Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 15 april 2017

25 euro per week - uitgaven in de 2e week

Al weer de 2e week van mijn project, om met 25 euro per week rond te komen, voorbij.
Wat koop ik van dat budget van 25 euro? Voeding voor mij en de kat, dranken, snacks en lekkers, was- en schoonmaakmiddelen, toiletpapier en persoonlijke verzorging.
Ik had, voordat ik aan het project begon, in de voorraadkast (kattenvoer, conserven, gedroogde pasta, peulvruchten, rijst etc) koelkast en vriezer vrij veel voorraad, zeker voor een alleenstaand mens zoals ik. Ook met tandpasta, wasmiddel en toiletpapier kan ik nog minstens een half jaar vooruit.
Het ging dus  om aanvulling van noodzakelijke levensmiddelen en verse waar.

Vanwege de aanwezige voorraad zal het je niet verbazen dat ik ook deze week weer gelukt is om minder dan 25 euro uit te geven.
Hieronder een overzicht:

week 2 - van 8 t/m 14 april 2017
*=aanbieding, @=afgeprijsd,  WAAR PRIJS TOTAAL
Voeding
wortelen, 1 kg AH 0,76
uien, 2 kg AH 1,39
1 rode ui, 110 gram AH 0,16
trostomaten, 500 gram* Lidl 1,69
venkel, 425 gram* Lidl 0,99
2 baby gem sla @ * AH 0,84
bananen, 4 stuks Aldi 0,77
kokosmelk AH 0,66
zonnebloemolie, 1 liter AH 1,29
gember-ontbijtkoek, 350 gr* AH 0,52
knäckebröd* AH 0,59
blauwschimmel kaas, 200 gr 60+ Lidl 1,59
kruidenkaas Lidl 0,55
Italiaanse bol, * @ AH 0,19
kaas AH 2,89
3x cottage cheese * AH 1,67
jam, 2 potten van 600 gram * AH 1,66
halvarine AH 0,69
totaal voeding 18,9
Snacks
snoep Lidl 0,79 0,79
totaal snacks
Dranken
melk, 2 liter Lidl 1,29 1,29
totaal dranken
Kat
geen uitgaven
Verzorging
geen uitgaven
TOTAAL week 2 20,98

Roquefort, voor mij de lekkerste blauwschimmelkaas die er bestaat, was bij AH in de aanbieding. 3 pakjes voor de prijs van 2, nu dus 7 euro. Dan heb je voor die 7 euro ongeveer 500 gram. Het is voor mij wat veel en wel erg duur. Ik kocht blauwschimmelkaas bij de Lidl, die kost 7,95 per kg en is verkrijgbaar in doosjes van 200 gram. Goedkoper en bijna net zo lekker. Als ik 3 pakjes Roquefort bij de AH koop, is de kaas vaak binnen een week op. Niet budgetbewust en ook niet goed voor mijn gezondheid.

Gisteravond een heerlijke maaltijdsalade gegeten met sla, rode ui, trostomaten, bosui, noten (voorraad) en fetakaas (voorraad). Er bij: sneetjes knäckebröd met blauwe kaas en een glaasje wijn (voorraad).

Over van week 1: €5,16, over van week 2:  €4,02 Totale reserve: € 9,18

14 opmerkingen:

 1. Knap hoor! En als je kazen niet direct naast elkaar proeft is de goedkope vaak ook lekker en proef je nauwelijks verschil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan zeg! En wat staan er evengoed lekkere dingen op je boodschappenlijstje. Ik kan me voorstellen je dat je hier erg blij van wordt. Mijn weekmenu is ook al klaar, met de bijbehorende boodschappenlijst. En ik eet ook zoooo lekker! Het gevoel om greep te hebben op je uitgavenpatroon is onbeschrijflijk! Goed weekend, en blijf vooral schrijven. Ik lees dit zo graag. Het houdt me gemotiveerd.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkend dat je zelfs "overhoud"
  Ooit heb ik een beste punt parmasaanze kaas gekocht.
  Ik heb er jaren mee gedaan.Het lag gewoon onverpakt in een laadje ,het werd alleen maar lekkerder. Ik raspte het met een nootmuskaat rasp over stamppot of pasta of bonentortiljas.
  Of het ging door boter/margarine op (rogge) brood.
  Ook kunnen er reerugjes ,het borrel hapje uit de jaren zestig, mee gemaakt worden.Sneetjes roggebrood op gestapeld en in blokjes gesneden.Dit kan ook met zwitserse kaas uit een kartonnen busje. Het is een goedkope manier om de pittig kaas smaak te krijgen.En weinig kaas te eten. Het zou ook kunnen om aan smeerkaas wat pit te geven.Het is even een uitgave (Of een leuke cadeautje om op een verjaardag te vragen.)die later bespaart

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Las vanochtend op hitchkipedia ,de lift site ,zulke leuke tips.
  In Nederland,zorg dan dat je een pot pindakaas in je rugzak hebt voor onderweg op brood ;-)
  En zorg dat je altijd een tube ketchup en/of mayonaise in je rugzak hebt. Het bederft niet en op een patatje is het veel goedkoper. Voor een groepje lijkt me dat helemaal goedkoper. En het is een manier om brood beleg aan elkaar en het brood te plakken. Hoe vaak ik niet onder weg met weg waaiend beleg gestaan of gelopen heb ;-) Als ik bij een benzinepomp sta te liften ben ik verbijsterd dat bijna iedereen tegenwoordig flink wat te vreten koopt en het al weg rijdend naar binnen propt. Geniet er dan toch even rustig van. En zo,n tube ketchup, mosterd of mayonaise zou in een auto ook wel een tijdje goed blijven. Z,n leuke en goedkope oplossing. Ik heb altijd een klein mesje aan een sleutelhanger. Wat tomaten ,paprika en komkommer kopen of ander beleg. Een rustig plekje zoeken en even heerlijk eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Complimenten, ziet er lekker en gezond uit :)
  Ik moet toch eens beter rondkijken bij AH...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 't zijn de kleine dingen die het doen, ik betaalde voor de potten jam van 600 gr. 1,54. normaal 1,03 per pot !
  Siek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop dergelijke producten alleen als er een aanbieding is. Goed voor in de voorraad, want jam is heel lang houdbaar!

   Verwijderen
  2. gaat hier eender, ik wilde er alleen maar mee zeggen dat ik 11 eurocent goedkoper uit was .
   Groet, siek !

   Verwijderen
  3. Oh, ik kocht de 2e pot voor de halve prijs. Dat was wel voordeliger, want dat scheelt per pot 25% en dat is meer dan 11 cent per pot jam.
   De 600 grams potten zijn sowieso veel voordeliger dan de 450 grams potten.
   Normale prijzen: een 450 grams pot aardbeienjam kost €0,99, een 600 grams pot aardbeienjam €1,03. Dat scheelt dus 4 cent voor 150 gram extra.

   Verwijderen
 7. Ik heb nog een vraagje als het mag; wat doe je met 3 bakjes cottage cheese? Oftewel waarom koop je er 3 tegelijk? Deze zijn toch niet zo lang houdbaar. Heb je er een lekker recept bij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht er 3 tegelijk omdat ze in de aanbieding waren. De kaas die ik kocht is houdbaar tot 6 mei.
   De cottage cheese is heerlijke magere kaas met maar 3,5% vet. In 100 gram zitten 12 gram eiwitten. Het is daarmee een goedkope en magere bron van eiwitten. Kostprijs is nog geen 30 cent per 100 gram.
   Ik eet cottage cheese op brood en door salades.

   Verwijderen
 8. Dank voor je reactie. Ik ken het wel, het is ook wel bekend als hüttenkäse. Ik vind het ook erg lekker en op de boterham of cracker ook gemakkelijk te combineren. Je kunt het ook verwerken in gerechten en ik was benieuwd of je het daarvoor gebruikt had. Bijna elke supermarkt heeft een goedkopere versie.

  BeantwoordenVerwijderen