Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 29 mei 2017

Zelf brood bakken

Ooit had ik een broodbakmachine, gekocht bij de Aldi. Eerst bakte ik regelmatig brood in de machine, maar al snel bakte ik nauwelijks meer. Ik deed er zo weinig mee, dat ik hem aan mijn jongste dochter gegeven heb. Die bakte er broden mee, maar volgens mij zit ook bij haar de klad er wat in sinds ze een half jaar geleden een baby kreeg. Snap ik, de zorg voor een baby + 4 dagen buitenshuis werken is druk zat!

Afgelopen week zag ik bij de Lidl zakjes gedroogde gist. Vijf zakjes à 7 gram voor 49 cent. Dat is goedkoop!
Ik ben vanuit mijn aard een erg luie huisvrouw, ook altijd al geweest. Het liefst doe ik dingen zonder al te veel inspanning, want waarom zou je moeite doen?
Nu had ik ergens gelezen dat je ook zonder kneden brood kunt bakken.
Dat is iets voor mij!
Wat heb je nodig?

een geschikte pan om een brood in te bakken

een oven
een pan met deksel die in de oven kan
een deegkom
tarwemeel (ik gebruikte deels het goedkoopste meel van 35 cent per kg en deels volkoren meel van 89 cent per kg)
water
gedroogde gist
een beetje suiker en een beetje zout

Hoe doe je het?
Het is heel simpel:


400 gram tarwebloem, twee theelepels zout, een kwart theelepel instant gist, een theelepeltje suiker en 300 cc lauw water. Eerst de droge delen even mengen in een deegkom, dan het water erbij en er een pap van roeren. 
Ik deed er voor de smaak ook nog verse rozemarijn (uit de diepvries, wel eerst op temperatuur laten komen) en een halve fijngesneden rode ui door.
De deegkom afdekken met vershoudfolie en minimaal 12 uur op kamertemperatuur laten rijzen. 
Na die 12 uren een pan in de oven voorverwarmen op 250 graden
Het deeg uit de kom in de hete pan (250 graden) doen. Laat een half uur met deksel bakken en dan nog een kwartier zonder deksel. 
Het werd een heerlijk brood, mals en met een mooie, knapperige korst.
Kosten per brood van 700 gram: 30 cent + stroomkosten (naar schatting 20 cent). 
In het Amerikaanse filmpje wordt een beetje gekneed en rust het deeg na de rijstijd nog een tijd. Dat schijnt niet echt nodig te zijn.

11 opmerkingen:

 1. JA geweldig. Ik bak een iets andere versie. Maar nu staat er ook weeg een deeg te rijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee, ik meng en kneed wel in de broodbakmachine. Deegprogramma . Maar bakken in de oven. Ik zou de helft minder aan zout gebruiken. Beter voor de gezondheid. En wel jodium houdend zout gebruiken.Eventueel wat broodkruiden toevoegen. Een mengsel van karwij, koriander en anijs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, ook nog scheutje olijfolie , en vet je die pan ook in? Zou ik wel doen. Als je 2 broden tegelijk maakt dan is het goedkoper, want dan heb je maar 10 ct stroomkosten per brood. Je vriest het immers toch per dagportie in

   Verwijderen
  2. Ik heb er minder zout in gedaan. Die 2 theelepels zout leken mij wel wat erg veel!

   Verwijderen
 3. Dit klinkt wel als een recept dat in mijn straatje past! Ik bak wel eens brood in de broodbakmachine, maar die zijn net altijd wat minder smakelijk als dat deze eruit ziet. Ik gebruik de BBM vooral voor deeg voor pizza's, die rijsfunctie is ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De broodbakmachine staat hier ook maar ik gebruik hem om deeg te maken voor pizza , vlaai etc. Wat een leuk recept , ik moest denken aan de wonderpan ook daarin kan je een brood bakken maar dan op je gasfornuis.
  henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker. Ik heb met schade en schande geleerd dat gist, dus de rijs niet doorgaat zodra het geheel plus dertig graden is geweest.

  Dus een pan in een oven van 250 graden? Bijdonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van laten rijzen in een hete oven is geen sprake. Je laat het deeg in een beslagkom 12 uren rijzen buiten de oven. Dan ga je bakken in een pan die al heet is.

   Verwijderen
 6. Precies op deze manier maak ik ook brood! Had er toevallig een tijd terug over geschreven. Het is zo makkelijk en het kan niet mislukken! :)

  BeantwoordenVerwijderen