zondag 29 januari 2017

Belastingdienst in de problemen

Volgens een wijze commissie die vrijdag verslag uitbracht, is de inning van belastinggeld misschien wel in gevaar (klik)
Dat is niet mis!
Nadat de vrijwillige vertrekregeling bij de belastingdienst anders uitpakte dan de bedoeling was, is er een flinke janboel ontstaan bij de belastingdienst. Er is o.a. een half miljard euro uitgegeven aan de reorganisatie zonder dat de verantwoordelijke staatssecretaris daarvan op de hoogte was.
Ik vind het verbazend dat dit zo maar kan!
Ook de ICT systemen deugen niet, terwijl de belastingdienst zeer zorgvuldig zou moeten omgaan met de financiële informatie van jou en van mij en van iedereen.

En hoe moet het met de belastingaangiften die binnenkort weer gedaan moeten worden?
Het bericht lijkt op een uitnodiging om belasting te ontduiken. Ze hebben immers toch niet de benodigde menskracht om de aangiften te checken en ICT-technisch is het ook een rommeltje, dus wat let je?
Als werknemer betaal je belastingen en valt er niet zo veel te ontduiken.
Ik heb naast mijn salaris ook wat bijverdiensten, onder anderen uit de bijverdiensten van dit blog en werken op het stembureau tijdens verkiezingen. Dat geld ontvang ik bruto, dus de ZVW premie en de belasting over deze inkomsten moeten nog verrekend worden. Hierbij zou ik kunnen sjoemelen, maar doe ik dat ook?
Nee, ik ben er te braaf voor en bovendien voelt het voor mij niet goed om van de gelegenheid gebruik te maken en de belasting te ontduiken. Bovendien, wie zegt mij dat ze niet juist mij er uit pikken om alles eens goed te controleren? 

9 opmerkingen:

 1. De meeste "makkelijke" aangiftes worden idd met de computer gecontroleerd. Dit zijn mensen met alleen loondienst of uitkering. Zo gauw je iets anders invuld ( of juist niet), zoals aftrekposten of resultaat overige werkzaamheden. Dan word je aangifte al handmatig gecontroleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een bizar bericht vond ik het. Nederland draait op de inning van belastinggelden. Dan lijkt me dat je dat goed regelt....

  Maar goed... ik verbaas me wel vaker. Ondertussen houd ik mijn aangiftes ook liever kloppend. Niet alleen omdat je nooit weet of ze gaan controleren, maar vooral omdat we samen deze maatschappij zijn. En belasting is daar een onderdeel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Belasting-ontduiking is a-sociaal! In jouw geval zou je niet alleen de 'onbekende mensen" benadelen maar ook je eigen kinderen en kleinkinderen en jezelf. Tuurlijk lijkt het "erger" als een multinational belastingfraude pleegt maar ook vele kleintjes maken een grote! (de maatschappij dat zijn wij)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen ik benadeel de maatschappij, maar iedereen doet dat als ze belastingfraude plegen.
   Ik hoop alleen dat de fraude van de multinationals en andere bedrijven niet ten koste gaat van alle kleintjes.

   Verwijderen
 4. Als er maar geen foute aanslagen gaan komen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo langzamerhand hoef je je over het wanbeleid van de belastingdienst niet meer te verbazen. Allemaal van ons gezamenlijke geld, waarmee heel wat nuttigs gedaan had kunnen worden.

  Ik heb lang gevonden dat deze dienst al met al rechtvaardig was. Het kon wel een tijd duren, maar uiteindelijk kreeg je waar je recht op had of betaalde je waar zij recht op hadden, maar nu begin ik er toch een ander gevoel bij te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat de overheid het verkeerde voorbeeld geeft.
  Als de belastingdienst nota bene niet met geld om kan gaan, of te wel waardevolle mensen met een riante regeling laat vertrekken en daardoor in de problemen komt.....bizar eigenlijk.
  Het valt te verwachten dat er hierdoor gewone hardwerkende burgers in de problemen komen omdat de aangiften niet tijdig of niet juist worden verwerkt.
  Ik verbaas me erover dat die regeling niet voortijdig is gestopt, op een gegeven moment zie je toch dat er wel erg veel mensen gebruik willen maken van de vertrekregeling.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wie weet nog (15, 20 jaar geleden?) dat er diskettes met belastingaangiftes, door de belastingdienst open en bloot op de vuilnisbelt werden gekieperd (dus niet eerst even vernietigd/onleesbaar gemaakt).
  Ik verbaas me sindsdien niet meer over de werkwijze bij die club. Niets nieuws onder de zon.

  En straks mogen we weer massaal vrijaf aanvragen om aangifte te kunnen doen, want in het weekeinde werkt de online aangifte natuurlijk niet. Of de wekker zetten op 3 uur 's nachts, leuker kunnen ze het toch niet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerlijk gezegd was ik er vroeger niet zo moeilijk mee om klein geld op te geven. Te veel gedoe en ik ben een kleine pinda voor de belasting, die jaagt vooral op grote fraudeurs. Dat lijkt me evident. Maar de vraag is inderdaad, wil je daar als mens wat mee doen. Inmiddels verdien ik via internet voor nog net geen 1.000 euro aan inkomsten in 1 jaar. Dat geldt voor 2016. Dat heeft een toevlucht genomen. Sommige zaken zijn wat lastig omdat ik er ook in heb geïnvesteerd, maar die houd ik dan ook buiten de totalen. Het overige heb ik reeds openlijk gepubliceerd in mijn blog omdat ik daar inzicht in wil geven aan anderen en dat ik mezelf ook motiveer dit gewoon netjes op te geven aan de belasting. Dat voelt veel beter dan me te verschuilen achter het excuus dat ik maar een kleine fraudeur ben om een paar tientjes. Dus ja ook ik ga ondanks dat bericht bij de belasting gewoon alles opgeven. Een zuiver mens zijn voelt toch veel beter dan een stiekemerd.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.