maandag 6 maart 2017

Met 14 mensen werken op de ankerplaats

Tot voor kort deelde ik met 1 persoon een werkkamer. Heerlijk rustig, waarbij er geconcentreerd gewerkt kon worden. Op dit moment delen we met ons vieren 3 bureaus in een werkkamer van hetzelfde formaat. Dat kan nèt omdat iedereen 1 of 2 werkdagen heeft waarop hij elders werkt of vrij is. Ik moet niet gaan bedenken dat ik op een woensdag of vrijdag wil werken, want daar is geen plaats voor, dan zijn namelijk de 3 anderen waarmee ik de kamer deel aanwezig. Voortdurend met 2 anderen te zitten werken is al een stuk onrustiger.

Op mijn werk zijn er gevorderde plannen om een grote werkruimte te maken. Ze willen dat ankerplaatsen gaan noemen. Het zijn de secretariaten van de afdelingen en alle 14 medewerkers komen allemaal in één ruimte. Deze week gaan we het hebben over de inrichting van deze ruimte.
Citaat: "De ankerplaatsen vormen enerzijds een verbijzonderd element per afdeling, anderzijds ook een verbindend element tussen de afdelingen. Samen met de interieurarchitect willen we met jullie gaan kijken hoe we dit vorm kunnen geven."

Kreun! Wat een vreselijke terminologie!
Ankerplaatsen, verbijzonderend en verbindend.

Nogmaals kreun! We hebben allemaal vrij veel aanloop en we zitten ongeveer 90% van de werktijd op de werkplek en 10% van de tijd zijn we elders, bij een vergadering of andere overleggen. Daarnaast krijgen we ook veel telefoontjes. Het wordt dus een lawaaiige boel met minstens 10 mensen tegelijkertijd in één ruimte!
Daar zit ik dan met mijn hoortoestellen, waarbij het horen in een grote rumoerige ruimte problematisch is.
Het lijkt me dat ik in ieder geval het beste in een hoek van de "ankerplaats" kan zitten, zodat de geluiden niet van alle kanten op mij af komen en ik alleen nog maar hard gillend naar huis wil.
Misschien kan ik er nog onderuit komen en mag ik in een rustiger kamer?
Misschien valt het in een rustig hoekje nog wel mee en red ik het in die ongeveer 15 maanden prima tot mijn 66e.

24 opmerkingen:

 1. Ik werk al vele jaren thuis, en ga hooguit twee keer per maand naar kantoor. Er zijn een paar vergaderruimtes en kleine 'telefooncellen'voor als je deel moet nemen aan een telefonische vergadering. De rest is open kantoorruimte. En ik vind het verschrikkelijk. Er wordt uiteraard gewerkt en dat is simpelweg niet geluidloos. Collega's overleggen met elkaar, telefoneren met klanten, andere collega's leveranciers. Veel collega's zitten met speciale headsets op die het kantoorgeluid buiten sluiten, maar dat houdt ook in dat ze niet altijd goed doorhebben hoe hard ze zelf praten. Daarnaast, tussen het werk door, de privegesprekken. Als ik weer thuiskom, geniet ik van de weldadige rust die daar heerst in mijn werkkamer. Als ik naar kantoor ga, probeer ik mijn werk zo te plannen dat het alleen korte afgepaste klussen zijn, waarbij ik niet veel hoef te denken. Succes met het vinden van de beste plek voor jou in de nieuwe opstelling. En als het mogelijk is benadruk de behoefte aan een rustige werkruimte voor als er werk is dat rust en concentratie vereist. En ja, die hoogdravende termen, daar wordt een mens niet vrolijk van. Als er ruimte voor is, zou ik zeker vragen of ze dat in gewoon Nederlands kunnen omzetten. Wat bedoelen ze precies. Nogmaals succes. Adja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me goed voorstellen dat het wennen zal zijn!
  Ik flex nu meer dan acht jaar en zou niets anders meer willen (als ik op een kantoor zou blijven werken). Ik vind het heel prettig om overal te kunnen inloggen (ik heb afspraken in vijf verschillende gebouwen en soms nog weleens ergens anders). Maar als je 90% van de tijd achter je bureau zit, is het natuurlijk wel een ander verhaal. Is (deels) thuiswerken voor jou een optie?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen we met het kantoor een nieuw gebouw betrokken was het ook vel flexplekken met laptops. Voor mij en een collega in dezelfde leeftijd (boven 60) zijn 2 plekken gemaakt met gewone computers omdat we niet goed op het kleine scherm van de laptop konden werken, had ook met de aard van het werk te maken. Het was te doen maar in het andere deel vd ruimte was het vaak gezellig druk en dat stoorde ons bet wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou overleggen met de bedrijfsarts, dit is onmogelijk voor een slechthorende. De bedrijfsarts moet in het managementteam maar zijn zegje doen. Eisen dat er behalve een interieurarchitect een bedrijfsarts en een ergonoom / arboconsultant bij betrokken wordt. En direct contact opnemen met de medezeggenschapsraad
  Dit ga je niet meer dan 2 uur per dag volhouden. Dat moet je denk ik ook communiceren.zij moeten daar een oplossing voor zoeken
  Voor de rest is het ook niet geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man werkt al jaren in een kantoortuin, met gehoorapparaten. Hij heeft er eigenlijk (gelukkig maar)geen last van, ik denk dat het een kwestie van wennen is en als dat niet het geval zou zijn, is misschien gedeeltelijk thuis werken een goede optie als dat tenminste tot de mogelijkheden behoort met de aard van je werk en je werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind de optie die Jannie noemt een goede, contact met de bedrijfsarts opnemen en kijken wat hij er aan kan doen...als oudere én slechthorende is een ankerplaats (flexplek,kantoortuin of hoe men het ook noemt) geen goede werkbare werkplek. En het doel van het bedrijf is tenslotte dat werknemers goed presteren.
  Overigens is het voor meer mensen niet zo goed...dat gezellig drukke(kuch) is vooral veel en continu prikkels, iets waar steeds meer mensen last van hebben.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb als secretaresse zowel in kantoortuinen als in prive-hokjes gewerkt, en heb absoluut voorkeur voor het laatste! Als typist vond ik het wel gezellig met veel mensen in een ruimte, lekker kletsen terwijl je typte, maar als directiesecretaresse heb ik rust nodig om snel en efficient te kunnen werken. EN ik heb er een hekel aan als anderen aan mijn telefoontjes kunnen meeluisteren.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat vervelend zeg! Ik heb het ook niet zo op dat soort "kantoortuinen". Ik heb er jaren in gewerkt, maar ik vond het altijd lastig om me af te sluiten voor geluiden om me heen. Nu ik thuis werk, ben ik zo blij met de rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het eens met Jannie en Greet, kantoortuinen zijn qua concentratie en efficiëntie een drama..., punt!
  Mag je een gedeelte van je tijd thuis werken en/of in de bibliotheek, soms zijn er in de bieb rustiger plekken te vinden dan op kantoor. En wat vindt de medezeggenschapsraad hiervan? Stille werkplekken ook laten inrichten en ik weet van oud-collega's dat daar vaak een run op is in de vroege ochtend. Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. snap je probleem, maar aan de andere kant je hebt werk, iets wat voor heel veel anderen niet geldt en bovendien kan ook niet iedereen zijn of haar werkplek kiezen. ik denk dat heel veel mensen graag een minder leuke werkplek op de koop toe zouden nemen als ze daardoor weer aan het werk kunnen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben zelf ook van een kantoor met drie mensen overgegaan naar een kantoortuin. Ik vind het echt vreselijk. Concentreren gaat erg moeilijk en overal rinkelt de telefoon en hebben mensen (te luide) gesprekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou aangeven waar jij behoefte aan hebt om goed te kunnen werken en productief te zijn. Als een werkgever dat weet kan hij er rekening mee houden. Indien hij dat niet doet kun je altijd nog naar de bedrijfsarts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik heb 30 jaar bij zo'n soort HBO gewerkt en weet dat je eerst contact moet opnemen met Bedrijfsarts, Arbodienst en medezeggenschapsraad. Eerst via email, dan heb je bewijs. Ze hebben gewoon niet aan slechthorenden gedacht. Dat punt moet je dus nu melden. Als ze er niks mee doen kun je weer naar de bedrijfsarts en zeggen dat je het niet gaat redden voor meer dan een paar uur per dag. ze kunnen heus wel een hoekje voor je vrijmaken in de kantoorruimte van het management of hun plannen zodanig aanpassen dat het ook voor mensen als jij geldt

   Verwijderen
  2. Wel een cc naar je leidinggevende

   Verwijderen
  3. Andersom kan ook, email aan je leidinggevende met cc naar arbodienst/ bedrijfsarts en medezeggenschapsraad. Dat is misschien nog de beste optie bij nader inzien

   Verwijderen
 13. Eens met Jannie hierboven, direct melding maken dat jij dit absoluut niet ziet zitten, zeker ivm slechthorendheid en de bedrijfsarts inlichten.
  Er zullen vast meer mensen zijn die problemen gaan ervaren door deze plannetjes, denk ook aan HSP-ers

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het zou mooi zijn als bij de invoering van deze grote werkruimtes tegelijkertijd wordt voorzien in een aparte stilteplaatsen, waar je geconcentreerd een klus kan afmaken. Anders is het inderdaad niet zo efficient, ook niet voor de werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat is nog maar 1 stap verwijderd van een flexplek. Kom je 's morgen op het werk en moet je maar zien naar welke vrije werkplek je je ladekastje kunt rollen.
  Brrrr horror

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En onvindbaar en slecht benaderbaar. Slecht voor de studenten, docenten en andere medewerkers. Een benaderbaar en herkenbaar secretariaat is toch veel prettiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh ja hier ook flexplekken. Inderdaad geen feest, zeker niet voor mensen met gehoorproblemen. Zou idd even de arboarts raadplegen. Voor mijn slechthorende collega houden we altijd een rustig plekje in de hoek vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil, als ik dan in die grote ruimte moet zitten, inderdaad een rustige plek in een hoek, zodat niet van alle kanten de geluiden op mij af komen.
   Maar vooreerst probeer ik te voorkomen dat ik in dat grote hok moet zitten.

   Verwijderen
 18. Jammer zeg.
  Wij hebben ook grote kantoortuinen maar ook stiltekamers. Heerlijk om even door te werken.
  Ook kan ik thuiswerken als ik wil. Dit wordt door mijn werkgever, ook een gemeente, gepromoot.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi, Ik zou een matrozenpakje vragen als werkkleding voor de ankerplaats . In ieder geval iets voor 1 april. Jammer dat dat op een zaterdag valt

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik had toen ik nog werkte de afspraak dat wat er intern ook geschoven werd, ik altijd zo mocht zitten dat ik in een hoek en met een wand achter me zou zitten. Dat stond op papier. Ik had een vreselijke werkgever maar daar werd gelukkig wel rekening mee gehouden.
  Ik hoop dat t goed uitpakt voor je.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.