zondag 8 oktober 2017

Lage btw tarief van 6 naar 9%

Rinette van "Geld voor nop" schreef er ook al over: het nieuwe kabinet gaat het lage btw tarief verhogen! Daar staat tegenover dat de belastingtarieven wat omlaag gaan, er komt een lastenverlaging van 5 miljard euro aan belasting voor de burgers. Vooral de middeninkomens en de hoge inkomens gaan er van profiteren. Dat is niet fijn voor mensen met een laag inkomen, die betalen over het algemeen weinig belasting over inkomen en dus voelen ze die lastenverlaging nauwelijks in hun portemonnee. Het betekent voor mensen met een laag inkomen dat voeding duurder wordt.
Maar ook andere dingen worden duurder. Hierbij een lijstje van goederen en diensten waar je nu 6% btw over betaalt (klik hier voor de site van de belastingdienst)
leidingwater
vitamines en mineralen
geneesmiddelen
hulpmiddelen
(school- en studie-) boeken, dagbladen, weekbladen
horeca
diensten als kappers, schoenmakers, fietsenmakers
maar ook diensten als openbaar vervoer
cultuur en recreatie
musea
sporten

Als er veel dagelijkse dingen duurder worden dan is er voor mensen met een laag inkomen weinig compensatie in de vorm van lagere belastingtarieven. Want of je nu €100.000 euro per maand verdient of €1.000,- , je moet toch eten, zo nu en dan naar de kapper, je schoenen laten lappen en een krantje kopen.
Ik zag op TV iemand die de maatregel verdedigde door te zeggen dat door deze maatregel de rijken veel meer last hebben van deze maatregel en in vergelijking met arme mensen veel meer belastinggeld opleveren, want die rijken kopen méér en duurder eten.
Ik vind het een rare redenering, wat rijken kunnen het zich permitteren om dure dingen te kopen. Die hoeven niet op een paar tientjes te kijken, maar voor mensen met weinig geld telt elke euro!

29 opmerkingen:

  1. Ik vind het ook een vreemde maatregel. Ik woon in de grensstreek waar het voor de drogisterij artikelen, benzine en (alcoholhoudende) draken al goedkoper waren in Duitsland, soms echt veel goedkoper. Dat verschil gaat nu nog groter worden. Ondernemers vrezen, naar mijn idee terecht, de trek over de grens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Benzine, alcoholhoudende dranken en drogisterijartikelen vallen onder het 21% tarief.

      Verwijderen
  2. Ik wist dit niet, maar vind het geen fijne maatregel. Dit zijn basisdingen. Als je rijk bent geef je in verhouding minder geld uit aan eten (er kan niet meer in je maag dan erin past). Dus worden mensen met een lager inkomen zwaarder getroffen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je koopt vaak meer luxe producten, duurdere boodschappen en vaker uit eten.

      Verwijderen
  3. Ik denk dat het opzich wel klopt dat rijken meer betalen. Als er veel buiten de deur gegeten wordt ga je over je eten natuurlijk ook 9 in plaats van 6% betalen. Neemt niet weg dat het een forse verhoging is. Maar als er aan de andere kant minder belasting betaald hoeft te worden en toeslagen omhoog gaan kan het ook zo zijn dat je er per saldo op vooruit gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is me bij jou al vaker opgevallen dat je soms de neiging hebt een glas als half leeg te zien, Zuinigaan...

    Of ga je in je volgende blog nog in op de wijzigingen in inkomstenbelasting en verhogingen van de talrijke toeslagen...?

    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn geen toeslagen waar ik voor in aanmerking kom. Ik verdien nèt te veel voor zorgtoeslag en ik heb geen minderjarige kinderen, dus voor mij geen kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget.
      Als ik het goed heb begrepen, verdwijnt het laagste tarief van de inkomstenbelasting en ik kom lang niet toe aan het hoogste tarief, dat omlaag gaat, maar daar profiteer ik dus niet van. Ik vrees dat ik er met de wijzigingen in de inkomstenbelasting op achteruit ga. Mijn loonheffing zit nu in het laagste tarief en een beetje in het één na laagste tarief. Gemiddeld betaal ik 15,58% loonheffing en volgens mij wordt het laagste tarief nu 36,9%.
      Daar kan ik niet blij van worden met mijn inkomen beneden modaal.
      We zullen het in januari zien!

      Verwijderen
    2. Ik vind dit stuk ook erg eenzijdig. Het punt dat je er op belastingen op vooruit gaat met de nieuwe belastingplannen is een bruto jaarinkomen van €22.000,00. Daar zit je toch wel boven? Het zou zomaar kunnen dat jij met je weinige consumptie en lage energie en waterverbruik er op vooruit gaat. Overigens gaan de maatregelen waarschijnlijk in 2019 pas 1. Ook gaat de grens voor vermogensbelasting omhoog. Dat kan voor jou ook gunstig zijn/worden. Mascha.

      Verwijderen
    3. Ik zit zelf inderdaad een paar duizend boven een bruto jaarinkomen van €22.000,-
      Misschien valt het voor mij mee.

      Verwijderen
  5. Kun je toelichten ho het komt dat de boodschappen in Duitsland, een paar kilometer bij jou vandaan al veel langer het lage btw tarief van 9 procent hanteert?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tekstueel. Veel mensen shoppen goedkoop op zeep enz in Duitsland en daar is de btw al 9%.

      Verwijderen
    2. Die paar kilometer is wel wat meer dan een paar kilometer. Van mijn huis naar de dichtstbijzijnde Duitse plaats moet ik 55 kilometer rijden en ik moet natuurlijk ook weer terug. Ik koop nooit wat in Duitsland.
      In Duitsland is het lage BTW tarief 7% en geen 9%.
      Dat producten daar goedkoper zijn dan in Nederland ondanks een iets hoger laaf BTW tarief, dat zal met goedkopere inkoop te maken hebben.

      Verwijderen
    3. 55 kilometer is echt niets. Het is dichterbij voor jou dan de stad Utrecht. Je hebt een auto. Dusss...

      Verwijderen
    4. 110 km in een auto (laten we heen en weer tellen) kost minimaal een uur rijden. Het kost ook minimaal 10,20 euro aan benzine.

      Dat is nogal wat, om dan een paar euro te besparen op zeep.

      Zuinigaan zou dit misschien eens in de vijf jaar kunnen doen, en zou er dan meteen een uitstapje van kunnen maken. Die combinatie zou het dan misschien voor haar de moeite waard maken.

      Verwijderen
    5. Als ze haar dochters meeneemt, kunnen ze er een gezellig dagje uit van maken en de benzinekosten delen. Of misschien heeft een van haar schoonzoons wel een leaseauto, waar privé gebruik gemaakt kan worden... Zo shopte ik vroeger ook met mijn vriendin in Duitsland. Zij pikte me op in de leaseauto. Heel voordelig en erg gezellig!

      Verwijderen
  6. Naar de kapper en een krantje kopen zijn twee dingen waar je als eerste op kan bezuinigen. De kinderen knip ik zelf en ik heb inmiddels heel lang haar. Kan best hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is toch raar, we zijn 1 europa maar er zijn zoveel verschillen.
    Waarom kan het in Duitsland zo goedkoop zijn?
    Gisteren was de benzine 1,20 euro. Autos zijn op zich ook al duizenden euros goedkoper. Vliegreizen, noem maar op

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk dat je mijn artikel noemt. Dank je! Ik ben het met je eens dat de lage inkomens het meer zullen merken. Bij een laag inkomen is 10 euro meer betalen voor de boodschappen een groter deel van je maandinkomen dan voor iemand met een hoog inkomen. De nadelen van het btw tarief verhogen merk je gelijk iedere maand en de verlagingen bij de inkomstenbelasting waarschijnlijk pas veel later. Waardoor het oneerlijk kan voelen terwijl je misschien onder de streep gelijk of beter uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit is precies hoe ik het ook voel en wat mij steekt is dat ze zeggen dat de "hardwerkende Nederlander" erop vooruit gaat. Dan doelen ze op de midden inkomens, als of een arbeider met een laag inkomen niet hard werkt.
    Mijn weekbudget is €70 voor mijzelf en twee volwassen kinderen, haal daar 3% vanaf door de btw verhoging €2,10 dat is toch twee broden of een zak appels. Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond. Bah!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn dat er eindelijk eens wat gebeurd voor de middeninkomens, maar inderdaad een slechte zaak dat het weer aan de onderkant wordt weggehaald.

    Er is al zo vaak aangekaart dat ongezonde producten te goedkoop zijn waardoor mensen met weinig geld die kopen en groenten en fruit laten liggen. Ik vind dit dus een gemiste kans. Had de btw maar afgeschaft van echt voedsel, en alle snoep en troep onder de 21% bijgeschoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een beetje eenzijdig is het wel zo. Wél de BTW-verhoging laten zien en niet de aanpassing van de inkomstenbelasting. Die compenseert die duurdere boodschappen net zo goed weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn verwachting is dat we er wel wat op vooruit gaan. De BTW verhoging boeit me dan ook niet zo. Wij wonen op 20 km van de grens, en doen dus al regelmatig boodschappen in Duitsland. Je moet wel een beetje goed opletten daar, want sommige dingen zijn daar veel goedkoper en andere weer fors duurder.

    Daarnaast maak ik me ook geen zorgen om de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, die is toch sowieso maximaal 30 jaar en stopt in ons geval per 2031. Wij blijven gewoon stug doorgaan met aflossen, of de wet Hillen nu geschrapt wordt of niet. Onze vaste lasten dalen daardoor gestaag. Als de hypotheek afgelost is, zullen we nooit meer te maken hebben met renteherzieningen. Nu is het prettig, die lage rente, maar we hebben ook 8,9% gehad. Moet er niet aan denken dat onze bruto hypotheeklasten van nu €400 ineens zouden oplopen naar €1200 en dat zonder hypotheekrenteaftrek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als we na het aflossen belasting moeten betalen, dan doen we dat gewoon. Uiteindelijk hebben we jarenlang gebruik gemaakt van de diverse aftrekregelingen.

      Verwijderen
  13. Dat is weer zo'n typisch politieke streek, onduidelijk en achteraf zal het weer tegenvallen voor de onderlaag, vrees ik. Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat wel loont is een bril te kopen in Leer? Bij Fielmaann optiek Mühlenstraße is hoofdstraat, niet ver van het station. Klasse optiek voor HansAndersprijzen en eventueel ( op afspraak) in het Nederlands geholpen. In die zelfde straat zijn ook kledingzaken. Veel meer grote maten dan in Nederland. Met Arriva-snelbus om de 2 uur 10.30 uur etc tegen daluurtarief en terug 13.30 uur 15.30 uur etc. ook leuke kerstspulletjes daar. En de algenoemde drogistartikelen en een lekkere, niet erg dure lunch bij het havencafé. Echt een fijn uitstapje

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben benieuwd,hoe het met de belastingschijven voor gepensioneerden zal gaan. Daar hoor je nog niet over. Wel dat de belastingvrije voet iets omhoog gaat. Maar met een afbetaald huis wordt ook langzaam het huurwaardeforfait weer ingevoerd. Tel daar de duurdere boodschappen en energiekosten bij op en ik zal blij zijn op nul uit te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. in denemarken is alles 25% btw we hebben dus nog niets te klagen

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het zal jaar op jaar toch slechter worden over het gemiddelde.
    De bevolking groeit namelijk explosief, maar de middelen blijven hetzelfde (deze aardkloot wordt namelijk niet groter).
    De vraag is alleen hoe je het ieder jaar weer "probeert" te herverdelen. Minder wordt het sowieso. *pessimist uit*

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.