Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 13 april 2017

Een heerlijke kikkererwten-groenten schotel

Op 8 april schreef ik over kikkererwten die een beetje overjarig waren.
Ik schreef:
Vanavond ga ik weer iets eten uit de voorraad. Ik kocht lang geleden 2 kg gedroogde kikkererwten. Ze zijn een beetje overjarig nu. De 350 gram gedroogde erwten die ik vandaag ga koken, heb ik flink lang in de week gezet: ruim 24 uur en ik ga ze lang koken in de snelkookpan. Dan worden ze vast wel gaar.
Mijn plan is om weer voor 3 keer warm eten te maken. Wat doe ik er bij? 2 lamsworstjes, blokjes knolselderij (diepvries), winterwortel, uien, knoflook en misschien nog een tomatensaus/gezeefde tomaten. Alles uit de voorraad!

Ik heb er het volgende gerecht van gemaakt (het werden uiteindelijk 5 porties):

Nodig: 800 gram gare kikkererwten
3 grote winterwortels, geboend, in blokjes
2 grote uien of  3 à 4 middelgrote uien, grof gesnipperd
2  zoete aardappelen, geboend, in blokjes
een pot chicken tonight tandori saus (iets over datum, goed om op te maken in mijn geval)
3 grote tenen knoflook of 6 kleinere, gesnipperd
bosui
radijs
trostomaten
100 gram lamsworst - niet echt nodig, maar wel lekker
1/2 knolselderij, in blokjes (bij mij uit de vriezer en reeds gaar)
olie
zout naar smaak

Bak de wortels, uien, aardappelen, knolselderij en knoflook en de in kleine stukjes gesneden worstjes  in een grote pan en stoof gaar.
Voeg als het groenten/worst-mengsel gaar is de saus en kikkererwten toe en warm goed door.
Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken in plaats van de saus die ik gebruikte. Zorg dan voor meer specerijen, tomatenpuree of gezeefde tomaten en misschien ook meer zout. Behalve het zout in de saus, heb ik geen zout gebruikt.

Ik at de kikkererwtenschotel uit een trendy kom en voegde per portie gesnipperde radijs, gesnipperde bosui en kleingesneden trostomaten toe.
Echt lekker!

Als toetje een kom yoghurt (je weet wel ;-) met noten, blauwe bessen (diepvries) en muesli met daaraan toegevoegd vloeibare zoetstof. Daarna zat ik zo vol als een ei en hoefde ik de hele avond niets meer!

Alles was uit de voorraad, behalve de tomaatjes, bosui en radijs!

7 opmerkingen:

 1. In mei gaan de peulvruchtzaadjes de grond in. Het is nu nog te koud om deze te zaaien, peulvruchten kosten weinig. Maar ik vind het een mooi gezicht een haag met peultjes nu en peulvruchten en lathyrus er naast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt er iets lekkers van gemaakt Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt heerlijk! Leuk dat het zo goed gaat met het opmaken van je voorraden en je eet er niet minder lekker om volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jamie Oliver heeft een heel lekker recept met kikkererwten die ik vaak maak. kikkererwtensoep met prei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt heerlijk. Fijn dat je het recept deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kikkererwten koken met een ui en kleingesneden wortel en zout. Binden met maizena of bloem. Flink wat citroensap erdoor, een flinke scheut olijfolie en versgemalen peper naar smaak. Simpel, goedkoop en heerlijk. Deze soep is mijn favoriete kikkererwtenrecept.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. helemaal mijn idee van een lekkere maaltijd. De voorraad wordt opgemaakt. En vier maaltijden in de vriezer. Dikke winst!

  BeantwoordenVerwijderen