Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 8 januari 2017

Jaarlijkse eindafrekening waterbedrijf

In de afgelopen week ontving ik de jaarlijkse eindafrekening en het nieuwe kwartaalbedrag is bekend!

Het is verbazend maar waar, ik heb in het afgelopen jaar maar 1 cent te veel betaald aan voorschotten!
Ik moest over het gebruik in 2016 €64,35 betalen en de totaal in rekening gebrachte voorschotten waren €64,36

Ik vind dat ik het goed gedaan heb. Ik verbruikte 15m3 in een jaar en dat is voor een eenpersoonshuishouden niet veel.
Hoe doe ik dat?
Ik was alleen als ik voldoende vuile was verzameld heb om een wasmachine mee te vullen. Wassen met een halfvolle wasmachine doe ik niet.
Afwassen doe ik een paar keer per week en niet dagelijks. Ik was met de hand af en heb geen vaatwasser.
Ik heb een tere huid die vrij snel reageert met jeuk en exceem. Het advies van de huisarts is om alleen met water te wassen en vooral geen zepen of waslotions te gebruiken en bij voorkeur niet iedere dag te douchen. Van alleen water wordt een mens ook wel schoon. Wat dat douchen betreft: ik bespaar water door zelden thuis te douchen, maar me bij de wastafel te wassen en zo nu en dan een voetenbadje te nemen. Douchen doe ik 3 à 4 x per week in het zwembad, 2 keer kort per zwemsessie, namelijk 1x voor het zwemmen en 1x na het zwemmen. En ja, ik weet dat ik daar ook water verbruik, maar ik moet daar toch douchen. Vooraf douchen om bijvoorbeeld haarverzorgingsmiddelen uit mijn haar te spoelen en nadouchen om het chloorwater af te spoelen.
Verder scheelt het dat ik 3 volle dagen per week werk. Ik ben dan ongeveer 10 uren van huis. Als ik van huis ben, dan maak ik elders gebruik van het toilet (uiteraard ;-)

Mijn nieuwe kwartaalbedrag: €16,26, dat is omgerekend €5,42 per maand = 18 cent per dag. Daarvoor heb ik de hele dag door prachtig, lekker, schoon drinkwater tot mijn beschikking.

10 opmerkingen:

 1. Toch met alles knap dat het zo laag is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan.

  Hier is het water 'inbegrepen' bij de huur, ik krijg nooit een aparte rekening voor het waterverbruik maar dit zal indirect wel doorberekend worden in de huurprijs.

  Goed idee ook om te douchen in het zwembad (of de sportschool). Ik wil binnenkort ook weer beginnen met zwemmen, en naar de sportschool (ik heb bedrijfsfitness).

  Verder is het fijn dat het kraanwater in Nederland van prima kwaliteit is, zodat flessenwater kopen niet nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier met 6 personen 60m3 wel een verhoging van ruim 10% maar nog erg netjes.

  Ook douchen valt best mee als ik douche verbruik ik vast minder dan je een voetenbak en wastafel vult.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooi verbruik En inderdaad, bewust omgaan met drinkwater levert al snel een besparing op. Ook het buitenshuis gebruiken van faciliteiten (ik douche bijvoorbeeld één keer per week op de sportschool) scheelt ook. Ik schreef er van de week al een blog over. Daarin nog enkele andere bespaartips.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij verbruiken normaal met twee personen ongeveer 45m3 per jaar, nu wij een baby erbij hebben is het wel wat hoger. Gemiddeld verbruiken wij nu per maand ongeveer 1m3 extra door het wassen van de luiers.

  Blijkbaar is het water hier in Duitsland wel een stuk goedkoper, want voor onze 45m3 betalen wij ook € 5,- per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het bedrag van het drinkwaterbedrijf zit vaak nog een andere post verwerkt. Bij ons is dat een bedrag voor het waterschap (zuivering, watersysteemheffing) Het drinkwater zelf is maar 47cent per m3.

   Verwijderen