Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 27 april 2017

Mijn familie en het "Oranje-gevoel"

Mijn ouders kwamen allebei uit families van overtuigde socialisten en die hadden helemaal niets met het koningshuis en waren republikeins gezind. Geen koning of koningin, maar een democratisch gekozen president! Dat was in hun ogen een stuk beter.
Mijn moeder mocht als kind niet meedoen met de viering van Koninginnedag, want dat "was niet voor ons soort mensen". Ze bleef gewoon thuis, geen spelletjes of zingen voor de koningin, helemaal niets. Ook waren mijn ouders nogal schamper over het koninklijk huis, ze hadden het over Juliana als over het "oude mens" en Bernhard was de koninklijke bolle (bolle is Fries voor (fok)stier).
We keken ook niet naar het defilé op Soestdijk en Koninginnedag was er vooral voor anderen. Ik mocht wel meedoen met de spelletjes, maar belangstelling voor het wel en wee van het koninklijk huis was er amper. Ik herinner me wel de uitvaart van Wilhelmina, die op tv werd uitgezonden. Daar hebben we wel naar gekeken.
Ik werd als kind helemaal vrij gelaten in mijn mening en beleving van het koninklijk huis. Zo heb ik als dertienjarige een enorm plakboek aangelegd ter gelegenheid van het huwelijk van Beatrix en Claus en was ik ook geïnteresseerd in het kroost dat kwam bij alle prinsessen. Volgens mij hebben Juliana en Bernhard wel 14 kleinkinderen gekregen en dat vond ik zeker leuk!
Tegenwoordig vind ik het koningshuis heel leuk, ik keek gisteren naar het interview met de koning en ik kijk ook altijd naar uitzendingen van Blauw Bloed en natuurlijk naar de viering van Koninginnedag en nu Koningsdag.
Een factor van betekenis in mijn belangstelling is toch echt wel Máxima. Ik vind dat een erg leuk mens!

8 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook niet zo Konings gezind, maar heb er geen problemen mee hoor wat anderen wel of niet leuk vinden.
  Wij kijken niet naar blauw bloed en al die andere dingen over het Koningshuis, mijn moeder wel, prima!
  Ik vind het wel wat om om de paar jaar een president te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gingen jullie naar de 1 Mei vieringen ? Wij wel. Als kind werd ik meegenomen naar die vieringen en ik vond het altijd gezellig. Had ook best veel vriendjes en vriendinnetjes uit die 'kringen'. Hoewel mijn ouders dus ook socialist waren en altijd maatschappelijk en in de politiek actief zijn geweest, lieten zij zich nooit negatief uit over het koningshuis. We keken gewoon naar het defile en als er een prinses trouwde keken we daar ook naar op de tv.
  Ik heb geen uitgesproken mening over het koningshuis. En ben ook niet zo dol op Maxima. Maar ik heb vanochtend wel even naar de tv gekeken !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gingen niet naar 1 mei vieringen, mijn ouders gingen als kind wel mee met hun ouders. Mijn ouders gingen als kind wel. Mijn ouders waren lid van de PvdA en van de vakbond, maar waren niet politiek actief.
   Mijn grootouders waren veel fanatieker!

   Verwijderen
 3. Ik vind het wel wat hebben, het koningshuis. Kost iets teveel, maar schept toch een band. Wel uitstekend dat ze niet mee regeren, dat zie ik liever democratisch. Hoewel daar tegenwoordig ook maar gedeeltelijk sprake van is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat altijd zo'n gek argument: de kosten. Een president is ook bepaald niet gratis. Bovendien denk ik dat zeker WA en Maxima heel veel geld voor NL binnenbrengen door hun staatsbezoeken door het aanhalen van banden en goodwill enzo. Dit levert onze economie miljoenen op. Dat zou bij een president veel minder zijn.
   Lara

   Verwijderen
 4. Heb helemaal niets met het koningshuis en hoe ze zijn in werkelijkheid weten we dat toch helemaal niet, want wie zegt dat ze zonder cameras in privésfeer net zo zijn als wat we nu te zien krijgen? Een en ander word toch ook door de Rijskvoorlichtingsdienst bepaald zoals wat je mag vragen tijdens een interview, dus hoe spontaan en oprecht is het dan allemaal? Maar als anderen er wel van genieten mogen ze dat rustig van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dol op het koningshuis, wij zijn erg koningsgezind. Zulke dagen als vandaag zijn dan ook echt een feestje en we slaan zeker de aubade bijvoorbeeld niet over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb gisteren avond ook gekeken omdat zulke interviews niet snel gedaan wordt. Nu ook met Wilfried de Jong, zeer verfrissend.

  BeantwoordenVerwijderen