Afgelopen week zag ik bij de Lidl zakjes gedroogde gist. Vijf zakjes à 7 gram voor 49 cent. Dat is goedkoop!
Ik ben vanuit mijn aard een erg luie huisvrouw, ook altijd al geweest. Het liefst doe ik dingen zonder al te veel inspanning, want waarom zou je moeite doen?
Nu had ik ergens gelezen dat je ook zonder kneden brood kunt bakken.
Dat is iets voor mij!
Wat heb je nodig?
een geschikte pan om een brood in te bakken |
een oven
een pan met deksel die in de oven kan
een deegkom
tarwemeel (ik gebruikte deels het goedkoopste meel van 35 cent per kg en deels volkoren meel van 89 cent per kg)
water
gedroogde gist
een beetje suiker en een beetje zout
Hoe doe je het?
Het is heel simpel:
400 gram tarwebloem, twee theelepels
zout, een kwart theelepel instant gist, een theelepeltje suiker en 300 cc lauw water. Eerst de droge
delen even mengen in een deegkom, dan het water erbij en er een pap van roeren.
Ik deed er voor de smaak ook nog verse rozemarijn (uit de diepvries, wel eerst op temperatuur laten komen) en een halve fijngesneden rode ui door.
De deegkom
afdekken met vershoudfolie en minimaal 12 uur op kamertemperatuur laten rijzen.
Na die 12 uren een pan in de oven voorverwarmen op 250 graden
Het
deeg uit de kom in de hete pan (250 graden) doen.
Laat een half uur met deksel bakken en dan nog een kwartier zonder
deksel.
Het werd een heerlijk brood, mals en met een mooie, knapperige korst.
Kosten per brood van 700 gram: 30 cent + stroomkosten (naar schatting 20 cent).
In het Amerikaanse filmpje wordt een beetje gekneed en rust het deeg na de rijstijd nog een tijd. Dat schijnt niet echt nodig te zijn.
Ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderenJA geweldig. Ik bak een iets andere versie. Maar nu staat er ook weeg een deeg te rijzen.
BeantwoordenVerwijderenGoed idee, ik meng en kneed wel in de broodbakmachine. Deegprogramma . Maar bakken in de oven. Ik zou de helft minder aan zout gebruiken. Beter voor de gezondheid. En wel jodium houdend zout gebruiken.Eventueel wat broodkruiden toevoegen. Een mengsel van karwij, koriander en anijs
BeantwoordenVerwijderenOh ja, ook nog scheutje olijfolie , en vet je die pan ook in? Zou ik wel doen. Als je 2 broden tegelijk maakt dan is het goedkoper, want dan heb je maar 10 ct stroomkosten per brood. Je vriest het immers toch per dagportie in
VerwijderenIk heb er minder zout in gedaan. Die 2 theelepels zout leken mij wel wat erg veel!
VerwijderenDit klinkt wel als een recept dat in mijn straatje past! Ik bak wel eens brood in de broodbakmachine, maar die zijn net altijd wat minder smakelijk als dat deze eruit ziet. Ik gebruik de BBM vooral voor deeg voor pizza's, die rijsfunctie is ideaal.
BeantwoordenVerwijderenDe broodbakmachine staat hier ook maar ik gebruik hem om deeg te maken voor pizza , vlaai etc. Wat een leuk recept , ik moest denken aan de wonderpan ook daarin kan je een brood bakken maar dan op je gasfornuis.
BeantwoordenVerwijderenhenriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Ik ben het met je eens henriette
VerwijderenLekker. Ik heb met schade en schande geleerd dat gist, dus de rijs niet doorgaat zodra het geheel plus dertig graden is geweest.
BeantwoordenVerwijderenDus een pan in een oven van 250 graden? Bijdonder.
Van laten rijzen in een hete oven is geen sprake. Je laat het deeg in een beslagkom 12 uren rijzen buiten de oven. Dan ga je bakken in een pan die al heet is.
VerwijderenPrecies op deze manier maak ik ook brood! Had er toevallig een tijd terug over geschreven. Het is zo makkelijk en het kan niet mislukken! :)
BeantwoordenVerwijderenNet een brood gebakken met pan in oven ,10 tot 12 uur gerijzen en zuurdesem en geen gist ,maar bij mij blijft het moeilijk,n erg sponsig brood en niet zo veerkrachtig.,al zoveel keren geprobeerd,bak ook in broodmachine maar dat gaat veel beter.
BeantwoordenVerwijderen