donderdag 30 maart 2017

Niet meer zulke jonge kapucijners en de THT datum

In het weekend heb ik mijn voorraadkast opgeruimd en ik vond daar een glazen pot jonge kapucijners.
Nou ja, jong waren ze eigenlijk niet meer, want járen oud! De THT datum was -1-01-2011. Dát is al weer lang geleden, dus eigenlijk zijn het oude jonge kapucijners. Ook vond ik een pot rode kool met een THT datum van 01-01-2015. Het lijkt me een mooie combinatie. Zoals misschien wel bekend, is de THT datum nogal vrijblijvend. Als op een blik of een pot staat: THT 01-01-2000, heb je ook grote kans dat de inhoud in prima staat is.
Wat ga ik doen? Ik ga ze vanavond eten!
Hoe het kwam dat die kapucijners daar jaren bleven staan?   Eigenlijk ben ik geen superliefhebber van peulvruchten. Alleen witte bonen, kikkererwten en linzen vind ik goed te doen. Ik eet voornamelijk peulvruchten omdat ze gezond zijn en een goedkope bron van eiwit vormen en niet omdat ik er heel dol op ben. In feite was het een vergissing om deze kapucijners te kopen, ik vond ze bij mijn ouders altijd al hard en moeilijk weg te werken.
Zo achter glas, zien zowel de kapucijners als de kool er nog prima uit. De deksel staat niet bol, er zijn geen schimmels of rare stukjes te zien.
Hoe ga ik ze eten? Ik bak wat spekjes en een ui en voeg de uitgelekte kapucijners en de rode kool er aan toe.
Wat plakjes augurk er bij en eten maar.
Ik zal jullie vanavond melden of het echt lekker, of in ieder geval eetbaar was!

24 opmerkingen:

 1. zuinigaan, ben benieuwd, leuk experiment, gewoon doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dat is me te ver terug in d tijd. Vreemd dat je ze niet eerder gevonden hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Brrr. Dat lijkt me nu echt geen combinatie. Kapucijners eten wij ook niet zo vaak. Meestal als captains dinner met piccalilly. Rode kool eten we wel regelmatig. Mmmm. En due houdbaarheidsdatum? Daar zou ik bij potjes zeker niet om malen 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem met die kapucijners was ook dat ik niet wist hoe ik die met ander eten kon combineren.
   Daarom bleven ze staan.
   Misschien zijn er lekkerder combinaties denkbaar, we zullen het zien!
   Mijn eerste man kookte altijd met blikken. We kregen dan opgewarmde blikken sperziebonen met een blik bruine bonen en een blik boterhamworst (gesneden in plakken en dan gebakken in de koekenpan) en als toetje een pak watergruwel (ook wel krentjebrij)of een pak vla. Ook niet altijd de meest culinaire combinaties ;-)
   Geloof het of niet, maar die man is van de ene op de andere dag overgestapt naar een strikt macrobiotisch dieet.

   Verwijderen
 4. Het zou mij ook niet uitmaken inderdaad. Weggooien kan altijd nog he? Maar het zal best nog goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarschijnlijk zullen ze wel goed zijn.
  Vroegen kon je geweckte potten jaren bewaren, en ook nu als ik wat inmaak nog jaren later te eten zeker als de deksel niet bol staat.
  Het kan zijn dat de smaak wat achteruit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De combinatie lijkt me afschuwelijk. Afzonderlijk zal het nog prima te eten zijn als het er goed uitziet en niet raar ruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De inhoud zal nog prima zijn, conserven waarvan de deksel niet bol staat is tientallen jaren houdbaar.Maar zoals Teunie zegt, jonge capucijners door de rode kool? Jonge capucijners zijn juist erg zacht en veel lekkerder met een aardappeltje, spekjes en/of veel gebakken uien. Maar we lezen het wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die combi van kapucijners en rode kool lijkt mij ook niet smakelijk ( zie Teunie ). Je kunt het beter apart eten. Dan kan je ook bepalen of je die kapucijners nu lekker vindt of niet. Maar jonge kapucijners uit glas zijn heel zacht hoor, niet zoals die gekookte van destijds bij je ouders. Met spek en ui en een groen slaatje erbij, heerlijk !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat lijkt me wel een heel bijzonder gerecht! Ik zou er gewoon een aardappeltje bij eten en de rode kool bewaren voor een andere keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wie niet probeert, die ook niet leert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee de combi lijkt me ook niet lekker, ik zou spekjes of geruld en uien bij de kapucijners doen en een bladgroente of salade erbij.
  We lezen het morgen wel wat het is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik eet bijna alles en schuw geen enkele combinatie dus ook jonge kapucijners met rode kool zou bij mij op tafel kunnen staan! Maar niet uit blik of pot, zeker de rode kool niet. Rode kool eet ik regelmatig maar dan wel vers. Peulvruchten week en kook ik in grote porties en vries ik daarna in kleine porties in!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. IK had laatst een pak van Knor Wereldgerechten, het was een pak je ze uit de roulatie hebben gehaald. Ik had destijds nog een hele voorraad kunnen aanleggen voordat ze het uit de running haalde. Het pak stamde uit 2012...ik dacht het is allemaal droogvoer en ik moet zelf vlees en groente erbij doen, gewoon uitproberen en als het mislukt de patatboer is dichtbij. Het was heerlijk...mjammie helaas was het mijn laatste dus nu...toch maar eens op internet kijken hoe je het zelf maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Scoort wel hoog op masochisme-ladder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ben ik toch wel erg benieuwd hoe jouw masochisme-ladder eruitziet.

   Verwijderen
  2. Laat me raden: het proberen van voedsel met een lang verstreken ten MINSTE houdbaar tot datum (uiterste houdbaarhoudsdatum dus onbekend) dat je vroeger niet lustte, maar nu misschien wel, staat ongeveer tussen 'fietsen door de regen als je ook de auto had kunnen pakken' en 'toch maar een boterham eten als lunch in plaats van dat saucijzenbroodje waar je trek in had'. Jij moet wel een zwaar leven hebben...

   Verwijderen
  3. Dat eten van conserven die over de THT datum zijn heeft met masochisme niets te maken.
   Het is bekend dat zulke voeding veel langer houdbaar is dan de THT datum. Gewoon vertrouwen op je eigen ogen, tong en neus:
   Ziet de deksel er normaal uit en staat hij niet bol?
   Ziet het product er goed uit?
   Ruikt het goed?
   Smaakt het goed?
   Dan is het nog prima eetbaar. Ik ben er niet misselijk van geworden en ik ben ook geen vriendjes met de WC.

   Verwijderen
 15. Ik googelde eens op de combinatie en er is zowaar een recept met rode kool en kapucijners (zie de site van het nrc): https://www.google.nl/amp/s/www.nrc.nl/nieuws/2002/01/29/rode-kool-met-kapucijners-10453340-a116844/amp

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat recept had ik gevonden en daardoor kwam ik op het idee om deze twee oude potten te combineren.

   Verwijderen
 16. Dapper van je, ik zou het niet durven.
  Je hebt wel gelijk als het er nog goed uit ziet en goed ruikt zal het waarschijnlijk geen probleem zijn.
  Los van het THT-principe vind ik het voor mijzelf wel een gek idee dat iets zolang in je kast staat en dat we het dan nog kunnen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de een of andere manier vindt ik het altijd geruststellender als eten 'hetzelfde' blijft (die verhalen over het begraven van hamburgers van mcDonalds) dan als het vergaat. Het idee van iets eten dat op dat moment op weg is naar een proces van verrotting maakt me een klein beetje misselijk. Niet dat ik me daar iets van aantrek overigens hoor. ;)

   Verwijderen
 17. Dat zijn inderdaad oudjes. In een pot zou ik nog wel durven denk ik maar uit blik daar waag ik me niet meer aan. Laatst een blikje kidneybonen, niet zo oud als die van jou, als aanvulling op groenten gegeten (mijn man at iets anders) en ik ben me toch misselijk geweest. Kwam echt van de bonen. Toen ze weer de weg terug genomen hadden, was de misselijkheid over.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.