Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 28 april 2017

Héél goedkoop 3 gangenmenu - bruschetta, gebonden brandnetelsoep en polenta

Hoe maak je en feestelijk en toch heel goedkoop 3 gangenmenu? Dat maak je van restjes en groenten uit de natuur:

bruschetta van oud brood:
Nodig:
koekenpan
2 sneden oud brood, mag wit zijn of volkoren, gehalveerd
olie
4 plakjes Goudse kaas
een tomaatje, gehalveerd, in dunne plakjes
vers gemalen zwarte peper
een teen knoflook gesnipperd
iets groens, mag bieslook zijn of venkel, maakt niet uit

Bak de halve sneetjes brood in de koekenpan
keer ze om als ze bruin en knapperig zijn en beleg ze met kaas en het mengsel van knoflook en tomaatjes.
Bak de sneetjes totdat ook de onderkant bruin en knapperig is, doe er wat zwarte peper over en versier met groen.

Daarna brandnetelsoep: goedkoop, gezond en lekker!

Nodig voor 1 liter soep:
ca. 25 brandneteltoppen, gewassen
1 flinke ui, gesnipperd
zonnebloemolie
tarwebloem
300 ml melk
water
2 bouillonblokjes
gemalen zwarte peper
staafmixer

Maak een dunne bechamelsaus van zonnebloemolie, tarwebloem, melk (30%) en water (70%). Ik maak voor de zelfgemaakte lasagne ook altijd bechamelsaus en dat doe ik volkomen op het gevoel. Ik weeg niet af, het gaat bij mij als het ware vanzelf.  Indien je niet zo bedreven bent in het maken van deze saus, gebruik dan een recept van internet of uit een kookboek.
Bak de gesnipperde ui in de olie en voeg toe aan de bechamelsaus, voeg ook de gewassen brandnetels en de bouillonblokjes toe. Laat 10 minuten koken en roer zo nu en dan.
Vervolgens maak je de brandnetels en uien fijn met de staafmixer en klaar is je soep. Dien op met een beetje versgemalen peper.


brandnetelsoep met een beetje bieslook uit de tuin
het hoofdgerecht:

gebakken plakken polenta
daarbij "spinazie" van zevenblad.
Het voorjaar is een uitgelezen moment om zevenblad te eten. Later in het jaar wordt zevenblad taaier en is het niet meer lekker. 
Ik heb zevenblad uit mijn eigen tuin gebruikt. Dan weet ik zeker dat het kruid veilig is om te eten.
Zevenblad
Ik roerbakte het zevenblad met een rode ui en deed er wat peper en zout op.
zevenblad met rode ui, polenta en tomaatjes

12 opmerkingen:

  1. Mooie foto's zuinigaan. Hoe smaakte de spinazie van zevenblad?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zevenblad smaakte goed! Het was wel wat taai. Ik roerbakte deze groente nu 3 minuten, de volgende keer bak ik het langer, dan is het misschien minder taai.

      Verwijderen
  2. Het ziet er lekker uit zeg! En zevenblad en brandnetels heb ik helaas best veel.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk maak je met voorraad opruimen de leukste en creatiefste maaltijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een aantal jaren geleden heb ik een hartig taartje gemaakt van (jonge) zevenbladblaadjes uit onze tuin! Iedereen smulde! Tot ze hoorden wat voor groente het was. Het grappige is, dat onze oudste nu geinteresseerd is in wildplukken en in onze omgeving op zoek gaat.
    Ik heb veel plezier in je culinaire budget experimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik had zevenblad in de tuin van mijn vorige huis. Ik gebruikte het als ik soep maakte. De smaak was goed, maar als de bladeren niet heel jong zijn blijven ze wat taai. Ik knipte het altijd in stukjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er gezellig en ook erg leuk uit. Mooie manier om je restjes op te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuke blog! Ik ga er binnenkort op uit voor brandnetels. Brandnetelsoep lijkt me heerlijk, en ook brandnetelthee. Wel doe ik handschoenen aan als ik brandnetels ga plukken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, die handschoenen droeg ik ook toen ik de brandnetels plukte. Ze zijn niet om zonder handschoenen aan te pakken!

      Verwijderen

    2. Toch blijf ik het apart vinden dat ze je niet kunt vastpakken maar wanneer je ze gaat eten ze gewoon heerlijk smaken na het voorbereiden ervan

      Verwijderen