zondag 5 februari 2017

Maaltijdsoep

Diegenen die hier een overheerlijk recept verwachten, kunnen dit bericht wel weer weg klikken, want ik kom even klagen.

In verband met het feit dat ik even niet de beschikking had over een koelkast, had ik een blik goulashsoep gekocht. Een maaltijdsoep stond er op het etiket, goed voor 2 porties = voor 2 personen, dacht ik. Ik houd niet zo van bliksoepen, ze zijn meestal gewoon niet lekker en als ik dan een keer soep koop, dan koop ik erwtensoep of goulashsoep. Die zijn, vergeleken met andere blikvarianten, naar mijn smaak het lekkerst.
Als ik denk aan een maaltijdsoep, dan denk ik dat ik daar voor een maaltijd genoeg aan heb.
Daar heb ik me al veel vaker in vergist, want het is nooit zo dat een blik maaltijdsoep voldoende is voor één maaltijd.
Domme ik, hoe kon ik nu denken dat het blik voldoende bood en dat ik daar dus genoeg aan zou hebben? Ik trap er iedere keer weer in.

Ik had een flinke ui en 2 aardappeltjes gebakken (alles gesnipperd) en dat door de soep gemengd, maar dan nóg was het een weinig vullende soep, helaas.

Hoe verzinnen die producenten het om dergelijke soepen maaltijdsoep te noemen?

35 opmerkingen:

 1. Precies dit gevoel hebben wij ook wanneer wij "maaltijdsoep" eten. Dit doen we echt maar een keer in de paar maanden en iedere keer komen we weer van een koude kermis thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap ook niet dat ze het maaltijdsoep noemen. Wij eten bijna wekelijks een maaltijdsoep maar eten daar ook altijd brood bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is soep nooit vullend genoeg als maaltijd. Ik wil er altijd wat brood bij. Ik maak soep zelf. Moet ook wel met mijn dieet, en ik vind het gezonder er lekkerder. Nadeel voor mij is dat ik wanneer ik makkelijk wil, alleen kan kiezen voor een glutenvrije boterham.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is net zoiets als met 'Zeeuwse mossels' denk ik. Als er een flintertje aardappel, groenten en vlees in zit, dan mag je het maaltijdsoep noemen... ?

  Soep vult hier overigens nooit genoeg om als maaltijd te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik zelf maaltijdsoep maak is het meestal wel genoeg. Maar een blik soep daar zit niet zoveel in heb ik de indruk. Nou ja dat weet je dan weer voor de volgende keer. Niet meer intrappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij eten ook nooit soep als 'volwaardige maaltijd' maar meestal als tussendoortje rond 10 u of 's avonds bij de boterham. Soep 'vul' wel voor eventjes maar is volgens ons te weinig vullend om als maaltijd beschouwd te worden tenzij je er een portie aardappelen, groenten en vlees, kaas of vis in doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij maken zelf graag soep maar die zijn op een na ook niet geschikt als maaltijd. Wel met stokbrood of quiche erbij. Man is in zijn jeugd doodgegooid met goedkope dunne tomaten en kippensoep als avondeten met stapels droge boterhammen erbij, dus dat wil hij nooit meer eten. Wij eten soep een enkele keer als voorgerecht maar meestal als tussendoortje op zaterdag of zondag.
  Alleen onze Mexicaanse bonensoep is zo vol met groente, bonen en kip dat we daarmee wel eens lunchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En dan te bedenken dat er toch hele volksstammen zijn die daar op leven gezien de hoeveelheid aanbod.
  Waarschijnlijk vinden ze echte eigengemaakte soep helemaal niet lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de indruk dat er te weinig tijd is en dat veel mensen denken dat het moeilijk is om soep te maken. Als iets makkelijk is :-)

   Verwijderen
  2. En je bent zo lekker van je restjes groente meteen af.

   Verwijderen
 9. Koop eigenlijk nooit geen blik soep vind het simpelweg te zout en niet lekker. Als ik ga voor makkelijk haal ik een zak soepgroenten voorgedraafde ballen bij de Lidl en samen met een beetje bouillonpoeder heb ik dan een heerlijke groentensoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je in de winter geen koelkast hebt zijn er plenty andere koelmogelijkheden. Een stevige plastic bak met deksel buiten of op het balkon .En daar bakstenen of een stoeptegel op tegen de beesten. Daar kan je dan de dingen in zetten. Bij de caravan heb ik 2 bedladen onder de caravan met stenen op de deksels bijwijze van kelder. Zolang je niet met de auto weggaat of de zon er niet op schijnt is de auto ook geschikt als alternatieve koelkast. Ik gebruik de auto vaak om direct na het eten de resten snel te koelen. De volgende ochtend verhuizen ze dan naar de koelkast.

  Ik vind bliksoep ook niet lekker, is ook zout en duur. Van wat eten wat over is en wat linzen, ui, wortel, bouillon en bleekselderij heb je in notime een heerlijke soep

  Als je een snelkookpan hebt(40 euro bij de Lidl eens, inclusief reserve onderdelen) is het helemaal makkelijk in het winterseizoen . Die zet je zo buiten de deur. Als je de soep in de snelkookpan even op druk hebt ( een minuut of 5) is het steriel en hoef je zelfs niet te koelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo gewend aan mijn koelkast, dat ik niet zo snel aan alternatieven voor de koelkast denk. Ik had eten in de schuur gezet (o.a. kaas en boter), maar was bang dat er ongedierte op af zou komen en heb alles toen toch maar in de keuken gezet.
   De auto had gekund als alternatief!

   Verwijderen
  2. Ja muizen zijn er gek op, maar een stevige doorzichtige plastic bak met een zware steen erop en het wordt een kijkkast voor de muizen, muizentv

   Verwijderen
  3. Hi, hi, de bak hoeft natuurlijk niet doorzichtig te zijn, maar dan is het geen kijkkast....

   Verwijderen
 11. ;-( Ik verwachtte een heerlijk recept? ;-(

  Ik eet soms wel eens soep uit blik of pak, maar vind het eigenlijk steeds minder echt lekker... Soep met brood is wél een heerlijke snelle avondmaaltijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soep (uit glas) van de Kleine Soepfabriek of (uit een stazak) van Kromkommer is heerlijke soep: handig om thuis te hebben. Als voorgerecht, warm gerecht bij de lunch! Gezond, niet te zout en geen treurige toevoegingen. Soep uit blik, pak of zak van andere merken zal ik niet (meer) kopen. Die zijn m.i. niet te (vr)eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wil nog wel eens een bliksoep openen voor de lunch, maar dan wel met brood er bij, als het voor de avond maaltijd is maak ik er brood met salade bij.. het is inderdd nooit genoeg voor een echte maaltijd en meestal ook niet echt voor 2 kommen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind soep uit blik en pak erg vies, ik eet zelden uit blik. Ik kan me de teleurstelling dus wel voorstellen. Gelukkig heb ik genoeg vleesvrije recepten en kampeerrecepten om me een lange tijd zonder koelkast te kunnen redden. Een van die recepten komt wel uit blik, Kungfu nasi van de AH, die ik dan een beetje opleuk met een gebakken ei en satésaus. Ik heb dat altijd wel in de kast staan voor als er onverwacht mee-eters zijn. Het kan niet op tegen zelfgemaakt, maar als noodvoedsel prima te eten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik koop echt nooit meer soep in pak, zak, blik of glas...brrr. Niet te eten en vaak nooit genoeg voor het aantal personen wat aangegeven is. ....Of wij eten teveel met zn allen ;-)
  Lekker zelf maken, bepaal je zelf wat er in komt en wat niet...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind dat bliksoepen allemaal, naast het veel te hoge zoutgehalte en te weinig vulling, een zoetige, weeïge nasmaak hebben, brrr.De balletjes vind ik vies, als zompige stuiterballen.
  Daarom eet ik nooit bliksoep, maar heb wel een literblik in de kast staan voor noodgevallen.
  Ik maak elke dag soep van restjes groeten, dan kan je zelf bepalen wat er in gaat. Als je een soep wilt maken die een beetje vult, kan je eerst een roux maken. Als je dat teveel werk vindt: voeg er dan aardappel of kaas aan toe.
  Als gevulde soep goed ingevroren is, duurt het met de huidige temperaturen ruim een dag voordat het volledig ontdooid is en kan het dus goed gegeten worden.
  Groeten van
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Soep maken is zo gemakkelijk. Ik maak tegenwoordig om de paar dagen een grote pan soep waar 5 flinke porties uit kunnen. Tomatenuiensoep, champigonssoep, en nu is er net en pan vegetarische erwtensoep klaar. Ook prachtig voor restverwerking wn spotgoedkoop. De soep eet ik altijd pas de dag erna, omdat het dan lekkerder is. Dat vind ik eigenlijk met bijna alle soepen, dat ze een dagje moeten staan. Ik eet het eigenlijk altijd voor lunch. Een goedkope, pittige lunch, beter dan een boterham. Ook gemakkelijk mee te nemen naar het werk in een lege augurkenpot. Tja en waarom noemen fabrikanten het maaltijdsoep, omdat veel mensen de echte maaltijdsoep niet meer kennen, omdat ze het zelf niet meer willen/kunnen maken, en het marketingtechnisch zo lekker bekt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik eet nooit shit uit blik. Een pot verse soep maken is zo klaar, er zijn zoveel soorten verse groenten te koop. Zelfs zonder koelkast kan je die perfect koel houden toch in de winter. Ik vind trouwens dat je nog meer rare eetgewoonten hebt. Maar goed zolang ik het niet hoef te eten is het voor mij ok

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op die twee laatste zinnen zou ik wel een toelichting willen. Wat bedoel je met rare eetgewoonten?

   Verwijderen
  2. Zoals : bonen, augurken, Amsterdamse uien (wat dat dan ook moge zijn ?) gekookte worst ..... Nee geef mij dan maar een lekker stukje vlees of vis met wat verse groenten, maw puur eten

   Verwijderen
  3. Oh dáárom vind je het raar. Je kent of je lust de levensmiddelen die ik zo nu en dan koop niet.
   Amsterdamse uien zijn wat groter dan zilveruitjes. Misschien ken je de zilveruitjes wel. Amsterdamse uien zijn ook uitjes in het zuur, maar ze hebben een gele kleur. Ik eet ze, evenals augurken, niet bij het warme eten, maar voor de lekkere trek. Het is een "slank" hapje.
   De gekookte worst eet ik op brood en niet bij de warme maaltijd.
   En bonen? Die zijn zeer gezond en ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels. Bonen eet ik wel bij de warme maaltijd. Ook puur eten overigens.

   Verwijderen
  4. Sorry hoor, smaken verschillen nu eenmaal. 😀

   Verwijderen
  5. Haha, stel je voor! Bonen en augurken!

   Verwijderen
  6. Soms eet ik wel augurken bij kapucijners, als ik het zogenoemde Hollandse rijsttafel ofwel Captains Dinner maak. Kapucijners met spek, ui, en erbij geserveerd o.a. augurken, zilveruitjes en picalilly.

   Verwijderen
 19. Je had , toen je het even zonder koelkast moest doen, beter voor een keertje patat kunnen kopen en daar dan een salade bij maken. Of iets van de chinees !
  Ik koop al een hele tijd nauwelijks blikvoer. Er zit een nasmaakje aan wat ik niet lekker vind. Ben wel een fan van diepvriesgroente en diepvriesvis. Altijd fijn om in huis te hebben.
  Heb je plezier van je nieuwe koelkast ?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Champignonsoep vind ik wel lekker uit blik maar alleen als noodeten bijv als we naar het ziekenhuis moeten en daar bijna een dag zoet zijn.
  Zelf kook ik graag linzensoep en erwtensoep en dat zijn echte maaltijdsoepen. Gisteren linzensoep gegeten maar ik had zoveel dat we vandaag ook nog deze soep gegeten hebben, lekkerrr! En ik zet in de winter de pan met soep en andere gerechten ook buiten neer, wel afgedekt maar nog nooit last van dieren gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind bliksoep ook niet lekker. Vooral bliktomatensoep heeft vaak een rare zoetige nasmaak vind ik. Maarja ik heb toch een blik in de kast staan (kippensoep). Er wordt hier geroepen dat soep zooooo makkelijk te maken is maar dat is het punt niet.
  Als ik plotseling ziek word of barst van de hoofdpijn is alles teveel en dan komt dat blik van pas. Boterham erbij klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Vanavond toevallig een tomatensoepje gemaakt en gegeten. Heerlijk!
  Ik ben al jaren gelden gestopt met het eten van soep uit blik of zak. Behalve dat ik niet veel keus heb qua vegetarisch...vind ik de kant en klare soepen veel te zout. Ik proef alleen maar zout.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier ben ik ook niet zo'n fan van bliksoep, toch vind ik het handig om voor noodgevallen een blik of zak soep en wat afbakbroodjes in huis te hebben. Wel maak ik liever zelf soep, ik heb bijvoorbeeld nog lekkere eigengemaakte tomatensoep in de vriezer.

  Wat ik wel graag eet is de St.ruik Maaltijdsoep Duitse Curryworst. Helaas is deze soep niet overal meer verkrijgbaar, ik ben dus op zoek naar een recept om deze soep zelf te maken.

  Dit weekend heb ik voor mezelf lekkere erwtensoep gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. maaltijdsoep eten wij regelmatig. Wel zelfgemaakt, want blikken kloppen niet(zelfs recepten uit Allerhande enzo rekenen voor andere aantallen personen). En dan met peulvruchten. Of vissoep. Dan lukt het wel. En een mandje groentjen (restjes). En met brood (gebakken oude boterhammetjes met een beetje olie en knoflook).
  Van die soepjes waar je lepel niet heel hard omvalt, als je m in de pan zet.
  Dat lukt prima.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.