Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 9 januari 2017

Hoe zit dat nu precies als je meer vermogen hebt dan de grens voor de belastingdienst?

Over vermogen betaal je vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst berekent je vermogensbelasting niet alleen over je spaargeld, maar over je totale eigen vermogen. Dit bestaat, naast spaargeld, uit beleggingen en een eventuele tweede woning, verminderd met schulden. Over het eigen vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing.

Laatst vroeg één van mijn lezers hoe ik dat deed, zorgen dat ik onder de heffingsvrije grens bleef. Deze lezer meende dat je, als je boven deze grens uitkwam, je over je totale vermogen  30 % belasting moet betalen. 
Gelukkig is dat niet zo. 
Wat betaal je dan wel?
Stel je hebt een vermogen van 35.000 euro. Van dat bedrag trek je eerst het heffingsvrije bedrag af. In dit geval is dat bij de komende belastingaangifte € 24.437 voor een alleenstaande zonder fiscale partner. Heb je een fiscale partner, dan is het heffingsvrije bedrag het dubbele daarvan.
Wat is dan de rekensom?
€35.000,- min €24.437= €10.563,-. De belastingdienst gaat er van uit dat je over die 10.563,- rente hebt gekregen, niet zo weinig als dit de laatste tijd het geval is op de spaarrekeningen, maar een riante 4%, ook bij de aangifte over 2016 gaat de belastingdienst daarvan uit. Vier procent van €10.563,- = €422,53. Over dit veronderstelde rendement heft de belastingdienst 30% = €126,76 belasting. Dus als jij een vermogen hebt van 35.000 euro, dan betaal je daarover €126,76 belasting. Ik geloof dat de belastingdienst naar beneden afrondt op hele euro's, dus het bedrag zal €126,- zijn.
Lees ook hier op de site van de belastingdienst (klik)
Volgend jaar, vanaf de aangifte over 2017 gelden andere regels. Het wordt ingewikkelder, maar er wordt niet standaard uitgegaan van een rendement van 4%.
De belastingdienst geeft uitgebreid uitleg over de nieuwe regels op haar site. Mocht je er meer van willen weten, omdat je al veel spaargeld hebt, lees dan hier (klik).

18 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat die regels wat realistischer worden. In feite vind ik dat je als 'gewone spaarder' eigenlijk helemaal niet zou moeten betalen over je spaargeld. De drempel is een mooi bedrag, maar als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt (onzekerheid van inkomsten), een auto en kinderen die je mogelijk wilt laten studeren, dan kun je eigenlijk niet bewust onder die drempel blijven, omdat je dan binnen no-time in de problemen kunt komen. Hetzelfde geldt als je flink wilt sparen voor een eigen huis, zoals ik nu doe. Dan word ik in feite gestraft voor 'goed gedrag' en voor iets waar de overheid juist naar toe wil, namelijk dat mensen meer eigen geld in hun huis steken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Belasting is nooit een straf, typisch slachtoffer-denken. De hele maatschappij heeft baat bij een goed belastingstelsel en het is misschien niet ideaal maar het is een heel laag tarief.

   Verwijderen
 2. Gelukkig zijn de nieuwe regels wat eerlijker. Maar eer de echte rente net zoveel is als de fictieve, zijn we waarschijnlijk een tijd verder

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Betaal je serieus maar 126 euro over 35000 euro vermogen? Dat is toch helemaal niet veel? Natuurlijk komt dat nog bovenop loonbelastingen, maar vaak zijn er ook nog aftrekposten en toeslagen en voor de mensen met een eigen huis de hypotheekrente-aftrek.
  Het eigen risico voor de zorgverzekering bedraagt voor iedereen, ongeacht inkomen en/of vermogen 385 euro en de meeste chronisch zieken zijn dit ieder jaar sowieso kwijt. Veel chronisch zieken zitten op of rond het sociaal minimum.
  Helaas zit ik al jaren in de WAO, op het sociaal minimum.Ik ben over de afgelopen 5 jaar aan onvergoede zorgkosten (inclusief eigen risico) 4500 euro kwijtgeraakt. Ik kwam steeds net niet aan de drempel om bij de belastingaangifte iets terug te krijgen. Mijn spaarrekening is,ondanks heel zuinig te leven, met de helft geslonken. Stond er 5 jaar geleden meestal nog rond de 2000 euro op, nu staat er meestal rond de 1000 euro op, dus ja,ook wel eens minder dan 1000 euro. Een schamele buffer. Maar eigenlijk is dat niet ondanks heel zuinig te leven, maar dankzij heel zuinig te leven.
  Toch is dit 'vermogen' van 1000 euro volgens mijn gemeente nog steeds te hoog om mij mijn gemeentebeladingen van 330 euro kwijt te schelden. Dat doen ze volgens hun rekenmethode pas als er minder dan 870 euro op mijn spaarrekening staat.
  En nee, ik ga niet snel even wat overboeken naar familie of snel even wat contant geld opnemen om onder die 870 te komen en zo 330 euro te besparen. Iedereen moet belasting betalen, zodat we met zijn allen als maatschappij kunnen (blijven) profiteren van algemene publieke voorzieningen. Ik zie het als een voorrecht om daar nog steeds aan bij te kunnen dragen.
  Maar als men over 35000 euro vermogen slechts 126 euro belasting hoeft te betalen, vind ik de verhoudingen wel behoorlijk zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je weinig belasting betaalt, dat ligt er aan dat je slechts betaalt over 35000 euro min de heffingsvrije grens. Die grens is er voor iedereen, ook voor jou. En je betaalt alleen belasting over 4% rente, dus niet over het vermogen zelf. Die veronderstelde 4% rente is wel erg hoog, want de werkelijke rente is meestal maar 0,5%. Dus je betaalt belasting over geld dat je niet ontvangen hebt en door die belasting teer je in op je vermogen. Dat vermogen dat je wilt gebruiken om je pensioen aan te vullen of om je kinderen te laten studeren.

   Verwijderen
  2. Zou je wat aftrekposten en toeslagen willen noemen buiten de hypotheekrenteaftrek? Misschien zie ik iets over het hoofd.
   Alvast bedankt. T.

   Verwijderen
  3. Door deze uitleg snap ik beter waarom deze belasting oneerlijk aanvoelt, belasting betalen over geld dat je nooit ontvangen hebt; is raar.
   Ik snap ook heel goed dat mensen graag 35000 euro of meer op hun spaarrekening willen hebben staan.
   Ik vind het een heel verstandige keuze, zeker gezien de ontwikkelingen rondom pensioen, studiefinanciering en niet te vergeten de zorgkosten. Als ik in de gelegenheid zou zijn, zo veel te sparen, zou ik het ook zeker doen.
   Maar dan nog is 126 euro op het totaalbedrag van 35000 euro niet veel. Met 12,5 week voor 10 euro minder boodschappen heb je het weer ingehaald.

   Verwijderen
 4. Zuinigaan, dit is absoluut geen aanval op jou. Jij komt puur en alleen met een feitelijke berekening in je blogpost.
  Ik ben alleen oprecht geschokt door die 126 euro over 35000 euro vermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geschokt? Wat bedoel je hiermee? Vind je het te weinig of teveel of onredelijk?

   Verwijderen
  2. Rina, wat jij vergeet, is dat het vermogen geen inkomen is. Ik zit met mijn spaargeld een beetje boven het heffingsvrije vermogen, dus moet ik belasting betalen over het veronderstelde rendement van 4%, maar ik heb over mijn vermogen reeds inkomstenbelasting betaald. Mijn vermogen heb ik bij elkaar gespaard uit inkomsten uit werk.

   Verwijderen
  3. Ik gaf in mijn laatste reactie al aan dat belasting betalen over geld dat je nooit hebt ontvangen, inderdaad raar is. Dan gaat het inderdaad over vermeend rendement op je vermogen. Dat rendement is er niet.
   Aan de andere kant,als je naar het rekenvoorbeeld in je blogpost kijkt, bereken je wat iemand met een vermogen van 35000 moet betalen aan belasting, puur omdat die persoon 35000 euro op zijn bankrekening heeft staan. Daar komt een bedrag uit van 126 euro.
   Natuurlijk komen daar nog andere belastingen bij, waarschijnlijk moet ook deze persoon eigen risico voor de zorgverzekering betalen, gemeentebelastingen, ozb in geval van een eigen huis. Ja, ik weet dat die laatste voorbeelden niet naar de belastingdienst gaan, maar naar andere potjes.
   Die 126 euro is op het totaal bedrag van 35000 euro echter slechts 0.36%
   Als je dat nu even vergelijkt met de 1000 euro die er door alle zorgkosten van de afgelopen jaren nog op mijn rekening staat
   waarvan ik ieder jaar standaard 715 euro dus 71,5 % kwijt ben aan eigen risico en gemeentebelastingen...
   Snap je dan dat ik de verhoudingen raar vind?

   Verwijderen
  4. En dat die 126 euro van 35000 euro heel goed betaalbaar lijkt?

   Verwijderen
 5. Helaas beschikken we niet over zo'n spaarbedrag, maar ik vind het altijd vreemd dat de belastingdienst geen reeel rentepercentage hanteert. Wie weet gaat dat ooit nog eens gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik betaal vermogensbelasting en ik vind het wel hoog. Ik heb tenslotte al. Elastiek betaald over het geld (loon belasting) en ik vind dat sparen beloond zou moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helaas nog niet zoveel vermogen. Maar wat niet is kan nog komen. Als het zover komt dan verdiep ik mij hier nog wel in.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aansluitend op het voorbeeld van 35.000 euro, je ontvangt dan aan rente stel 0, 6% is 210 euro en je betaalt 126 euro belasting. Bij een vermogen van 50.000 ontvang je dan 300 rente en betaalJe ook 300 belasting. Dit is een omslagpunt. Heb je meer vermogen dan betaal je meer belasting dan je ontvangt aan rente. Stel je hebt een vermogen van 100.000 en de rente is 0, 6% dan krijg je dus 600 rente. Aan belasting betaal je echter 30% van 4% over 75.000 euro is 900 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Hans dat is het logische gevolg van het feit dat je dan boven de vrijstelling uit komt.

   Verwijderen