zondag 30 april 2017

4 weken 25 euro per week, is het nog leuk?

Ik wil voor voeding voor de kat en mijzelf, drinken, verzorging en schoonmaakmiddelen gemiddeld 25 euro per week uitgeven. Daarnaast wil ik ook een aantal vergeten voedingsmiddelen in mijn voorraad, die soms al even over datum zijn, opmaken.

Vind ik het nog leuk?
Leuk vind ik het zeker nog wel, vooral omdat het allerlei ingesleten vanzelfsprekendheden weer even helemaal op zijn kop zet:
Waarom koop ik eigenlijk altijd toetjes? Dat deed ik vroeger vrijwel nooit.
Waarom at ik geen groenten meer uit de natuur? Geen brandnetel, geen zevenblad, geen paardenbloemblad, waarom zet ik geen herderstasjesthee meer?
Waarom eet ik, als het er op aankomt, eigenlijk maar weinig peulvruchten?

Ik kreeg al verschillende keren de opmerking: ik zou dat niet willen, vrijwillig zo bezuinigen, terwijl het niet nodig is. Die lezers vinden dat ze daarvoor te veel zouden moeten afzien van lekkere, gezonde dingen en zo gespitst zouden moeten zijn op de uitgaven.
Het rare is dat afzien in de sport, de dood of de gladiolen, nogal verheerlijkt wordt. Eindeloos trainen, je zelf veel ontzeggen omwille van de sport. Weinig mensen die daar vraagtekens bij stellen en waarom dan wel bij zoiets als deze challenge?
Voor mij voelt het niet als afzien. Het is meer kijken met een andere bril naar mijn koop- en kook-gedrag. Wat doe ik precies en waarom doe ik dat? Kan het ook anders en kun je daarmee de kosten omlaag brengen?
Bijvoorbeeld:
Waarom wil ik vette, dure roquefort kopen, als het ook in de aanbieding nog steeds erg duur is?  Heb ik dat nodig om mij fijn te voelen? Is het nodig voor mijn gezondheid. Nee feitelijk niet. Een sinaasappel kan voor mij minstens even lekker zijn dan een toastje met roquefort.
Waarom koop ik foccacia-brood terwijl ik zelf veel goedkoper en lekkerder bruschetta's kan maken?
Het heeft vaak te maken met gemak (foccacia) of mijzelf extra willen verwennen. Maar welbeschouwd kan ik ook heel erg genieten van een lekkere sinaasappel of een lekkere warme maaltijd en heb ik de dure vette schapenkaas helemaal niet nodig.

20 opmerkingen:

 1. Een leuk vergelijk met afzien in de sport dat je maakt. De voldoening snappen de meesten dan sneller dan met consuminderen, terwijl die er niet minder om is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw keuzes zijn anders dan de mijne, maar respect voor deze uitdaging en ook dat je het zo precies omschrijft. Ik zie het als een voorbeeld van keuzes die je kunt maken als je van heel weinig rond moet komen.
  Ik ben nu alleen al voor 21 euro per week aan glutenvrij brood kwijt voor twee personen. Gelukkig dat ik dat kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet natuurlijk niet of je een broodfetish hebt, maar dat is best duur voor 2p. Wellicht eens glutenvrije opties overwegen, want het kan wel voor minder en zeker goed.

   Ik ben dan altijd wel benieuwd of het coeliakie is, of een zelfgediagnosticeerde intolerantie.

   Verwijderen
 3. Het is juist meer uitdagend omdat t niet hoeft diep respect hoor dat het je al vier weken lukt. Heb er helaas geen discipline voor merk ik en ren te snel naar de winkel. Het zou voor mij ook heel goed zijn om eens even onze voorraad weg te werken om weer lekker een nieuwe frisse voorraad aan te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het helemaal geweldig wat je doet! Wij leven eigenlijk altijd zo( met uitschieters natuurlijk) maar de voldoening is zoooooo groot
  Het genieten van eenvoudig leven is voor mij de hoofdzaak en daarbij wordt de hypotheek in een sneltreinvaart afgelost

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap je helemaal. Juist als je het vrijwillig doet, kun je vrij op deze manier experimenteren en zien wat het oplevert. Mocht je toch iets tegenkomen wat je teveel afzien vindt, dan heb je de vrijheid om daar weer mee te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk artikel!

  Ik ga vanaf morgen ook zoveel mogelijk uit de voorraad koken. (Straks ga ik nog even naar een supermarkt die aardbeienplanten in de aanbieding heeft...). Graag wil ik straks een nieuwe basisvoorraad, en zo min mogelijk pakjes en zakjes.

  En dan niet te veel, ik heb een supermarkt hier dicht in de buurt, dus in principe is de supermarkt zoveel mogelijk mijn voorraadkast.

  En ik ga weer eens kijken op de website van Wildplukwijzer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind de uitdaging geweldig. Bovendien: een (week)planning biedt houvast, je koopt niet te veel en maakt alles op. Ik besteed meer tijd aan het klaarmaken van het eten en ik geniet er meer van. Ik ben zeker van plan ermee door te gaan. En wanneer ik er een keer overheen ga (door eters): jammer dan. Onder de streep zie ik het resultaat en daar word ik erg blij van. Dank je wel voor de inspiratie!
  Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt me ginspireerd Zuinigaan! Ik ga me weer aan mijn weekbudget houden en een vast bedrag contant in mijn portemonnee. Vanwege de verandering in onze manier van eten en een glutenvrije zoon die constant kan eten en zo mager is als een lat verhoog ik mijn weekberdrag naar 120 euro voor vier volwassenen. Valt eigenlijk nog mee in vergelijking met jou, dat is zes euro per week per persoon meer. Een zak aardappelen van vijf kilo doe ik twee dagen mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het heel knap van je en je vergelijking met sporten heel treffend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Precies, je gaat weer met andere ogen kijken naar dingen die je altijd op een bepaalde manier doet en ontdekt verrassende nieuwe dingen. Ik leef gemiddeld eigenlijk altijd al van max 30 euro per week, soms minder, maar ik hou ook van zulke uitdagingen. Ik ben dus nu ook al mijn voorraden langzamerhand aan het opeten. Dit zijn veek dingen als rijst en pasta en mag dus alleen groente en fruit bijkopen, vlees en vis eet ik niet. Eens kijken of ik de komende maand de kosten nog verder omlaag kan krijgen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. ;)

  Ik heb vijf katten dus het kattenvoer en grit zit niet in het budget, dat zou ook niet kunnen. Ik gooi deze kosten op 1 hoop met de dierenartskosten. Daar gaf ik vorig jaar gemiddeld 190 euro per maand voor uit. Veel geld maar ik heb altijd asielkatten met bijzondere problemen. Daar gooi ik mijn geld ook niet over de balk maar bezuinig ik door voer in bulk te kopen.

  (Off topic) Ik ent ook niet, binnenkatten hebben eigenlijk geen kans om dingen als kattenziekte op te lopen en niesziekte gaat of vanzelf over, of is zo opgelost met een klein kuurtje. Dat heb ik in al die jaren pas twee keer hoeven doen. Mensen met buitenkatten doen er wel verstandig aan om eens per drie jaar tegen de kattenziekte te enten, maar ook daar is een jaarlijkse enting iets om de portomonee van de dierenarts te spekken. Hier is niet enten dus geen zuinigheid, maar uit overtuiging omdat ik het onzinnig en ongezond vind katten ieder jaar dit toe te dienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi stukje en het is inderdaad voor de een een sport en voor de ander afzien . Ook wij kunnen genieten van een sinaasappel terwijl een ander de dure aardbeien ofzo koopt.Ook wij hanteren een budget deden we in Nederland ook en nu in Roemenie ook al is de levenstandaard hier natuurlijk wel anders.

  Gr Henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed stukje zuinigaan! Bedankt daarvoor. Zelf heb ik niet zoveel ervaring met wildplukken, maar het boeit me enorm! Zou je daar eens een stukje over willen schrijven? Deed je het ook toen je kinderen klein waren en hoe vonden zij dat? Hielpen ze met plukken? Wat is eetbaar en wat pluk jij? (ooit heb ik eens brandnetelsoep gemaakt, maar dat smaakte echt naar spinaziesoep ofzo...yuk! Is dat de bedoeling?) en mn vlierbloesemlimonade smaakte veel te stroperig...teveel suiker bij gedaan...dat is zowat de enige wildpluk-ervaring die ik heb, maar het boeit me wel erg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er in 2011 al wel eens over geschreven: kijk daarvoor hier: https://zuinigaan.blogspot.nl/2011/07/gratis-wilde-groenten.html

   Verwijderen
 13. Je stelt precies de goeie vragen. Ik denk er precies hetzelfde over. Daarom geniet ik ook elke dag van een lekkere sinaasappel, appel of grapefruit. Met als resultaat een goed en gezond gevoel, dat heb je niet met al de kant en klare en dure voedselwaren. Het heeft ook te maken met goed zorgen voor jezelf (niet vullen maar voeden).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel pakkend stukje! En het inspireert mij zeker!
  Mijn eerse reactie is ook eerst even, O my god, waarom zo heftig consuminderen, maar het is ook gewoon een kik en een way of live die je zelf moet willen of niet. In die simpelheid van zuinig leven, consuminderen zit volgens mij onder andere het ware geluk en is de oplossing voor veel vraagstukken, dingen en problemen en vandaag de dag. Geld is leuk en te weinig geld niet, maar (teveel) geld kan je ook lui, moedeloos en ongelukkig maken. Het lijdt af waar het in weze om draait. Maar zeggen en doen zijn nog 2 verschillende dingen, tis nog best een uitdaging vandaag te dag. We zijn zo rijk met zen allen. Bedankt voor je leuke blog en tips! Groetjes van de Bio Babe www.debiobabe.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij zijn met zijn tweeën en ik wil 50 euro huishoudgeld per week uitgeven. Het gemiddelde staat nu op € 58,75, dit is inclusief alcoholische dranken, feestjes en een weekje vakantie.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mooi stukje! Hier regelmatig geen tijd of geen zin om met 3 kinderen de winkel in te gaan (met name de vakantieperiode dan of weekend) Dan eten we wat vreemde combinaties. een kliekje met snoeptomaatjes, komkommer en bijvoorbeeld wat ovenpatat erbij om het aan te vullen. Het leuke is dat de kinderen hier gek zijn op losse groenten. Voor een ander zou het een No go zijn, maar hier zijn we er gek op. En minder verspilling, want waarom zou ik mijn kliekje niet opmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb 2 jaar geleden uitgerekend of je je voor 2.50 per dag of wel voor 17,50 per week kon voeden. Dat kon, maar heel krap. Alles is nu iets duurder en de aardappelen veel duurder . Voor 20 euro zou het moeten kunnen. Dan houd je nog 5 euro over voor de kat, wc-papier, zeep en extra dingen als je van 25 euro wilt leven http://vetopdebotten.blogspot.nl/2015/04/boodschappenlijst-eten-voor-250-per-dag.html?m=1#comment-form

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant Jannie! ik heb je blog gelezen

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.