woensdag 25 oktober 2017

Hoe gaat het met mijn beleggingen?

Sinds september 2015 beleg ik. Eerst met een beetje geld, €343,- en later nog wat meer. In totaal stopte in totaal €993,51 in deze beleggings-pot.
Ik belegde in duurzame projecten van de ASN bank. Niets mis mee en ik nam niet al te veel risico. Ruim een jaar geleden, in september 2016, waren deze beleggingen €1.038,46 waard!
Helaas kelderde toen de waarde heel hard en stond er al snel nog maar €990,23 op de rekening. Dat was in november '16. Dat was een verschil van 48 euro. Nu is dat in beleggingsland niet echt dramatisch, heb ik inmiddels geleerd. Voor mij was het wel veel geld!

Wat te doen? De beleggingsrekening opheffen of doorgaan? Eigenlijk wilde ik die 48 euro weer terug en daarom heb ik besloten door te gaan met mijn beleggingsavontuur. Ooit zou het geld weer terugkomen, daar was ik van overtuigd.
Heel langzamerhand begon mijn tegoed op de beleggingsrekening weer wat te groeien.
In de afgelopen week stond er zo maar €1.028,17 op!
Als ik dat afzet tegen het tegoed in november, dan heb ik tussen november 2016 en nu ongeveer 4% winst gemaakt. 

10 opmerkingen:

  1. Heb je ook inzicht in de kosten? Die zijn vaak erg hoog als je via banken belegt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De servicekosten zijn €0,77 per 3 maanden, dat is dus ongeveer €0,25 per maand.

      Verwijderen
    2. 25 cent maal 25 maanden... dat is dus €6,25 dat dus ingehouden is op je rendement.... en daarover dan weer het rendement.... en daarover ook weer rendement...

      Verwijderen
    3. Dat klopt wel ongeveer. Niet helemaal, want ik heb pas in mei 2016 nog weer €660 ingelegd. Voor die datum betaalde ik €0,06 servicekosten per maand.
      Dus 9x 6 cent en 16x 25 cent, maakt in totaal €4,54.

      Verwijderen
    4. De ASN-bank is best wel duur, qua beleggen. 0,3% servicekosten per jaar, en daar bovenop nog de jaarlijkse kosten van het fonds, bijv. 0,85% voor het aandelenfonds.

      Maar ik beleg ook via hen, en dat is een bewuste keuze omdat zij voor mij een selectie maken van duurzame, milieu- en mensvriendelijke bedrijven.

      Verwijderen
  2. Ik ben voorstander met beleggen voor de lange termijn. Ik heb sinds 2000 een mutual fund. Dit jaar is mijn gemiddelde waarde stijging (rate of return) 20,3% - dit is nog nooit eerder gebeurd. Na 9/11 daalde mijn waarde 40%. Ik ben toen gewoon doorgegaan met maandelijkse inlegging. Ik spaarde voor mijn pensioen op deze manier. Dit is heel gebruikelijk in de VS. Dus als je het geld kan missen zou ik het laten staan. En je kan overwegen maandelijks een klein bedrag bij te storten. Maar dat hoeft niet. Ik doe geen bijstortingen meer sinds 2013,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik beleg sinds ongeveer een jaar ook en doe dat echt voor de lange termijn, lees 20-30 jaar. Tot nu toe gaat het erg goed (stond zelfs op 10% afgelopen week!), maar het is natuurlijk de uitdaging om ook rustig te blijven en overal vanaf te blijven als het minder gaat. Ik ben er echter wel van overtuigd dat op de lange termijn altijd een plus zichtbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beleggen doe je (in principe) voor de langere termijn. Wij houden in de gaten wat er gebeurt, en 2 tot 3 keer per jaar nemen wij een stukje winst uit de beleggingen op. Dat zetten we tijdelijk op de spaarrekening, en als het weer gunstiger is (lees lagere waarde) dan zetten we dat geld weer om in beleggingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi, je wilde doorgaan om je verlies te compenseren. Je hebt nu je inleg weer terug en wat winst als je stopt. Ga je dat doen? Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga door, ik heb inmiddels geleerd dat beleggingen in waarde kunnen veranderen, dan weer wat hoger en dan weer wat lager.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.