Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 13 juni 2017

Is het volkoren als er volkoren op staat?

Nee, meestal niet!
Alleen volkoren brood is een beschermde aanduiding. Het brood mag alleen volkoren heten, als er 100% volkorenmeel in zit. Anders mag je het niet volkoren noemen.
Dat is niet zo bij koekjes, crackers, beschuiten, pannenkoekenmeel  en knäckebröd en dergelijke. Bij deze producten is de term volkoren niet beschermd.
Echt volkoren bevat veel vezels en we weten dat het eten van vezels het risico verlaagt op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.

Volgens Foodwatch doen fabrikanten er alles aan om jou te doen geloven dat een product vol met gezonde vezels zit.

Hoe doen ze dat?

- door aan te geven dat een product rijk aan vezels is, of een bron van vezels. Zo'n uitdrukking is wettelijk beschermd. Bij een "bron van vezels" moeten er 3 gram per 100 gram vezels in zitten en als je een product "rijk aan vezels" noemt, dan moet er 6% vezels in zitten. Is een product gezond als er 3 of 6% vezels in zit? Nee, dat hoeft helemaal niet, het kan voor de overige 97 of 94% wel bomvol met suiker zitten!

- door het woord volkoren te gebruiken. Zoals gezegd, moet volkorenbrood inderdaad de volledige korrel bevatten, maar bij andere producten zegt de term volkoren helemaal niets. Ik kocht bijvoorbeeld laatst volkoren rogge knäckebröd. Ik kijk op de verpakking en dan blijkt er 11 gram per 100 gram volkoren rogge in te zitten.

- door aan brood kleurstoffen toe te voegen zoals mout, om het bruin te maken. Foodwatch: "Kijk op de achterkant in de voedingswaardetabel naar het vezelgehalte. Een witbrood bevat zo’n 2 gram vezels per 100 gram, een 100% volkorenbrood 6 á 7 gram vezels."

 - meergranen - dit is een term die erg weinig zegt over gebruikte granen. De term meergranen is niet beschermd. Er moet natuurlijk wel iets anders in zitten dan alleen maar tarwe, maar die hoeveelheid mag zeer miniem zijn.

11 opmerkingen:

 1. Misschien herinner jij je ook nog van je macrobiotische tijd in de jaren 80 dat rijstwafels heel gezond heetten te zijn. Vooral het merk Lima was superieur gezond. Maar ook heel duur. Ze werden aan kleine baby's en peuter gegevens als alternatief voor een lange vinger of biskwietje.Boekweit- en gierstwafels waren er ook maar die waren nog duurder. Nu heten rijstwafels ineens ongezond, snelle koolhydraten die te weinig vezels bieden en zouden zorgen voor een schommeling in de bloedsuikerspiegel (bij low-carb aanhangers dan). IK heb hier afgelopen tijd over nagedacht. Hoe kan dit? Lima en de andere alternatieve merken gebruikten zilvervliesrijst. De merken die nu te koop zijn meestal niet. Het verschil kun je bij gepofte rijst op het eerste gezicht amper zien. Het is dus geen 'volkoren' rijst. Vandaar dat de prijs ook zo gezakt is. Ik koop geen rijstwafels meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de jaren 80 aten alle baby's rijstwafels. Die werden voorgeschreven door het consultatiebureau. Brood mocht niet en zoete koekjes waren al helemaal verboden. Mijn eigen kinderen aten ook rijstwafels.
   Ik geloof niet dat het te maken had met snelle of minder snelle koolhydraten en volkoren of niet, maar meer met de kans om coeliakie te ontwikkelen. De gedachte was: hoe later tarwe, hoe minder kans op coeliakie.

   Verwijderen
  2. Nee, die kwestie met snelle koolhydraten is van nu. Niet van de jaren 80. Maar het valt me wel op dat de low-carb goeroes rijstwafels met klem afraden.
   Idd werd in de jaren 80 de consumptie van tarwe voor jonge baby's en kinderen zo lang mogelijk uitgesteld. Dat als koerswijziging op de jaren 70 toen baby's lange vingers en biscuit kregen.

   Verwijderen
 2. Het stomme is dat ik er best gevoelig voor ben... Als ergens 'rijk op volkoren' op staat dan ben ik toch geneigd te denken dat het gezond is. Dank voor deze post!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarom is zelf bakken prettig. Je weet,wat je er in stopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een paar dagen geleden las ik dat het voor sommige mensen niets uitmaakt of ze volkorenbrood of witbrood eten. Ik meen dat het ging over de reactie (bloedsuikers) van het lichaam op het eten van snelle koolhydraten.
  Ik geloof al een tijdje niet meer in het volkorensprookje. In Nederland wordt heel veel brood gegeten, met behoorlijk vet beleg. In de meer zuidelijke landen niet. Toch heerst daar geen vitamine gebrek en lijden de bewoners ook niet massaal aan constipatie. Men eet twee maal daags een warme maaltijd. Veel meer groente en fruit dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verwarrend, dat verhaal over effecten van witbrood en volkorenbrood!
   Zolang het Voedingscentrum volkorenbrood adviseert, houd ik mij aan die adviezen.
   Bij mij werkt een volkoren boterham prima en heel snel bij een laag bloedsuiker. Dus misschien reageert mijn lichaam heel snel op de koolhydraten in volkorenbrood.
   Natuurlijk is volkoren ook heel goed i.v.m. de vezels. Die schijnen echt heel nodig te zijn. Die worden in zuidelijke landen ook volop geconsumeerd, maar dan in de vorm van relatief meer groenten en fruit.

   Verwijderen
 5. Volgens mij is kun je alles eten wat je wilt, zolang je maar afwisselt en niet te veel eet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er net als Nicole heel gevoelig voor inderdaad. Ik eet zo min mogelijk wit brood bijvoorbeeld. Gelukkig is het daarbij wel echt een beschermde term.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb laatst deze uitzending erover gezien: https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/13-10-2016/KN_1685468 Precies wat je schrijft inderdaad... Blij dat ik m'n brood zelf bak ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die uitzending zag ik ook! Toen werd mij duidelijk dat het meeste brood dat verkocht wordt geen volkorenbrood is.

   Verwijderen