vrijdag 13 januari 2017

Meer salaris in 2017

Volgens dit bericht gaan de meeste werknemers er op vooruit.
Hoeveel is dat netto?
Eigenlijk niet erg veel.
Als je een bruto inkomen hebt van 1750 euro, krijg je er 11 euro netto bij.
Een hoger bruto inkomen betekent dat je er minder bij krijgt. Bij een modaal salaris (2855 euro) ontvang je per maand 3 euro meer en als je een minimuminkomen hebt, ontvang je netto 15 euro meer.

Op de 25 januari wordt mijn salaris uitbetaald.
Mijn bruto maandinkomen is 2145 euro.
Ik ben benieuwd hoeveel ik er bij krijg.
Ik hoef vanaf deze maand ook geen premie meer te betalen voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering, daar schreef ik hier al eens over.
Misschien wordt mijn salaris in totaal wel 6 euro meer ;-)
Ik ga het zien!

Op zich vind ik het goed dat er geen sprake is van percentages, maar van meer extra naarmate je inkomen lager is. Ik vind verhoging met percentages, zoals in de CAO afgesproken, altijd zo oneerlijk voor diegenen met lage inkomens. Bij mijn bedrijf verdient iemand in de hoogste loonschaal 5x zo veel als iemand in de laagste loonschaal. Bij een salarisverhoging van bijvoorbeeld 2% komt er bij de hoogste bazen dus 5x zo veel bij als bij diegenen die in de laagste salarisschaal werken.

5 opmerkingen:

  1. Ik ben misschien de enige die het zo ziet, maar de mensen in de leiding hebben ook vaak meer verantwoording en alles wat daarbij komt kijken. Ik vind dat het werk wel beloond mag worden en op een ander niveau. Wat daarbij eerlijk is weet ik niet. Zelf ben ik verpleegkundige, en verdien iets onder modaal. Voor dat mensen evt denken dat ik een ton verdien of zo. Dat is niet het geval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk mag moeilijker en vooral verantwoordelijker werk goed beloond worden. Deze mensen maken vaak ook lange dagen en zijn in hun vrije tijd ook beschikbaar voor het werk. Maar wat Zuinigaan zegt is dat de extra's niet in procenten maar in centen moeten worden uitgekeerd. Als alles in procenten blijft gaan wordt het verschil in beloning onevenredig groter.

      Verwijderen
    2. Loonschalen hebben lang niet altijd met verantwoordelijkheid of zo te maken. Kijk maar eens tot hoe hoog de oudere leraren opgeschaald zijn. Die schalen bestaan nu al lang niet meer. Ik ken heel veel jonge mensen die precies hetzelfde werk doen als oudere medewerkers, maar nooit meer in dezelfde loonschaal terecht zullen komen, ook niet op het moment dat ze evenveel ervaring zullen hebben. Die beloning is er gewoon niet meer. En als die oudere generatie er dan ook nog hetzelfde percentage op vooruit gaat...

      Verwijderen
  2. Ja, daar heb ik me ook altijd zo over opgevreten! Dat met die percentages! Zeker als het om een CAO-verhoging gaat van 2% (of nog minder). Dat is voor de lagere salarissen zo weinig verschil, dat merk je niet. Terwijl juist die hogere salarissen dat helemaal niet nodig hebben om de inflatie op te vangen.
    Ik zat behoorlijk hoog altijd, toen ik nog in loondienst werkte. En ik had ook best veel verantwoordelijkheid. Maar die verschillen zijn nooit zo groot (in verantwoordelijkheid) dat dat zoveel financieel verschil zou moeten mogen betekenen met de mensen in de lagere schalen.
    Wat ik helemaal oneerlijk vond altijd waren de variabele beloningen. Bij schaal 1 tot en met 8 kreeg je dan bijvoorbeeld 3% variabel. En vanaf schaal 9 5%. De reden daartoe was dan dat ze bij lagere inkomens het variabele deel niet te hoog wilden maken. Klinkt leuk, maar zo voelde dat in de praktijk natuurlijk niet. Want het niet-variabele deel was sowieso veel lager bij die lagere schalen. Echt schandalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik krijg er precies 10 euro bij, kreeg ik van het UWV te horen. Ik had nergens op gerekend dus dat viel reuze mee. Mijn wia- uitkering is vanaf nu 1192.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.