donderdag 19 januari 2017

Hoe bespaar je op je stroomverbruik?

Om te besparen op je stroomverbruik is het goed om te weten welke apparaten de grote stroomvreters zijn en die zou je eigenlijk uit je huis moeten verwijderen of in ieder geval zo weinig mogelijk gebruiken.
De grootste stroomvreters in gemiddeld gebruik per maand: 
Een elektrische boiler           €37,-
Een tuinvijverpomp              €34,-
Een elektrische kachel          €20,-
Een tropisch aquarium          €16,-
Een waterbed                        €14,-
Een thuistap                          €10,-
Een groot TV scherm           € 9,-
Een airconditioner                € 8,-
Bron: Pricewise

Daarnaast zijn er diverse apparaten die veel stroom vreten als je ze vaak  gebruikt: elektrische oven, wasmachine, droogtrommel, vaatwasser etc
Koop zo veel mogelijk een energiezuinig apparaat, eentje met het label A +++ (zeer zuinig)

Ook heb je diverse apps die je bewust maken van je stroomverbruik.  Klik hier voor de site met de apps. Niet dat ik zelf die apps gebruik, ik denk dat ik zelf prima kan bedenken wat mijn energieslurpers zijn. Ik bezit geen van de apparaten uit bovenstaand rijtje. En verder ga ik zuinig met stroom om. Heel binnenkort komt er een nieuwe koel/vriescombinatie. Ik vermoed dat de oude veel stroom vreet. Die wissel ik in voor een nieuw, zuiniger exemplaar.
Verder gebruik ik alleen maar spaarlampen en led-lampen en doe ik alleen licht aan in de ruimte waarin ik ben.

Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van je verbruik, doe geen halve wasjes, was met lage temperaturen. Alles wat uit kan, opladers en wat niet al meer, uit doen en niet op standby laten staan. Droog je was aan de waslijn.

10 opmerkingen:

 1. Je zegt: "wees vooral bewust van je gebruik". Dat is denk ik de allerbelangste tip. Als dat is ingesleten ben je automatisch zuinig.
  Was aan de waslijn drogen heb ik jaren geleden opgegeven. Toen de kinderen studeerden kwamen ze elke vrijdagavond met een grote zak was thuis, die dan zondag weer gewassen en gestreken mee terug moest. Dat ging niet zonder droger. Nu zijn ze volwassen maar doe ik de was voor mijn (incontinente) schoonvader en dat geeft zoveel extra dat ik superblij ben met mijn droger.
  We hebben hem wel vorig jaar vervangen voor een hele zuinige dus ik hoop daar in de afrekening iets van terug te zien.
  Overigens gaat bovenkleding wel aan de lijn. De droger gebruik ik voor ondergoed, sokken, lakens, handdoeken, washandjes, vaatdoeken, theedoeken enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit jaar had ik meer stroom gebruikt. Juist door bewust zijn. Ik vind sommige gerechten/baksels zo lekker, dat ik besloten heb gewoon de oven te gebruiken, als ik trek heb.. De kachel gaat dan laag en ik gebruik wel de restwarmte van de oven als verwarming.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb jarenlang op een waterbed geslapen. Bewust. Want mijn rugklachten waren pijnlijk en ik kon met pijnlijke rug nauwelijks nog wat.
  Na een operatie gaat het nu beter, dus het bed is nu weer een gewone. Wel een design, waar ik regelmatig van geniet. Wel via MP, incl nieuwe matras.

  In ons nieuwe huis ga ik waarschijnlijk een elektrisch kacheltje gebruiken. Daarmee bespaar ik reiskosten (thuiswerken), en ik doe het alleen op de dagen dat ik thuiswerk. Op een heerlijk hoekje op zolder, waar het alleen een crime is om verwarming aan te leggen. Dus op de hele koude dagen (als een trui niet genoeg hulp is), dan kachel ik. Bewust. Zo min mogelijk natuurlijk, maar toch...

  Dus ik snap dat bovenstaande apparaten duur in gebruik zijn. Dat maakt uit bij mijn beslissingen om ze wel of neit te gebruiken. Maar het sommetje kan ook dan nog steeds zo uitvallen dat een mens ze gebruikt. Bewust en met veel plezier.
  Al is je stuk heeeel zinvol voor mensen die zich hier niet van bewust zijn, ik hoop dat die een stuk bewuster kunnen gaan gebruiken (en dus soms ook niet-gebruiken). Want elk stukje geld dat je overhoudt is weer een stukje maand om te leven, op jouw voorwaarden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een tijdje geleden ook overwogen om onze, inmiddels bijna 20 jaar oude, koelkast te vervangen omdat we een hoog stroomverbruik vermoedden. Toch eerst maar eens berekend of een besparing in verbruik een uitgave van een paar honderd euro zou rechtvaardigen. Nou nee dus, het zou wel heel lang duren voor we die eruit zouden hebben. Zelfs milieutechnisch lijkt het me niet verstandig om een goed werkend apparaat zomaar te vervangen, een nieuwe moet ook gemaakt worden wat veel nieuwe grondstoffen en energie kost.Dus besloten we te wachten tot de koelkast de geest geeft. De droger gebruik ik zelden en een vaatwasser heb ik niet en van alle genoemde stroomvreters heb ik alleen een klein keukenboilertje maar dat kan niet anders. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben nu ook 2 elektrische wandplaatkachel. In de slaapkamer een infrarood verwarmingspaneel en in de kamer een wandplaatkachel van de Karwei.
  Ons stroomverbruik is wel wat hoger maar niet zoveel ondanks de kachels en sinds een jaar de wasdroger. Ons huis is koud en kil en door de wasdroger is het droger in huis. De kamerkachel zit bij de deur naar de gang. Nu geen koude voeten meer en de verwarming( op gas) kan wat lager. Geeft erg veel comfort.
  Onze slaapkamer is erg koud en omdat mijn man veel moet rusten is het fijn dat we daar ook zo nu en dan ( nu dus bij vorst) kunnen bij verwarmen. Het comfort weegt duidelijk op tegen de lage extra kosten.
  Van jouw lijstje hebben we verder niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O wat fijn, ik heb geen elektrische boiler, geen tuinvijverpomp, geen elektrische kachel, geen tropisch aquarium, geen waterbed, geen thuistap, geen groot TV scherm (helemaal geen tv zelfs) en geen airconditioner. Ook geen wasdroger, vaatwasser, wandplaatkachel.
  Wel 3 laptops, 1 tablet, 2 smartphone, een garage vol met houtbewerkingsapparaten en een motor die altijd aan een accu hangt...oeps.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Besparen op energie begint met bewustwording van verbruik dat anders kan.
   Natuurlijk kun je er voor kiezen om je motor aan de accu te laten hangen. Mocht dat enorm veel verbruik opleveren, dan weet je waar dit vandaan komt.

   Verwijderen
 7. Ik heb al die dingen gelukkig niet. Een tijdje geleden heb ik de moeite genomen om met een meter (zo'n tussen-stopcontactje) het energiegebruik van alle apparaten in huis te meten. Alles genoteerd in een schriftje (geen apps voor mij) en op basis daarvan is de boiler eruit gegaan, de mech ventilatie vervangen en hebben we een nieuwe koelkast aangeschaft. Scheelt echt tientjes per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De pomp van vloerverwarming kan ook een flinke slurper zijn. Zet deze dus uit als je de verwarming ook uit zet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet slim want pomp loopt dan vast. En vloerverwarming zet je nooit uit max. 3 graden verschil in stooktemperatuur omdat het een trage LTV is.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.