Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 12 februari 2017

Ik wil gewoon mijn geld terug!

Op 17 november vorig jaar schreef ik over mijn beleggingen die minder waard waren geworden, klik hier.
48 euro's waren zomaar verdwenen!
Er waren lezers die concludeerden dat ik eigenlijk niet geschikt was voor beleggen, dat ik daar maar beter mee op zou kunnen houden.
Ik denk dat ze gelijk hadden, want ik vind die onzekerheid helemaal niks!
Ik wil gewoon zeker weten dat ik, als ik 1000 euro op een rekening hebt staan, er volgende week of volgend jaar nog steeds minstens 1000 euro op staat. Het liefst meer natuurlijk, maar met minder heb ik nogal wat moeite.

Mijn inleg vanaf oktober 2015 was in totaal €993,51.
Mijn beleggingen zijn nu €1001,73 waard.
Ze waren in september 2016 €1038,46 waard.

Bij beleggen heb je het over kansen en risico's. Met de kans dat mijn geld over een jaar 1075,- euro waard is, heb ik helemaal geen moeite. Daarentegen heb ik er veel meer moeite mee als mijn beleggingen over een jaar nog maar 900 euro waard zouden zijn.

Ik weet wel dat ik in geval van verlies, dit verlies dapper zou moeten nemen en ik er van uit moet gaat dat mijn inleg over een jaar of 10 wel degelijk een mooi bedragje oplevert, maar toch vind ik het heel lastig.

Wat ga ik doen?
Als de waarde van mijn beleggingen weer net zo veel waard is als in september 2016 houd ik er mee op. Ik wil gewoon mijn geld terug!

20 opmerkingen:

 1. Je staat op winst nog, dat is al heel wat. Als je nu je rendement per jaar zou uitrekenen zit je op ongeveer de huidige spaarrente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou nu de winst pakken en stoppen met beleggen. Want de beurs is onvoorspelbaar. Misschien zijn je beleggingen over twee weken € 1.050 waard. Maar het kan ook dat ze tot 1.035 stijgen, dat de beurs daarna 30% daalt (en jouw beleggingen € 710 waard zijn), en dat je 8 jaar moet wachten voordat ze weer op € 1.000 staan. Als ik je gevoel over beleggen goed inschat zou je dat (op z'n zachtst gezegd) niet zo fijn vinden.

  Daar hoef je je echt niet voor te schamen. Weten wat wel en niet bij je past is een belangrijk onderdeel van goed met financiën omgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi verwoord, Geldnerd! Ik sluit mij er volledig bij aan.

   Verwijderen
 3. Hier sluit ik me bij aan. Heb je minder risico op een kater en meteen rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij is het ook niks. Heb het serieus overwogen maar ik kan ook niet tegen de onzekerheid en verlies nemen is op dit gebied niet mijn sterkste kant.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onmiddellijk verkopen en stoppen, de beurs is niet te voorspellen en het enige wat je met enige zekerheid kan zeggen is dat op de lange termijn het resultaat (bijna) altijd positief is. Kun je het niet aan om tegen een tijdelijk verlies aan te kijken? Stop er dan direct mee en doe waar jij je goed bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je niet kan beleggen voor de lange termijn (+10 jaar of zo) zou ik het niet doen. Je bent nu pas sinds oktober 2015 bezig en zoals Geldnerd zegt zou ik je winst nemen en stoppen. Ik begon ooit in 1998 met 1500 usd, dat is nu 27000 waard, zonder verdere investering. Maar daar tussen zaten hele slechte periodes met verlies van 40% van de waarde. Mijn pensioen fonds zit in een geïndexeerd fonds, dat is iets meet stabiel, maar heeft ook risico. Er zijn geen andere pensioen mogelijkheden in de VS. Wel wordt het automatisch meer conservatief namate dat ik ouder word. Als je het kan veroorloven om het te laten staan en een keer perjaar te kijken, zou je dat kunnen doen. Maar ik denk niet dat het echt bij je past en dat geeft niet. Niet iedereen is het zelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hè jammer dat je op verlies staat en jammer dat je er zo onrustig van wordt.
  Maar zoals anderen en jijzelf min of meer ook al zeggen: goed om te weten dat dit niet bij je past.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou ook nu er mee stoppen. Verkopen en klaar. Het is blijkbaar niets voor jou, en dat is prima. In jouw situatie heb je het ook helemaal niet nodig om beleggingsrisico's te nemen. Gefeliciteerd dat je geen verlies hebt gedraaid!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beleggen vraagt om geduld. In feite zou je die 1000 euro niet zo moeten volgen , geld wat je belegt moet je ook zien als geld dat je niet direct nodig hebt.
  Als je al onrustig wordt bij dit bedrag , zou ik je adviseren om te stoppen.
  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zou ophouden, gemoedsrust is ook veel waard. Ik denk dat ik 30 euro kwijt ben, heb vier weken geleden besteld bij een webshop van een bekend merk, geld wel afgeschreven maar niets geleverd en na reclamatie is mijn geld nog steeds niet teruggestort. Ik erger mij hier ook aan, heb mij voorgenomen om voortaan niets meer te bestellen via internet want dan heb je nu eenmaal meer kans op dit soort dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik wil altijd vooraf weten waar ik aan toe ben, dus voor mij geen beleggingen maar wel deposito's en in de tijd van goede rentes zo lang mogelijk vastzetten. Levert me nu jaarlijks zo'n € 1.900 extra op. :)
  groetjes Els

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik beleg niet omdat ik er geen ruimte voor heb. Maar soms denk ik wel eens, waar is de tijd gebleven toen de uitkering van dividend een belangrijkere factor speelde als indicator van een goede belegging dan 'de winst' die 'gepakt' wordt bij de verkoop van aandelen in een bedrijf wat nog in geen jaren winst zal maken. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janny, er zijn zeker nog mensen die daar naar kijken. Ze kopen "high-dividend yield" stocks. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je aan je stocks geld verdient, of dat nou met dividend is of door waardestijging. Maar doordat deze mensen alleen bepaalde bedrijven kopen (die met hoge dividenduitkeringen) beperken ze zichzelf maar tot een klein deel van de markt. Dat kan ze geld gaan kosten.

   Trouwens, ook een bedrijf dat veel dividend uitkeert, kan failliet gaan. Dan heb je misschien een aantal jaar een leuk dividend gehad van zeg 5% van je inleg, maar uiteindelijk ben je dan toch alsnog je hele inleg kwijt.

   Verwijderen
 13. Ik ga niet beleggen, dan maar sparen met bijna geen rente. Of aflossen op schulden. Beleggen vindt ik riskant.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je blog sluit mooi aan met mijn blog over rendement halen op een rustige manier. Ik baal, net als jij van de lage rentes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja daarom was ik begonnen met beleggen. Ik baalde van de lage spaarrente!

   Verwijderen
 15. Je kunt nu ook blij zijn dat je tegoed in euro's is. Een jaar geleden was 1000 euro zo'n 1120 dollar waard, nu nog zo'n 1060 dollar. Deze vergelijking heeft pragmatisch gezien misschien nu geen nut, maar misschien geeft het wat geruststelling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of was het nu andersom.. in ieder geval, het is maar net vanuit welk geldsysteem je werkt

   Verwijderen
 16. ik zou het gewoon zo laten. Je kunt het geld wel missen dus daar hoef je niet nerveus van te worden. Over 10 jaar ben je 74 en misschien is het dan 2000 euro! Leuk om met dochters en kleinkinderen een weekendje weg te gaan! Misschien 200 en dan ga je samen naar de Chinees, ook leuk!
  Mij moeder verdeelde vanaf vanaf haar 75ste elk jaar een bepaald bedrag aan haar kinderen (10) . We raadden haar dat af "Moe, je kan wel 100 worden en misschien heb je het in de komende jaren zelf nodig"
  Haar antwoord was: je weet nooit hoe het leven gaat en dat vind ik prima. Risico's horen bij het leven!
  Ze is 91 geworden en we konden haar een geweldige uitvaart bezorgen van haar eigen geld!
  Mens, durf te leven! was haar levensspreuk ❤️

  BeantwoordenVerwijderen