Nodig:
koekenpan
2 sneden oud brood, mag wit zijn of volkoren, gehalveerd
olie
4 plakjes Goudse kaas
een tomaatje, gehalveerd, in dunne plakjes
vers gemalen zwarte peper
een teen knoflook gesnipperd
iets groens, mag bieslook zijn of venkel, maakt niet uit
Bak de halve sneetjes brood in de koekenpan
keer ze om als ze bruin en knapperig zijn en beleg ze met kaas en het mengsel van knoflook en tomaatjes.
Bak de sneetjes totdat ook de onderkant bruin en knapperig is, doe er wat zwarte peper over en versier met groen.
Daarna brandnetelsoep: goedkoop, gezond en lekker!
Nodig voor 1 liter soep:
ca. 25 brandneteltoppen, gewassen
1 flinke ui, gesnipperd
zonnebloemolie
tarwebloem
300 ml melk
water
2 bouillonblokjes
gemalen zwarte peper
staafmixer
Maak een dunne bechamelsaus van zonnebloemolie, tarwebloem, melk (30%) en water (70%). Ik maak voor de zelfgemaakte lasagne ook altijd bechamelsaus en dat doe ik volkomen op het gevoel. Ik weeg niet af, het gaat bij mij als het ware vanzelf. Indien je niet zo bedreven bent in het maken van deze saus, gebruik dan een recept van internet of uit een kookboek.
Bak de gesnipperde ui in de olie en voeg toe aan de bechamelsaus, voeg ook de gewassen brandnetels en de bouillonblokjes toe. Laat 10 minuten koken en roer zo nu en dan.
Vervolgens maak je de brandnetels en uien fijn met de staafmixer en klaar is je soep. Dien op met een beetje versgemalen peper.
brandnetelsoep met een beetje bieslook uit de tuin |
gebakken plakken polenta
daarbij "spinazie" van zevenblad.
Het voorjaar is een uitgelezen moment om zevenblad te eten. Later in het jaar wordt zevenblad taaier en is het niet meer lekker.
Ik heb zevenblad uit mijn eigen tuin gebruikt. Dan weet ik zeker dat het kruid veilig is om te eten.
Zevenblad |
zevenblad met rode ui, polenta en tomaatjes |
Mooie foto's zuinigaan. Hoe smaakte de spinazie van zevenblad?
BeantwoordenVerwijderenHet zevenblad smaakte goed! Het was wel wat taai. Ik roerbakte deze groente nu 3 minuten, de volgende keer bak ik het langer, dan is het misschien minder taai.
VerwijderenHet ziet er lekker uit zeg! En zevenblad en brandnetels heb ik helaas best veel.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Eigenlijk maak je met voorraad opruimen de leukste en creatiefste maaltijden.
BeantwoordenVerwijderenEen aantal jaren geleden heb ik een hartig taartje gemaakt van (jonge) zevenbladblaadjes uit onze tuin! Iedereen smulde! Tot ze hoorden wat voor groente het was. Het grappige is, dat onze oudste nu geinteresseerd is in wildplukken en in onze omgeving op zoek gaat.
BeantwoordenVerwijderenIk heb veel plezier in je culinaire budget experimenten.
Ik had zevenblad in de tuin van mijn vorige huis. Ik gebruikte het als ik soep maakte. De smaak was goed, maar als de bladeren niet heel jong zijn blijven ze wat taai. Ik knipte het altijd in stukjes.
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit weer!
BeantwoordenVerwijderenZiet er gezellig en ook erg leuk uit. Mooie manier om je restjes op te maken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk=lekker. ;)
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog! Ik ga er binnenkort op uit voor brandnetels. Brandnetelsoep lijkt me heerlijk, en ook brandnetelthee. Wel doe ik handschoenen aan als ik brandnetels ga plukken. :-)
BeantwoordenVerwijderenHihi, die handschoenen droeg ik ook toen ik de brandnetels plukte. Ze zijn niet om zonder handschoenen aan te pakken!
Verwijderen
VerwijderenToch blijf ik het apart vinden dat ze je niet kunt vastpakken maar wanneer je ze gaat eten ze gewoon heerlijk smaken na het voorbereiden ervan