maandag 24 april 2017

Ik mag ook een slimme meter!

In een deel van de Nederlandse woningen is al een slimme meter geplaatst en binnenkort mag ik ook een slimme meter!
Laatst was in het nieuws dat de slimme meters geplaatst tussen 2012 en 2014 onbetrouwbaar waren. Ook zouden de meters de verwachtte besparingen niet waar maken. Ze besparen wel iets, maar lang niet wat er van verwacht werd. Lees ook hier.
Ook was er kritiek om de privacygevoeligheid van de meter. Je zou van buitenaf via een app snel kunnen vaststellen wat het gebruik van iemand is. "Ze kunnen zonder dat ze de deur open doen, jouw privésfeer binnenkomen en toch bij jou binnenkijken."
Dat is al met al nogal wat kritiek op die dingen!


Ik neig nu naar wel laten plaatsen, maar dan zonder automatisch doorgeven van mijn verbruik. Ik denk dat ik mij er nog maar eens goed in moet verdiepen.
Wat is voor mij de beste beslissing?

13 opmerkingen:

 1. Ik heb hem vorig jaar 'gekregen' en heb besloten dit NIET automatisch elke dag te laten uitlezen. Het apparaat doet het elke 2 maanden maar en dat is meer dan genoeg. Ze hoeven niet te weten wanneer ik wel/niet thuis ben adhv de dagelijkse metingen. Ik heb graag nog de illusie dat ik de kwaadwillende digitale medemens het toch iets moeilijker maak dan het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er een sinds een week. Ik ben heel benieuwd of ik iets van een patroon kan zien in mijn verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verbruiksoverzicht per 2 mnd is verplicht. Blijft je verbruik onder de 350kwh en 100m3 gas dan zie je niks op het verbruiksoverzicht. Ik heb er Tot nu toe nog niets aangehad. (Zonnepanelen en houtkachel houden het verbruik heel laag)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je per maand? Ik zat daar wel onder. 145 kWh en blok verwarming. Betaal ik via de VVE. Ik betaalde tot nu 31€ p maand. De verwarming heb ik sinds maart al uit en ik werk dus ben niet veel thuis

   Verwijderen
 4. Ik hoef geen slimme meter. Het 1x per jaar doorgeven van de stand vind ik een kleine moeite, dus waarom overgaan op een andere meter? Ik zie alleen maar nadelen: big brother enz. enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanwege de straling en dat ze kunnen zien op welke tijdstippen je thuis bent heb ik hem geweigerd. Op internet staat genoeg over de pro en anti. Misschien dat je daar op kunt zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds mijn ouders een slimme meter hebben klopt hun eindafrekening vaker niet dan wel. Heel raar.Ze moeten elke keer te veel betalen (eindafrekening te hoog).Dat wordt uiteindelijk wel weer opgelost maar kost veel tijd en energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou hem alleen accepteren met een Gratis display in de woonkamer. Er is geen toegevoegde waarde. Met mijn zonnepanelen kost een slimme meter mij teveel geld

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben de meter geweigerd. De oude voldoet prima. Waarommoet t allemaal weer anders. En wij zijn al energie bewust dus daarom heb ik hem ook niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat ik de meter toch neem. Door de ontwikkelingen ter verduurzaming van de energiemarkt, waarbij steeds meer gewerkt wordt naar het zelf leveren van energie door zonnepanelen en warmtepompen, denk ik dat een slimme meter op een gegeven moment verplicht wordt. De oude meters kunnen niet jouw energielevering meten. Als je er dan nog niet een hebt, dan moet je die waarschijnlijk zelf betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Krijg je daar ook een (slimme) thermostaat bij? Ik heb er nog geen en ook nog geen informatie over ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen slimme thermostaat en ook geen display in de woonkamer.

   Verwijderen
 11. https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/dit-zijn-de-10-slimme-meters-die-mogelijk-meer-verbruik-meten/?utm_source=facebook

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.