donderdag 9 maart 2017

Hoe zit het nu met de houdbaarheidsdatum?

Bij groenten of fruit kun je goed zien of het product verrot is. Mijn moeder deed daar nooit zo moeilijk over. Was er een stuk verrot of bruin of zat er schimmel op? Dan ging niet alles de vuilnisbak in, nee, ze sneed het slechte stuk er af en de rest werd gewoon geconsumeerd.
Bij verpakte producten is dat veel moeilijker om te kijken of je het nog kunt gebruiken. Het blijkt dat veel consumenten moeite hebben met de houdbaarheidsdatum op producten (KLIK). In Nederland hebben we THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Volgens een onderzoek van de Wageningen Universiteit weet maar 38 procent (!!) het verschil tussen THT en TGT.

16 procent van de consumenten gooit alles waarvan de THT datum verstreken is, direct weg. Terwijl dat absoluut niet nodig is, want het voedsel is vaak nog jaren houdbaar, misschien verandert de kleur een beetje of wordt de kwaliteit op een andere manier een beetje minder, maar het is zeker nog wel veilig om te eten. 
De koepelorganisaties vinden dat die afkortingen beter vervangen zouden kunnen worden door duidelijkere termen. In de VS willen ze producten die bij ons de aanduiding THT hebben, best if used by (het lekkerst tot) gaan noemen.
De koepelorganisaties die over THT en TGT beslissen, hebben nog geen goed alternatief woord voor deze afkortingen. Ik vind het lekkerst tot voor producten als conserven een prima term.
Welk woord je zou moeten gebruiken voor bederfelijke producten? Gekoeld gebruiken tot?

De hoop is dat mensen minder snel onnodig eten weggooien en op die manier voedselverspilling tegen te gaan. Ik vind dat een goed idee, want het is hartstikke jammer dat er zo veel weggegooid wordt.

Ik denk dat mijn lezers minder moeite hebben met het verschil tussen de THT en de TGT datum, als je wilt bezuinigen zorg je er voor dat je weet hoe je zo weinig mogelijk voedsel (en dus GELD) weggooit.

9 opmerkingen:

 1. Ik heb zelden iets dat over de datum is dus gooi niet veel weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het duidelijkste lijkt me de term" niet meer gebruiken na", en dan de datum. En de term "smaakgarantie tot "en verder geen houdbaarheid eraan vastgeplakt. Overigens zie ik in mijn omgeving ook vaak de misvatting (vooral bij ouderen) dat de uiterste houdbaarheidsdatum nog geldt na opening. Gevaarlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Behalve voor zuivel en vlees/vis, is die houdbaarheidsdatum te vinden op pakjes en zakjes.
  Koop niet meer verse producten dan je nodig hebt tot de volgende boodschappenronde. Let er op dat je voorraad meel, granen e.d. niet te groot is.
  Kant en klare maaltijden zijn sowieso niet al te best voor je gezondheid, niet te vaak kopen dus.
  Op die manier heb je geen last van dit 'probleem'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gooi zelden iets weg en van de datum trek ik me ook weinig aan. Wel altijd zorgvuldig in de gaten houden wat het eeste op moet uit de koelkast.
  Ik lees regelmatig mee op een FB groep voor mensen die willen consuminderen, die eten vaak uit pakjes-en-zakjes omdat dat volgens hen goedkoper en lekkerder is. En sommige gooien iets als weg voor de datum voor de zekerheid. Niet echt low-budget zoals de groep heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb geen moeite met THT en TGT. Ik gooi ook weinig weg namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken, voor al die regeltjes en voorschriften er waren , ging het meestal gewoon goed, het was niet zo dat we massaal voedselvergiftiging hadden, ruikt het goed? ziet het er goed uit ? dan eet ik ook wel eens iets wat over de datum is, alleen met vlees en zuivel ben ik wat voorzichtiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tijdens het avondeten had ik de discussie nog met zoon. (20). Op de kwark stond de datum van 7 mei. Het is nu de 9e. Wilde hij niet meer eten. Ik kan me daar soms boos om maken, als hij gewoon zijn ogen en neus gebruikt, kan hij weten dat het gewoon nog goed is. Maar ach, misschien verandert dat nog wel als hij op zichzelf woont....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk bedoel je 7 maart op de kwark?
   Bij zure zuivel, zoals yoghurt, kwark en karnemelk komt de TGT-datum niet zo precies. Ik consumeer zure zuivel ook nog 1 à 2 dagen na die datum, mits goed gekoeld. Zuur kan het toch niet meer worden ;-)

   Verwijderen
  2. Hannie, ouders kunnen er ook wat van.
   1x per week de hoeslakens wassen en geen week later
   Een maandje later naar de tandarts kan echt niet, foei

   Iemand verzint een norm en de ander moet zich eraan houden.

   Mijn motto verzin je eigen norm en houd jezelf hieraan, no stress

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.