel plaatsvinden op de eerstvolgende dag, zondagen en nationale feestdagen uitgezonderd.
 Ik vermoed dat de levering afwijkt van de regels en dat de koelkast pas in de volgende week bezorgd gaat worden.
Een beetje jammer, want ik heb mijn koelkast en vriezer bijna leeggegeten!

10 opmerkingen:

 1. Oh fijn, een nieuwe koelkast! Wij kochten ook een A+++ koel-vriescombinatie een poosje terug en daar zijn we nog steeds heel blij mee. Het stroomverbruik daalde echt en in de (speciale) groentenlade houden we groenten bizar lang goed, waardoor ik voor drie weken vooruit groenten kan kopen.

  LOL nou... ik ben wel erg enthousiast over jouw nieuwe koelkast...;-) Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie koelkast!

  Ik heb mijn koelkast al bijna 18 jaar. Als ik een nieuwe koelkast ga kopen, wil ik ook meer vriesruimte. Inderdaad voor de aanbiedingen, maar ik kook ook graag vooruit voor de dagen dat ik moet werken. En ik kook bewerkelijke gerechten zoals erwtensoep en stoofvlees graag in grote porties die ik invries.

  Jammer dat de koelkast waarschijnlijk pas de komende week wordt bezorgd, hopelijk is het toch vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zal je merken aan je elektriciteits verbruik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaat je oude naar de stort of ga je er nog iemand anders blij mee maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij aflevering van de nieuwe laat ik de oude afvoeren. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand blij gemaakt kan worden met een stroomvreter van misschien wel 22 jaar oud. Ik weet niet precies wanneer hij gekocht is, maar het is láng geleden!

   Verwijderen
 5. Wat heerlijk toch als je niet aan inbouw vast zit... Ik ben blij met mijn keuken (die er al 10 jaar in zat toen we het huis kochten) maar inbouw vind ik toch wel jammer.

  Bovendien had ik dan 2 jaar terug, toen ik helaas het huis van mijn moeder moest uitruimen, mooi haar nog vrij nieuwe koelkast over kunnen nemen.

  Nu zit ik aan (dure) inbouw vast, met veel minder keuze. Ik had een mooie uitgezocht maar die gaat niet passen, maatvoering is net weer even anders. Ik wil graag drie vrieslades maar moet nu terug naar een model met 2 lades, dat zijn dan wel iets grotere lades maar toch per saldo minder vriesruimte.

  En waarschijnlijk geen A+++ die ik eerst had uitgezocht, maar A++. De 600 euro verschil in prijs haal je er niet uit met een verbruik van 12 euro per jaar....

  Mijn enige troost: ik zal het vast toch behoorlijk in het verbruik gaan merken, wat er nu zit is niet eens zo oud (jaar of 7,8) maar een slecht merk en hij is echt af. Wel hebben wij hem nog 4 jaar gebruikt sinds we hier wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Mijn keuken was er al en is prima uit 2011. Maar de invouw koelkast ging bijna meteen stuk nadat ik de woning kocht. Er zijn maar twee modellen die passen. En die waren beiden van Bosch en 900€. Ik heb die dus in 2013 gekocht, ik hoop dat er nog iets te koop is wat past als deze het niet meer doet. Zelfde met de inbouw vaatwasser..... die doet het gelukkig nog.

   Verwijderen
  2. Hier heb ik ook een inbouwkeuken. Tien jaar geleden ging de inbouwkoelkast vrijwel direct kapot. Ik had mijn oude nog op zolder staan voor het geval een van mijn kinderen hem wilden hebben als ze op zichzelf gingen wonen. Ik heb de oude (ergens tussen 1995 en 1997 gekocht) weer in gebruik genomen, naast de inbouw gezet en die doet het nog steeds.
   De oude inbouw heb ik niet vervangen, ik gebruik hem nu als keukenkastje. De koelkast die ik heb gekocht past er ook prima naast.

   Verwijderen
 6. In onze keuken is geen plek voor een inbouwkoelkast. We hebben nu een losse koelvriescombinatie. Fijn dat die een stuk groter zijn. Vooral dieper en ik kan er veel in kwijt. Alleen jammer dat we een open keuken hebben en ik vind dit wat rommelig staan. Als we onze keuken gaan vervangen, kies ik waarschijnlijk weer voor inbouw.
  In ons vorige huis hebben we de inbouwkoelkast vervangen na zo'n veertien (?) jaar. Ik verwachtte toen dat mijn elektraverbruik wel lager zou worden, maar helaas was dat niet zo.
  Ik heb dat wel een keer gehad met een grote vriezer. Het was eerst een zuinige vriezer, kistmodel. Maar op het laatst vrat ie stroom.
  Jammer Zuinigaan dat je koelkast net leeg is. Misschien nog een koude plek in huis of tuinhuis? Groente wordt nogal duur de komende anderhalve week.
  Ik heb gisteren met manlief flink ingeslagen. Ik kan tot eind volgende week verse groente uit voorraad en vriezer eten. Normaal heb ik minder, maar nu hebben we een keer met de auto boodschappen gedaan omdat mijn energieniveau te laag is om op de fiets boodschappen te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn een nieuwe koelkast, heb je hem inmiddels?
  Ik vroeg me nog af of je gekeken hebt naar het verschil in energieverbruik tussen een grote en een kleine koelkast. Maakt dat veel uit? (Dat is niet als kritiek bedoeld. Ik ben gewoon benieuwd en hoop dat jij het al hebt uitgezocht, scheelt mij google- en rekenwerk :) )

  BeantwoordenVerwijderen