Op 8 april schreef ik over kikkererwten die een beetje overjarig waren.
Ik schreef:
Vanavond ga ik weer iets eten uit de voorraad. Ik kocht lang geleden 2
kg gedroogde kikkererwten. Ze zijn een beetje overjarig nu. De 350 gram
gedroogde erwten die ik vandaag ga koken, heb ik flink lang in de week
gezet: ruim 24 uur en ik ga ze lang koken in de snelkookpan. Dan worden ze vast wel gaar.
Mijn
plan is om weer voor 3 keer warm eten te maken. Wat doe ik er bij? 2
lamsworstjes, blokjes knolselderij (diepvries), winterwortel, uien,
knoflook en misschien nog een tomatensaus/gezeefde tomaten. Alles uit de
voorraad!
Ik heb er het volgende gerecht van gemaakt (het werden uiteindelijk 5 porties):
Nodig: 800 gram gare kikkererwten
3 grote winterwortels, geboend, in blokjes
2 grote uien of 3 à 4 middelgrote uien, grof gesnipperd
2 zoete aardappelen, geboend, in blokjes
een pot chicken tonight tandori saus (iets over datum, goed om op te maken in mijn geval)
3 grote tenen knoflook of 6 kleinere, gesnipperd
bosui
radijs
trostomaten
100 gram lamsworst - niet echt nodig, maar wel lekker
1/2 knolselderij, in blokjes (bij mij uit de vriezer en reeds gaar)
olie
zout naar smaak
Bak de wortels, uien, aardappelen, knolselderij en knoflook en de in kleine stukjes gesneden worstjes in een grote pan en stoof gaar.
Voeg als het groenten/worst-mengsel gaar is de saus en kikkererwten toe en warm goed door.
Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken in plaats van de saus die
ik gebruikte. Zorg dan voor meer specerijen, tomatenpuree of gezeefde tomaten en misschien ook meer zout.
Behalve het zout in de saus, heb ik geen zout gebruikt.
Ik at de kikkererwtenschotel uit een trendy kom en voegde per portie gesnipperde radijs, gesnipperde bosui en kleingesneden trostomaten toe.
Echt lekker!
Als toetje een kom yoghurt (je weet wel ;-) met noten, blauwe bessen (diepvries) en muesli met daaraan toegevoegd vloeibare zoetstof. Daarna zat ik zo vol als een ei en hoefde ik de hele avond niets meer!
Alles was uit de voorraad, behalve de tomaatjes, bosui en radijs!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 13 april 2017
Een heerlijke kikkererwten-groenten schotel
Labels:
25 euro per week
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
In mei gaan de peulvruchtzaadjes de grond in. Het is nu nog te koud om deze te zaaien, peulvruchten kosten weinig. Maar ik vind het een mooi gezicht een haag met peultjes nu en peulvruchten en lathyrus er naast.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er iets lekkers van gemaakt Zuinigaan!
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt heerlijk! Leuk dat het zo goed gaat met het opmaken van je voorraden en je eet er niet minder lekker om volgens mij.
BeantwoordenVerwijderenJamie Oliver heeft een heel lekker recept met kikkererwten die ik vaak maak. kikkererwtensoep met prei.
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt heerlijk. Fijn dat je het recept deelt.
BeantwoordenVerwijderenKikkererwten koken met een ui en kleingesneden wortel en zout. Binden met maizena of bloem. Flink wat citroensap erdoor, een flinke scheut olijfolie en versgemalen peper naar smaak. Simpel, goedkoop en heerlijk. Deze soep is mijn favoriete kikkererwtenrecept.
BeantwoordenVerwijderenhelemaal mijn idee van een lekkere maaltijd. De voorraad wordt opgemaakt. En vier maaltijden in de vriezer. Dikke winst!
BeantwoordenVerwijderen