donderdag 26 oktober 2017

Prijswinnaars!

Op 19 oktober jl. kwamen in het programma Keuringsdienst van Waarde prijswinnende wijnen aan bod. Een interessante uitzending! Wat bleek? Er worden enorm veel concoursen en wedstrijden gehouden en een 'medaille d'or' (een gouden medaille) wordt niet 1x uitgereikt, maar al gauw een paar honderd keer. Die prijzen blijken helemaal niet, of in ieder geval weinig, te zeggen over de kwaliteit van de wijn.
Harold Hamersma, wijnkenner en bekend van zijn gids voor supermarktwijnen, vertelde dat de grote merken dergelijke prijzen helemaal niet nodig hebben. Het zijn de bedrijven met de wat mindere wijnen die hun wijnen mee laten doen  bij zo'n wedstrijd.
De vermelding op de fles dat de wijn een 1e of 2e prijs gewonnen heeft, stelt dus weinig voor, maar maakt wel dat consumenten zo'n fles meenemen. Want een prijswinnaar, die moet wel lekker zijn, toch? En dat is nu precies waarom het draait in dit circus van concoursen en wedstrijden. Zonder vermelding van een prijs, in Parijs, Berlijn, Wenen of waar dan ook, is de wijn lang niet zo goed verkoopbaar. Daarom doen wijnproducenten mee aan wedstrijden.

Ik had net de vorige dag naar het programma gekeken en dan kom ik in de AH en daar ligt hun extra belegen Zaanlander met ook een zegel voor een speciale prijs! De kaas heeft in 2017 een "Silver Award" gewonnen bij de International Cheese Awards in Nantwich. En geloof het of niet, maar het was voor mij een aanbeveling om juist deze kaas te kiezen!
Dat is blijkbaar hoe het werkt, en dat terwijl, ik geen flauw idee heb wat de Cheese Awards in Nantwich zijn! Gek hoe het werkt, terwijl een dergelijke aanbeveling op wijnen de vorige avond nog doorgeprikt werd als zijnde van totaal geen waarde!
Ik heb voor dit bericht maar eens even nagezocht wat die wedstrijd in Nantwich dan eigenlijk inhoudt en daar kom ik niet goed achter. Wat vind ik van de kaas? Die is niet heel bijzonder, ik heb betere geproefd, maar toch best lekker!

4 opmerkingen:

  1. Je koopt toch alleen kaas waarvan je weet dat je het lekker vindt. Zo doe ik het. Ik kijk nooit naar dit soort dingen. Kaas is smaak, niet zoiets. Geldt trouwens voor alles wat je eet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga niet alleen af op wat ik lekker vind. Ik kijk ook naar de prijs en probeer soms nieuwe of andere soorten.

      Verwijderen
  2. Dat zijn gewiekste truukjes inderdaad. Ik heb ook wel eens een wijn met prijs gekocht, om me vervolgens af te vragen wat er nu zo lekker aan was :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik koop altijd de goedkoopste variant ergens van, behalve als we die niet lekker vinden. Bijv. goedkoopste roomboter bij AH of Spar vinden wij niet lekker. Die iets duurdere wel :)... Koffie is manlief echt een DE-fan, prima, die koop ik dan :)...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.