woensdag 4 oktober 2017

De overstap energie en het nieuwe voorschotbedrag

Ik ben onlangs overgestapt naar een andere energieleverancier. Mijn contract gaat in per begin januari 2018, de tarieven voor dit contract staan vast. Volgens de berekening op de vergelijkingssite zou ik, bij gelijkblijvend verbruik, €38,13 per maand moeten betalen.
De energieleverancier stelt voor het maandbedrag te zetten op 65 euro.

Dat is nogal een verschil. Hun argument is dat ik dan niet voor verrassingen kom te staan en niet aan het einde van het jaarcontract bij moet betalen.
Zouden zij bedoelen dat zij niet met een klant willen zitten die mogelijk veel te weinig betaald heeft en waar ze dan hun geld moeten halen? Met het risico dat ze met een wanbetaler te maken hebben?

Ik kan me voorstellen dat ze graag €322,44 extra willen krijgen. Dat geeft hen fijn wat financiële armslag, maar naar mijn mening is het raar om hun veel meer geld te geven dan mijn werkelijke verbruik.
Ga ik het doen, hen extra betalen en vervolgens aan het einde van de rit ruim 300 euro terug ontvangen?
Ik weet het nog niet. Het is ook wel leuk om in januari 2019 nog wat geld terug te krijgen. Begin januari betaal ik ook de jaarpremie van de zorgverzekering. Ik was afgelopen januari 1530,- euro kwijt. Dat is inclusief aanvullende verzekering. Dus dan is ruim 300 euro wel fijn! Als de spaarrentes hoog waren, was het een ander verhaal, dan kon ik misschien wat rente ontvangen, maar die is nu minimaal. 

18 opmerkingen:

  1. Wij hebben ons voorschot ook hoger dan de leverancier voorstelt ik vind het wel prettig om 1x per jaar geld terug te ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijns inziens fungeer je dan als een bank waar de energiemij. renteloos geld leent. Je kunt tegenwoordig tussentijds het maandbedrag verhogen als je een slimme meter hebt. Is een beter idee
    Rinske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens! Kan ook gewoon via de site, met regelmaat je meterstanden invullen bij Mijn Verbruik

      Verwijderen
  3. Ik heb mijn bedrag net verhoogd nav een rapportage op BNR dat energie prijzen gemiddeld met 70€ per jaar omhoog gaan. Ik heb een slimme meter en kreeg dit jaar 1,63 terug. Ik betaal nu 40 euro per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zet mijn voorschot ook altijd zo krap mogelijk. Ik heb het geld liever zelf in handen, dan dat ik het inderdaad renteloos aan de energiemaatschappij leen. De maatschappijen hebben natuurlijk liever meer omdat zij regelmatig met wanbetalers te maken hebben. Op zich kunnen ze prima zien wie wel of niet onder die noemer valt dus extra betalen voor mensen die dat niet zijn lijkt me onnodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik betaal mijn voorschot ook zo krap mogelijk en spaar op mijn eigen spaarrekening elke maand wat meer voor eventuele tegenvallers. Zo houd je het zelf in de hand.
    groet Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik doe hetzelfde als Ineke. Daarnaast beleg ik alles wat ik overhoud in plaats van het op een spaarrekening zetten, waardoor ik gemiddeld genomen per jaar op 300 euro inleg tussen de 15 en 20 euro rendement maak. Toch mooi meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn kinderen zijn jarig rond de tijd van de jaarlijkse afrekening.Ik laat het bedrag dus altijd wat hoger(reken een bedrag extra omdat de energiekosten altijd wel stijgen de laatste jaren) Zo krijg ik altijd geld terug. Dat komt dan mooi uit met die verjaardagen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik betaal wel iets meer dan m'n voorgestelde maandbedrag. Liever dan dat ik eind van het jaar bij moet betalen ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is goed uit te rekenen hoeveel ik moet betalen voor verbruik. Als ik een paar maanden voor het einde van het jaarcontract toch meer verbruikt heb dan verwacht, dan kan ik in de laatste maanden wat extra betalen.
      Ik neig er toch naar om geen gratis geld uit te lenen.

      Verwijderen
  9. Wij zetten het voorschot zo laag mogelijk, sparen/ beleggen wat we daadwerkelijk verwachten aan verbruik op een aparte (spaar)rekening en bij de eindafrekening betalen we ineens aan de energiemij.
    Is eigenlijk het mooiste wat er is, lening van de energiemij met eigenlijk 0% rente (en zoals al meerdere mensen schreven, het gespaarde geld levert mij gedurende het jaar ook nog wat op!)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hou het maandelijkse voorschotbedrag zo laag mogelijk. Ik weet dat ik bij de jaarlijkse afrekening moet bijbetalen maar hou daar rekening mee. Is het voorschotbedrag te hoog ingeschat dan geef je de energiemaatschappij een gratis renteloze lening. Het geld op een spaarrekening zetten brengt niet veel op maar iets is nog steeds meer of niets. Ik snap niet dat sommige mensen het leuk vinden om geld terug te krijgen bij de jaarlijkse afrekening want per slot van rekening is dat gewoon geld dat je in de loop van het jaar teveel betaald hebt....liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik betaal altijd een zo laag mogelijk voorschot en krijg het liefst ook nog iets terug 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het voorschot staat bij ons zo correct mogelijk ingesteld. Ik ben immers geen bankdirecteur...;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is een onderdeel van het verdienmodel van de energieleverancier. Hoorde dit van een medewerker, ook al is de rente momenteel heel laag, als alle huishoudens een paar honderd euro te veel betalen per jaar vangen ze daar toch een aardig centje rente over. Ik probeer altijd met mijn maandbedrag een paar euro hoger te zitten en niet meer dan dat. Bijbetalen kan altijd nog, liever niet maar het kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik probeer om niet meer dan €50,- op jaar basis te hoog te zitten. Ik heb geen trek om hen een renteloze lening van een paar honderd euro te verstrekken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.