Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 28 februari 2017

Lutje potje

Een lutje potje?
Wat is dat in vredesnaam?
Het lijkt op een konijnenhok, maar het is voor baby's.
Lutje potje is Gronings voor kleine baby, daarom heet het babyslaaphuisje een lutje potje.
Ik denk niet dat veel Groningers dat woord nog voor baby's kennen en gebruiken, maar vroeger was dit een gangbaar woord voor een baby.
Lutje potje
Bij het kinderdagverblijf van mijn kleinzoon gebruiken ze lutje potjes. Hierin kunnen baby's overdag buiten slapen. Er zitten aan één kant wieltjes onder waarmee je het huisje in de schaduw en uit de wind kunt zetten. Het huisje is aan 3 kanten gesloten en aan de voorkant is een hor aangebracht, zodat de muggen een slapend kindje niet lastig vallen.
Het lutje potje is een Gronings gebruik, ongeveer een eeuw geleden ontstaan. De huisjes zijn bedacht door een Groninger huisarts en op het Groninger platteland was het volkomen normaal om baby's te laten slapen in de gezonde buitenlucht. De lutje potjes kunnen ook in de winter worden gebruikt, ook als het matig vriest.
Beatrix en Claus hebben in 1967 bij de geboorte van onze huidige koning Willem Alexander een lutje potje cadeau gekregen van een delegatie uit Eenrum, in Noord Groningen. Het is niet bekend of Willem Alexander er in geslapen heeft.

Mijn kleinzoon slaapt buiten veel beter dan binnen. De frisse lucht, de vogels en andere buitengeluiden maken hem rustig. Op dit moment ligt hij nog in de kinderwagen buiten, maar die kinderwagen is nogal klein en het duurt niet zo lang meer voordat hij te groot wordt voor deze kinderwagen.
Dochter is daarom bezig een tweedehands lutje potje voor hem te vinden.

Lees hier meer als je geïnteresseerd bent.

14 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee! Veel gezonder, die buitenlucht! Ben wel benieuwd hoe het werkt als het licht vriest. Hoe blijft een baby dan warm?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Scandinavië wordt dit heel veel gebruikt bij de kinderopvang. En ook hier in Zuid-Holland kin ik een kinderdagverblijf die de kleinsten buiten laten slapen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. toen we in de jaren 60/70 nog grotere kinderwagens hadden, lagen baby's ook veel vaker buiten te slapen, de kap omhoog, desnoods een kruik erbij en mutsje op. Bijv je had even gelopen met de kinderwagen en dan sliep de baby heerlijk, zonde om dan uit de wagen te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier worden de lutje potjes ook veel gebruikt bij kinderopvang centra's. Er is een bedrijf waar je ze kunt huren. Ook als particulier. Daar ben ik de naam van kwijt. Ik denk dat t via een zoekmachine snel gevonden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tijdens mijn wandelingen door de provincie Groningen kom ik ze af en toe nog tegen bij 'n vrijstaand huis met tuin, zo leuk om te zien! Ook kwam ik voorbij een bedrijf(je) die nieuwe maakt.
  Als je een tuin hebt en niet aan een drukke weg woont is het een geweldig knus bedje voor overdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk idee! Ik heb dit wel eens gelezen over Deense kinderdagverblijven, maar ik wist niet dat het ook een oud Nederlands gebruik was al.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat schattig ;-). In Denemarken is dit inderdaad ook gebruikelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er heeft meen ik ooit een artikel over in landleven gestaan . leuk om het nu hier tegen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In A.dam was er ook een moeder die haar baby in een kinderwagen op het balkon liet slapen voor een middagdutje maar enkele buren spraken er schade van en schakelden de kinderbescherming in, weet niet hoe het afgelopen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,zelfde anoniem weer, ik hoop wel dat het voor deze moeder en baby met een sisser is afgelopen.

   Verwijderen
 10. Ik gebruik het woord lutje nog best vaak.
  Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik uit Lutjebroek kom :)

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ken lutje potje alleen in de betekenis van baby (m'n oma kwam uit Groningen en zei ipv kraamvisite 'lutje potje sein)
  Vind zo'n 'kast' wel een geinige ding, voor de iets groteren is zoiets natuurlijk ook zelf te maken mbv een box.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. het is idd toch ideaal ?
  onze zoon sliep heel lang buiten en als het erg warm was (die zomer was er een hittegolf) liet ik de tuinslang heel langzaam lopen voor de nodige verkoeling) en nog slaap hij altijd met het raam open

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk! Hebben ze bij het kinderdagverblijf waar mijn kinderen naar toe gingen ook twee van staan. Heb vroeger als lutje potje ook vaak in zo'n huisje geslapen.

  BeantwoordenVerwijderen