dinsdag 15 augustus 2017

Goedkope en slanke maaltijdsoep!

Deze keer geen recept, maar een algemeen stukje over de voordelen van een maaltijdsoep.

Zelfgemaakte soep is een ideale manier om restjes uit vriezer en koelkast te verwerken. Een stuk bloemkool, courgettes, broccoli, uien, een rest aardappels, rijst of pasta, een rest pastasaus. Heel veel restjes kun je verwerken in een smakelijke soep. Je gooit het bij elkaar, je zet de staafmixer er op en je geeft de soep nog wat herkenbare vulling in de vorm van bieslook, wat stukjes wortel en bijvoorbeeld kikkererwten en je hebt een smakelijk soepje.
Al naar gelang de ingrediënten maak je  een groene soep, een rode soep, een oranje soep of een soep met een wat onbestemde kleur. Bij deze laatste kleur is het van groot belang om wat kleurrijke groenten toe te voegen: stukjes rode paprika, stukjes sperzieboon,  want het oog wil ook wat!

Ook ideaal voor moeilijke groenten-eters. Ongemerkt stop je een mooie hoeveelheid groenten in de soep. Een beetje peper en een beetje zout en smullen maar!
Doordat soep veel vocht bevat, krijg je flink wat maagvulling, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.

8 opmerkingen:

  1. Het is zonde om restjes weg te gooien, dus ideaal als je het kunt verwerken in soep.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n restjessoep is hier regelmatig de lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van een karkas van een kip of eend trek ik vaak bouillon, of ik maak het van maagjes en/of hartjes. Die kunnen dan ook als vulling in de soep, kleine gebraden gehaktballetjes zijn ook altijd in de vriezer. Duidelijk dat ik niet echt vegetarisch eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Iedere dag eet ik bij de lunch een kom zelfgemaakte soep, van groenten en kruiden. Alleen dat. Zo krijg ik alle dagen een stoot van een kleine 200 gram groenten extra binnen, als standaard. Een goed gevoel, goedkope lunch en erg gezond! En ik blijf nooit met restjes zitten! Ik maak grotere porties en vries ze in in boterbakjes, precies genoeg voor 2 kommen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Soep is van oudsher een wijze om rest eten de volgende dag te verwerken, dit omdat er ook geen koel/vriesmogelijkheden waren om de restjes te bewaren. In België is dit vaak nog een gebruik. Elke dag soep voor de warme maaltijd!
    Wij zijn in die zin verwend en vriezen onze restmaaltijden tegenwoordig in om verspilling te voorkomen.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die teuc werkt ook goed bij pasta maken. Gistereb allemaal restjes opgemaakt en het eea uit mijn moestuintje geplukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Restjes stop ik ook in een quiche. Vandaag broccoli,ui, champignon.Champignon had ik nog over, broccoli ook, nog wat aangevuld met ui.
    Verder een saus erover van een paar eieren, room, kruiden, kaas en in de oven. De kaas komt van een raar gevormd stuk, die verkopen ze hier op de markt voor een paar euro per kilo. Elke keer dat ik zo'n stuk koop rasp ik het en bewaar het in de vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gooi ook altijd restjes brood - kruimels e.d. in de soep - je moet inderdaad op de kleur letten, maar het vult de soep, en je hoeft niets weg te gooien. Ik won met deze tip ooit een mooi kookboek van het blad Boodschappen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.