woensdag 12 april 2017

Half april de verwarming uit?

Mijn grootouders en ook de ouders van mijn schoonmoeder moesten noodgedwongen heel zuinig leven. Dat betekende dat de kolenkachel op een gegeven moment in het voorjaar definitief uit ging en pas in het najaar weer in gebruik gesteld werd. Geen warme kachel in de woonkamer, ook al vroor het 's nachts. Dat was voor hen heel gewoon. Ik weet van de moeder van mijn vader, dat ze iedere avond in de winter vrij vroeg de kachel uit liet gaan en pas de volgende ochtend weer aan maakte. Het was een heel gedoe om de kachel weer aan te maken, maar er was geen geld om de kachel 's nachts te laten doorbranden. Dat deed mijn andere oma wel. Die had ook niet veel geld, maar ze had blijkbaar andere prioriteiten. De oma met weinig geld voor stoken wilde wel iedere dag vlees, meestal half om half gehakt of een speklap, de andere oma at ook regelmatig goedkope vis van de markt of ei in plaats van vlees. Het is maar net waar je je geld aan wilt uitgeven. Volgens mijn moeder waren beide gezinnen in de crisistijd van de jaren '30 ongeveer even arm, of rijk, maar net hoe je het bekijkt.

Wat doe ik?
Ik heb geen strikte regels. Ik vind half april in ieder geval nog veel te vroeg. Soms, als het een warm voorjaar is, dan kan het best, maar als het op een avond in mei flink koud is, dan is het heerlijk om de verwarming aan te hebben. Gisteravond bijvoorbeeld, vond ik het veel te koud in huis, toen heb ik even gestookt tot het 19 graden was en toen vrij snel de verwarming weer uit, ruim een uur voor het slapen gaan.
Ook in oktober hanteer ik geen bepaalde datum waarop ik begin met stoken. Het hangt er gewoon van af. Een aantal jaren geleden was er onder consuminderbloggers een soort wedstrijdje gaande: wie er het laatst begon met stoken. Ik denk dat ik hier in het Noordoosten van het land nogal in het nadeel ben. Ik heb het in ieder geval zeker niet gewonnen.

19 opmerkingen:

 1. Zo doen wij het ook Zuinigaan. Als het te koud is gaat de cv aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hem nu al een poosje meestal uit. Soms gaat hij nog aan, bijvoorbeeld als vriend thuis komt en het koud vindt of als het echt koud is. Maar ik zet hem in deze periode niet gedachteloos meer zomaar aan, omdat het 'gewoonte' is. Zeker niet na die naheffing van laatst. We zitten in een tussenwoning en ik werk zittend (dus kan makkelijk een dekentje pakken of even in beweging komen om mezelf warm te krijgen). Dan heb ik het er niet voor over om elke maand €100+ kwijt te zijn aan stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben de thermostaat al een ruime week 'uit' staan. Het is nog steeds ruim 18 graden. Je kunt echt merken dat de nieuwe kunstofkozijnen nog beheer isolerend werken.
  Dat neemt niet weg dat als het te koud wordt de verwarming gewoon weer even aan gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De laatste paar weken heb ik de radiator niet meer aangezet, behalve af en toe in de badkamer. Ik zit ook vaak onder een dekentje of ik heb mijn kamerjas aan, niemand die mij ziet.

  Ik vind het ook fijn om bovenlichtjes open te hebben voor frisse lucht, dan is het zonde om te stoken.

  Er zijn ook mensen die vanaf bijvoorbeeld eind augustus de kachel weer aanzetten, zelf probeer ik het zo lang mogelijk uit te stellen. Als het te koud wordt zet ik de verwarming wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het maakt echt veel uit waar je woont in Nederland of je de verwarming nodig hebt. Ik ben nog steeds niet gewend aan de zachtere temperaturen in de Betuwe, maar wel regelmatig aangenaam verrast dat het met 12 graden al zulk lekker weer is. In de Noordoostpolder waaide de koude wind dan nog steeds door mijn jas heen.
  Wij hebben grote ramen op het westen en dat zorgt in se middag al voor heel veel warmte in de woonkamer. De afgelopen weken heb ik de verwarming nauwelijks meer aan gehad, maar als ik het koud heb, gaat ie echt wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De verwarming staat al sinds begin maart uit. Wij wonen wel in België, dus warmer klimaat ;-) ik moet er wel bij zeggen dat we grote ramen op het zuiden hebben en dat het hier savonds dus lekker opwarmt. 18 ° vind ik trouwens warm genoeg voor mij (ik ben altijd thuis) en actieve peuterzoon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja ik ga niet in een te koude omgeving zitten, ook niet met extra dekentje of fleecevest.
  Met de jaren ben ik kouwelijker geworden en ook stijver en dat voelt onprettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het scheelt ook in wat voor woning je woont. Wij hebben een tussenwoning van 2011 en leven erg zuinig. Ik doe eerst een trui en pantoffels aan voordat ik de kachel aandoe. Vandaag lopen we al in een 3/4 legging, mouwloos jurkje en op blote voeten ;). Het is buiten een graad of 11 en binnen 19, kortom: Warm genoeg voor ons ;)... Zoonlief van 8 mnd heeft wel een romper met korte mouw, shirt met lange mouw en blousje met lange mouw aan. Lange broek en sokken. Hij ligt wat stiller, maar vooral als ik bezig ben, vind ik de kachel aan vreselijk, binnen no time heb ik hoofdpijn :(... Met 4 personen betaalden we vorig jaar nog geen 40 euro voor gas en electra (zonder zonnepanelen en voor een ruime tussenwoning, wel goed geïsoleerd en zuinig geleefd). Dit jaar weer gekozen voor groene stroom, dus zal wel rond de 60 euro uitkomen verwacht ik, we zullen zien :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het maakt zeker veel uit waar je woont, in ons huis in Zuid-Holland is de kachel al uit en blijft het warm (spuergoed geisoleerd, vrijstaand huis), in ons vakantiehuisje in Drenthe moet de kachel echt nog aan.
  Wat me vaak opvalt, is dat mensen bij verwarming aan/uit alleen denken aan de temperatuur, zelden lees je over de luchtvochtigheid, terwijl die zo belangrijk is. Als je huis erg vochtig is, moet je veel meer stoken om te voorkomen dat je spullen (meubels, kleding) klam worden. Daarvoor is het van belang elke dag, het hele jaar door, een kwartiertje te luchten, dus (klap)raampjes open zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik herken me zeker je verhaal, zuinigaan. Als het te koud wordt gaat het kacheltje aan. Na het sporten / werken in de tuin blijf ik nog even na gloeien en dan vind ik 17 graden een lekkere temperatuur in huis. Als je lang stilzit is dit echt te koud ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Persoonlijk voel ik mij het prettigst bij een woonkamertemperatuur van tussen de 21 en 22 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De kachel gaat wel aan vooral in de avond. Overdag is het wel te doen, maar als het eeg is afgekoeld is in huis gaat de kachel toch aan. Dekentje op de bank is ook gezellig maar niet altijd noodzaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik woon in Limburg dus vaak net iets warmer dan de rest van Nederland. Verder heb ik het snel warm. Ik heb de verwarming al een week of 3 niet meer aan gehad. Ook al een paar nachten zonder dekbed geslapen. Al ligt hij nog wel pataat. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk nooit op de thermostaat kijk. Als ik het koud heb, trek ik een vest aan of kruip ik onder een dekentje. Ons huis is prima geïsoleerd en als ik het bedrag dat wij aan stookkosten kwijt zijn vergelijk met dan van anderen, denk ik dat wij daar niet veel op kunnen besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier gaat de verwarming nog wel aan als we thuis zijn. Met een baby in huis is 17 graden echt te koud. Wij verwarmen tot 20 graden. We zetten de verwarming op om 8u en ze gaat of rond 18u30 uit. We hebben een thermostaat dus als de zon erop staat, springt ze vaak niet aan, maar als ze weg is, koelt het rap af.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat betreft de verwarming wel of niet aan laat ik niet leiden door de kalender maar door mijn gevoel. Wanneer ik het een beetje fris vind doe ik eerst een vest aan, maar wanneer ik het echt koud heb gaat de verwarming aan. Wat ook helpt,vooral in de winter, is vroeg op de avond even lekker warm douchen, pyjama en warme fleece ochtendjas aan.
  Ik was altijd een koukleum, en stookte vaak tot 21/22 graden.
  De laatste paar jaar heb ik vaak al vanaf begin april de verwarming niet meer aan en begin ik met aanzetten pas laat in oktober. Nu is het zonder de verwarming aan al weken in huis rond de 17/18/19 graden. Prima te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij mij staat de verwarming ook al een paar weken uit. Als ik het 's avonds even wat kouder heb, probeer ik het eerst met een lekkere kop kamillethee, daar word ik meteen weer lekker warm van.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Helaas heb ik geen controle over mijn verwarring. Ik heb stadsverwarming en de stad beslist wanneer de verwarming aan gaat en wanneer uit. Meestal 1 november en halverwege maart. Is het voor of na die datum al koud dan heb ik een straalkacheltje dat helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Let wel op dat ook echt alles uitstaat! Want met koude uitschieters is het zo weer warm! Johan

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.