dinsdag 3 oktober 2017

Supertip om te besparen en ook nog heel gezond!

Een tijd terug schreef ik over roken en de gezondheidseffecten van het roken en de besparingen als je stopt.
In de Volkskrant stond kort geleden een stuk over alcohol. Ik kan hier niet een link plaatsen, want het artikel was voor abonnees.
In het kort komt het hier op neer: alcohol is super ongezond, ook in kleine hoeveelheden!

Ook 1 glas per dag is slecht voor je gezondheid.

Ik leerde vroeger van mijn moeder, die geheelonthouder was, dat drinken veel geld kost, geld dat je beter aan andere dingen kunt besteden. Daarnaast laat alcohol je dingen doen, waar je later spijt van hebt. Later leerde ik dat alcohol ook heel gevaarlijk is, in ieder geval in het verkeer. Alcohol is de oorzaak van 10 - 25% van de dodelijke verkeersongelukken.

In het artikel lees ik vooral dat alcohol ook heel ongezond is, het is gewoon schadelijk voor je gezondheid. Deskundigen zijn het er over eens: alcohol veroorzaakt kanker, ongeveer 12% van de doden door kanker wordt veroorzaakt door alcohol. Drinken vergroot de kans op allerlei soorten kanker. Door de alcohol raken cellen en DNA beschadigd. Ook remt alcohol de kansen op het herstel van beschadigd DNA. Aan welke soorten kanker moet je denken? Mondholte-, neusholte-, keelholte-, maag-, alvleesklier-, (slok)darm- en borstkanker. Voor alle kankers geldt: hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico op kanker. Ook geldt dat mensen die in het verleden kanker hebben gehad, mogelijk een groter risico lopen om opnieuw kanker te krijgen.

In Nederland zijn naar schatting een half miljoen mensen verslaafd aan alcohol. Als een beetje alcohol al gezondheidsschade geeft, dan kun je je voorstellen dat een verslaving je lichaam zeker op termijn volledig ruïneert!

14 opmerkingen:

  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/02/nrc-checkt-ex-drankgebruikers-vertekenen-onderzoek-13306437-a1575723

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja wij genieten van ons glaasje wijn/bier.
    Zeker als je mensen om je heen ziet overlijden die geheelonthouders waren en niet rookten en een sportief leven leiden.
    De lucht is vervuild, ons eten word helemaal plat gespoten....kortom ons lichaam heeft veel te verduren.
    Geniet voor je dood gaat is ons credo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een gezonde leefstijl is geen garantie om gezond oud te worden, maar zo'n leefstijl vergroot je kansen aanzienlijk.
      Ik denk dat je ook op andere manieren van het leven kunt genieten dan het consumeren van alcohol.

      Verwijderen
  3. Wij genieten ook zonder alcohol. We houden er gewoon niet van ;). 1x per jaar een potje zelfgemaakte advocaat ofzo, that's it... En in de tijd van zwangerschap/borstvoeding helemaal niks. Mensen onderschatten het gevaar van alcohol in de zwangerschap. Foetaal Alcohol Syndroom is een veelvoorkomend probleem helaas :(...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Drinken tijdens de zwangerschap moet je inderdaad niet doen. Een kind kan daar levenslang (ernstige) gevolgen van hebben.

      Zelf drink ik in de praktijk vrijwel nooit (drie keer per jaar een mini- glaasje of zo?), maar ik dan geniet ik daar ook erg van. Want ik vind het dus wel lekker.

      Verwijderen
    2. Sorry maar ik vind het nogal wat Adrianne om zo'n uitspraak te doen. Mensen onderschatten.. ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die gedronken heeft tijdens haar zwangerschap, dus in zijn algemeenheid hoef je deze uitspraak niet te doen.

      Verwijderen
    3. Volgens mij bedoelt ze dat mensen die wèl drinken tijdens de zwangerschap de gevaren van alcohol onderschatten.

      Verwijderen
  4. Ik ben geheelonthouder, niet uit principe maar ik vind alle alcoholhoudende drankjes gewoon vies. Roken doe ik al ruim 17 jaar niet meer. Ik verwacht niet dat ik ouder word dan de mensen die af en toe 'n wijntje of borrel drinken. Er zijn zoveel andere factoren die meespelen. Wel merk ik dat ik een betere fysieke conditie heb dan vrienden/vriendinnen van dezelfde leeftijd de wel (matig) drinken en/of roken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat regelmatig veel dierlijke producten in de vorm van volvette kaas en vlees een stuk ongezonder is dan af en toe een glaasje wijn of bier eerlijk gezegd. Wat een bangmakerij zeg. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bedoelt dat ervaren wetenschappers zonder een alcoholproducent als sponsor zich kunnen vergissen in de schadelijkheid van alcohol?
      Het gaat hier over de schadelijkheid van alcohol, niet over de producten die jij noemt.

      Verwijderen
    2. @Ineke: Geniet er van! Volgens het Voedingscentrum is 1 glas alcohol nog wel acceptabel voor je gezondheid en riskeer je daarmee niet al te veel schade voor je lijf.

      Verwijderen
    3. @Zuinigaan, in de blogpost stond het anders, namelijk dat een glas per dag al slecht voor je zou zijn. Ik kom daar niet aan, want soms twee glazen ineens en dan vaak een week of meer weer helemaal niets. Het gaat me om de bangmakerij die hier weer hoogtij voert. We weten denken allemaal wel dat teveel alcohol niet goed voor je is, maar met mate is het geen probleem denk ik. En met mate is in mijn ogen ook niet iedere dag. Ik vind het zo grappig dat dit soort berichten veel minder verschijnt over het iedere dag nuttigen van dierlijke producten en dat vaak in hoge mate. Het gros van de mensen doet dit en samen met suiker zorgt dit voor de welvaartsziektes (om nog maar niet te spreken over het dierenleed) die momenteel hoogtij vieren, we gaan al aardig de kant van Amerika op waar overgewicht normaal aan het worden is en ze de maten van de kleding daar al aan aan het passen zijn zodat mensen zich maar vooral niet te dik voelen... Er zijn meer mensen verslaafd aan eten dan aan alcohol maar met directe opmerkingen hierover trapt je meer mensen op te tenen he? Dat we met zijn allen te dik aan te worden zijn wordt liever niet benoemd want stel dat je iemand beledigd...

      Verwijderen
    4. @Ineke: De Gezondheidsraad zegt: ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Dit advies heeft het Voedingscentrum overgenomen. Het betekent dat alle alcohol in meer of mindere mate schadelijk is.
      Mijn interpretatie: als je heel erg geniet van alcohol, beperk je dan tot maximaal 1 glas en drink vooral niet als je alcohol helemaal niet zo lekker vindt.

      Verwijderen
  6. Geen alcohol drinken zal zeker gezonder zijn, maar zo nu en dan vind ik het toch wel lekker en ik denk niet dat dat zo schadelijk is. Ik vind het jammer dat het weer meteen zo doorslaat naar 'helemaal niks' is beter. Ik heb wel moeite met het dagelijks alcohol nuttigen, ook ivm verslavingsgevaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.