dinsdag 7 maart 2017

Stemadvies

Mijn voornaamste advies is: ga stemmen en laat je stem niet verloren gaan. Als je niet gaat stemmen heb je wat mij betreft geen reden om te zeuren over politici en over de politiek.
Zo, dat heb ik maar weer gezegd!

Zijn politici onbetrouwbaar? Ik denk dat het wel meevalt. Politici in Nederland, moeten, als ze regeren, compromissen sluiten. Je kunt als partij niet alleen varen op je eigen partijprogramma, je hebt samen te werken met andere partijen en dus moet je water in de wijn doen. En bovendien, Nederland is geen eiland. De Nederlandse politiek en ook een nieuw kabinet, zal moeten reageren op gebeurtenissen in de wereld. Een steeds radicaler wordende Erdogan, een wonderlijke president van de VS, een Frankrijk met misschien een populist aan het roer of in ieder geval een dikke vinger in de pap. Wie weet komt er weer een nieuwe economische crisis aan of komt er een oorlog. Helaas heb je als klein land geen instrument in handen om dergelijke ellende te voorkomen.

Wil je nog een leuk filmpje bekijken over onze Nederlandse populist, kijk dan hier. Er wordt duidelijk dat hij totaal geen concreet verkiezingsprogramma heeft.


Nog een advies van mij: stem niet strategisch, maar blijf je eigen mening trouw en stem op die partij die volgens de stemwijzer of kieswijzer of kieskompas of weet ik veel hoe die dingen heten, het beste past bij wat jij voor Nederland zou willen.

Een laatste advies: wil je dat er méér vrouwen in de 2e kamer komen, stem dan niet op de 1e vrouw van de lijst, want die komt toch wel in de kamer (tenzij een stemt op een splinterpartij wat dan  mogelijk een eenmans/vrouwsfractie wordt). Nee, stem op een vrouw die veel lager staat, zodat die met voorkeursstemmen gekozen wordt in de kamer.

Wat ga ik doen?
Ik ga zeker stemmen, al zo lang als ik mag stemmen heb ik altijd gestemd.
Ik stem op een vrouw, want ik vind dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten.
Het liefst zou ik een vrouw als minister president willen, maar dat zie ik nu niet gebeuren. Misschien bij een volgende verkiezing.
Ik stem nooit meer strategisch. Ik heb ooit 1 keer strategisch gestemd, in 2006 stemde ik op Wouter Bos. Nog nooit van mijn leven had ik op de PvdA gestemd en dat strategisch stemmen liep uit op een teleurstelling. Hij werd geen minister president, Balkenende kon aan kabinet Balkenende IV beginnen.
Mijn conclusie toen: dat strategische stemmen, dat doe ik nooit weer.

Voor de rest: ik heb voor het allereerst sinds jaren geen zitting op het stembureau. Mijn inschatting was dat het een te zware dag zou worden, waarbij ik van 6 uur (vanaf 7 uur op het stembureau) tot na 24 uur, dus eigenlijk tot in de vroege uurtjes van 16 maart  bezig zou zijn. Mijn woensdag is net als anders: enig huishoudelijk werk, zwemmen, op kleindochter passen en boodschappen doen. En deze keer tussendoor nog even stemmen.

17 opmerkingen:

 1. Een goed en mooi advies geef je. Het is iderdaad belangrijk om je stem niet verloren te laten gaan en te gebruiken.

  En nu ga ik genieten van het filmpje!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En lees de standpunten van de politieke partijen op hun websites. Dat vind ik een fijnere manier om uit te zoeken wie mijn stem krijgt. Ik heb het nog nooit zo moeilijk gevonden als bij deze verkiezingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit jaar waren de stembiljetten laat verstuurd naar het buitenland , maar gelukkig op tijd. Dus de volgende dag hebben we ze gelijk terug gestuurd zodat ze weer op tijd in Nederland zijn. Want stemmen is een mogelijkheid om je stem te laten horen en die je moet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij maakt het niet uit of het een man of een vrouw is waar ik op stem, het gaat om de standpunten die de partij inneemt, niet om het poppetje is mijn mening

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stemmen zou bijna een plicht moeten zijn, mijns inziens. Maar 'meer vrouwen in de politiek' daar geloof ik niet in. Je hebt mensen nodig die gekwalificeerd zijn, ongeacht hun geslacht. Is dat een vrouw, dan is dat prima. Maar een man ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. waarom zo nodig een vrouw ? is waarschijnlijk nog meer drama ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet weten waarom vrouwen voor nog meer drama zouden zorgen! Ik ben voor een evenwichtiger verdeling in de volksvertegenwoordiging, zodat ik me meer vertegenwoordigd voel dan nu.

   Verwijderen
 7. Ik heb op een vrouw gestemd (vanuit het buitenland doe je dat eerder, per brief }omdat zij heeft bewezen een goede politica te zijn. In de partij van mijn keuze. Een andere keuze dan alle keren daarvoor, na veel wikken en wegen kwam ik er uit. Het belangrijkste is dat je gaat stemmen !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisteren de stemwijzer ingevuld en op 1 staat een partij waarop ik helemaal niet wil stemmen, geen PVV gelukkig dan was het helemaal erg! Maar wel verwarrend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd op de eerste vrouw gestemd nooit goed nagedacht. Ik ben wel een beetje dom. ;-) dus hartelijk bedankt voor je laatste advies. hrtlkgrt Marle

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig dat je Zondag met Lubach in je blog gebruikt! Ik geniet er elke keer van hoe met een dosis nodige humor (maar ondertussen bloedserieus) actuele onderwerpen/issues/misstanden onder de aandacht worden gebracht. Leuk om te zien dat dit programma niet alleen onder de jeugd/jongvolwassenen populair is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonzoon T heeft mij enthousiast gemaakt! Inderdaad nog geen dertig, maar wel al heel lang heel enthousiast over Zondag met Lubach. Het is humor waar ik van houd. Ik heb inmiddels via Youtube echt alles bekeken!

   Verwijderen
 11. Ik ben ziek en weet nu al dat ik de deur niet uit kan. Ik heb daarom geregeld dat iemand mijn stem geeft via een machtiging.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed van jou! Denk je er wel aan om de gemachtigde een kopie van je ID kaart, rijbewijs of paspoort mee te geven?
   Als het goed vertrouwd is, kun je ook het origineel van de legitimatie meegeven.

   Verwijderen
 12. Zelf heb ik ook weleens strategisch gestemd en die partij kwam uiteindelijk toch niet in het kabinet. Dus dat doe ik ook nooit meer.

  Bedankt voor de tip om bij de partij van mijn keuze te blijven. Ik was nu alweer aan het 'zweven'. Ik ga wel nog een keer een stemwijzer invullen, in ieder geval ga ik niet op het laatste moment in het kies hokje beslissen.

  Ik wilde vroeger ook graag meehelpen op een stembureau, tot nu toe is het er niet van gekomen. In ieder geval zou ik dan de woensdag en donderdag vrij moeten nemen van mijn werk.

  Nou, ik ga nu het filmpje bekijken, bedankt voor de link.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Even een tip via www.nu.nl dan naar verkiezingen 2017,staat links in het scherm en dat aanklikken. In het nieuwe scherm naar beneden scrollen. Daar kun je aanklikken Dit vinden politieke partijen van extra politie, straffen en drugs. Dit vinden politieke partijen van vluchtelingenopvang, asielbeleid en integratie, Dit vinden politieke partijen van de toekomst van de zorg, toekomst van het onderwijs en de arbeidsmarkt. Heel handig om zo rustig te lezen welke partij wat wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 'Blijf je eigen mening trouw' schrijft zuinigaan. Maar politieke partijen zijn niet altijd even standvastig. Vergeet ook niet dat door coalitievorming de nodige concessies worden gedaan. Eens op een andere partij stemmen wil nog niet zeggen dat je een zwevende kiezer bent.
  Zo stemde ik uit overtuiging en ook van huis uit, jarenlang op de PvdA. Dit keer zal ik dat niet doen.Ook uit overtuiging. Uit gewoonte steeds hetzelfde stemmen is ook niet altijd ok.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.