Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 9 oktober 2017

Eenmalig een extra bedrag salaris

Mijn huidige CAO loopt van 1 april 2017 - 1 april 2018.
Laatst keek ik na of er tijdens deze CAO eigenlijk nog een salarisverhoging aan zit te komen.
Dat blijkt niet het geval te zijn, we krijgen alleen eenmalig een bedrag van 500 euro bruto op fulltime  basis. Dat bedrag dat wordt in november uitbetaald. Volgende maand dus. Ik heb niet een fulltime aanstelling, maar 80% en zal dus een bruto bedrag van 400 euro ontvangen. Hier gaat nog weer belasting van af en dan blijft er ongeveer de helft van over. Dit bedrag is pensioengevend, dus als ik met pensioen ga, dan heb ik ook nog wat aan die 400 euro!  Veel zal dat niet zijn, maar op zich helpen alle beetjes.

Ik vind een bedrag ineens in plaats van een percentage niet slecht. Bij percentages krijgt de veelverdiener altijd veel meer dan diegene in de laagste loonschaal en zo wordt het verschil tussen het laagste en het hoogste salaris steeds groter.
Het hoogste salaris in mijn organisatie is bruto €9.210,74 per maand. Het laagste loon is bruto €1.596,57 per maand. Beide op fulltime basis. Wat mij betreft is het helemaal OK om zo nu en dan een bedrag ineens af te spreken dat voor iedereen hetzelfde is, dan wordt de kloof tussen de lagere salarissen en de hoogste salarissen niet groter.

Ondertussen is het wel zo, dat ik er in een jaar helemaal niets op vooruit ga. Mijn bruto salaris is in maart 2018 nog net zo hoog als in april 2017.  Ik krijg alleen eenmalig die ca 200 euro netto in november.

12 opmerkingen:

 1. Prijs je gelukkig. Wij hebben er al jaren niks meer bijgekregen, en de laatste keer dat dat wel gebeurde was het een sigaar uit eigen doos: een verlaging van de pensioenpremie die ook gaat leiden tot lagere pensioenen.
  Onze CAO (rijksambtenaren) is verlopen sinds 1 januari van dit jaar, en zicht op een nieuwe is er ook nog niet. Het huidige kabinet heeft dat keurig doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. En over dit punt is uiteraard nog niks ‘uitgelekt’.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man werkt in de installatietechniek en verdient al jaren hetzelfde brutobedrag... Elf jaar geleden is hij in dienst gekomen en sindsdien is er niets verandert, niet ieder bedrijf heeft een CAO.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het niet hebben van een cao hoeft niet betekenen dat er geen loonsverhoging wordt gegeven. Man werkt al voor het derde bedrijf op rij dat geen cao heeft maar toch kreeg hij elk jaar loonsverhoging. Afhankelijk van zijn beoordeling en het bedrijfsresultaat tussen 1,5 en 3,5% per jaar. (man werkt in ICT).

   Verwijderen
  2. Goh, dat is dus eigenlijk, gezien het feit dat de inflatie over de afgelopen tien jaar toch vast wel meer dan 10% is geweest, een loonsverlaging van 10% of meer.

   Tijd om eens met z'n baas te gaan praten? Of er niet een procentje of vijf bij kan, en in de toekomst ook elk jaar graag inflatiecorrectie?

   Of misschien op zoek naar een baan bij een ander bedrijf, met natuurlijk dan een hoger salaris vanaf dat hij daar in dienst komt?

   Verwijderen
 3. Zoals Geldnerd al schreef: prijs je gelukkig. Het laagste loon in jullie organisatie is hoger dan het hoogste fulltime loon in onze organisatie. En al jaren komt er helemaal niets bij, en de CAO is ook al meer dan anderhalf jaar verlopen zonder zicht op een nieuwe.
  Ik ben het met je eens dat zo'n bedrag in plaats van een percentage eerlijker werkt voor de lager betaalden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 400 euro, daarmee compenseer je jarenlang die 3% meer BTW op je boodschappen, gefeliciteerd daarmee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat je hier heel blij mee mag zijn! Meer dan de meeste mensen krijgen. Ik heb al jaren hetzelfde pensioen , alleen het AOW deel is iets gestegen. Maar dat is meer dan opgemaakt met allerlei belasting maatregelen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn kadootje zo voor de feestdagen :-)

  Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert! Ik zou blij zijn met € 500,- bruto in een keer! Kijk maar niet uit naar je pensioen want dan gaat het bedrag alleen maar omlaag.
  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou blij zijn met een extra bedrag. In mijn geval ook met jouw huidige netto salaris.
  Alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoog tijd voor nieuwe CAO-onderhandelingen! En ik zou zeggen dat er voor 2018 wel een procentje of 2 à 3 bij kan. Ben je lid van een vakbond? Dat zou wel kunnen helpen. Hoe meer mensen lid zijn, hoe steviger de vakbonden staan in de onderhandelingen.

  Bij ons bedrijf zijn we bezig met de CAO-onderhandelingen. Onze CAO liep tot 1 januari 2017, en de nieuwe gaat hoogstwaarschijnlijk met terugwerkende kracht gelden. Mocht er een loonsverhoging afgesproken worden, dan krijgen we dus nog extra geld over 2017... Maar de onderhandelingen zijn nu een beetje vastgeelopen, dus het kan nog wel even duren.

  BeantwoordenVerwijderen