dinsdag 31 oktober 2017

Ouderen en valpartijen met dodelijke afloop

Laatst in het nieuws: valpartijen zijn een belangrijke doodsoorzaak voor ouderen. Dat geldt vooral voor 80- en 90-plussers. Bij zo'n val lopen die ouderen ernstig letsel op, dat dan leidt tot de dood. Een gebroken heup of hersenletsel is soms fataal.
Ik schrok van de getallen. In Nederland zijn er vorig jaar 3884 mensen ten gevolge van een val overleden. En er overlijden ruim zes keer zoveel mensen in Nederland door een val als in het verkeer. Schokkend vind ik dat!

Ik ben 2 keer gevallen met de fiets doordat anderen fouten maakten op straat. Het was de schuld van een ander. Beide keren heb ik dat moeten bezuren met gekneusde ribben, waar ik zo'n zes weken last van had.
Een collega van mij, is in huis gestruikeld over de stofzuiger, ze liep een gecompliceerde enkelbreuk op. Het duurde maanden voordat ze weer hersteld was.
Een ander collega viel van een betonnen trap in de fietsenstalling, zij liep een gecompliceerde beenbreuk op.
Nog weer een andere collega ging, toen ze tegen de zestig liep, schaatsen. Door een val liep ze een gebroken schouder op. 
Een zwemkennis van mij, iets ouder dan ik, is onlangs gevallen met de fiets: gebroken heup.
Een andere kennis was in haar tuin een struik aan het snoeien, reikte iets te hoog, verloor haar evenwicht en brak haar schouder doordat ze tegen een muurtje aan viel.

Er zijn wel manieren om de kans op valpartijen te verminderen, maar helemaal voorkomen kun je het niet.
Van belang:
- 's nachts niet in het donker naar de toilet gaan, doe altijd een licht aan
- voordat je opstaat even acclimatiseren op de rand van het bed, zodat je niet door een plotselinge lage bloeddruk duizelig wordt en omvalt
- kleden en kleedjes in huis vermijden, zodat je daar niet over kunt struikelen en houd je vloer opgeruimd.
- gebruik de trapleuning, daar is hij voor!
- zie je slechter door staar: laat je opereren, zodat je weer beter ziet
- ga,  als je de 65 of 70 gepasseerd bent, niet meer op trapjes staan en klim zeker niet meer op tafels of op het aanrecht.
- gebruik stevig, stabiel schoeisel met anti-slip zolen.
- blijf in beweging, een betere conditie zorgt voor een betere stabiliteit.

Weet jij meer tips?

18 opmerkingen:

  1. WEG!! uit Groningen..... ;-) Ik woon in de Achterhoek, een klein dorp met voornamelijk oudere mensen. Ik ken echt hier heel veel ouderen maar niemand die viel of iets brak door een val....... (geintje)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Idd, soms heb je stukjes met hoge stoepranden en dan blijft de trapper erachter hangen!

      Verwijderen
  3. Ik heb dit bericht inderdaad ook gelezen. Best naar als je door een val uiteindelijk aan je einde komt.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omdat ik de balans van een gewone fiets niet meer beheerste heb ik een driewieler gekocht, ideaal. Maar ook daarmee slaagde ik om te vallen en kneusde ribben op paaltje waar ik tegenaan viel.
    Door nieuwe knieen en pen in voet ben ik ook vrij instabiel, ga sinds kort naar de sportschool om beenspieren te versterken en ga ook eens kijken of valtraining geschikt voor mij is. Buiten loop ik vaak met stok.
    Bovendien zou ik, als ik val en niets heb, niet eens meer zelf kunnen opstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een aantal ziekenfondsen biedt aan dat er iemand bij je thuis langskomt om te adviseren, ik geloof dat het 'valpreventie' heet. Inderdaad, alle losse kleedjes, lage tafeltjes, snoeren, etc.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op tijd stoppn met fietsen. Hier wekelijks bejaarden op ebikes die het verkeer niet overzien, niet meer op tijd kunnen remmen, of wel remmen maar niet vlot kunnen afstappen. Pas nog iemand van 68 die remde op tijd en kiepte toen met het hoofd op de stoeprand, die verteld het niet meer na.
    Wees niet koppig slaap beneden als je geen trappen meer kunt lopen.
    Neem een inloopdouche, mijn oma is al minstens tien keer over de rand van haar douchecabine gevallen.
    Als je een stok of rollator hebt gebruik hem dan ook. En je traplift is niet voor slechte dagen maar voor alle dagen.
    Zet je bril op voor je gat lopen. Leg hem dus zo dat je er bijkunt vanaf je zit/ligplek.
    Niet optrekken aan tafels, duw op de armleuning van je stoel. Neem rolgordijnen zodat je geen wandeling met gordijnen hoeft te maken.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 68? En dan al stoppen met fietsen? Ik ken iemand van 7 en die is flink gevallen met haar fiets.
      Kom op zeg!

      Verwijderen
  7. Ik ben een vijftigplusser en kwam begin dit jaar met de fiets ten val : weggeleden op straat vlak voor ons huis. Resultaat : 3 breuken in het linkerbekken.....Ik kan me heel goed voorstellen dat echt bejaarde mensen niet goed meer recupereren na een serieuze val en aan de gevolgen ervan overlijden. Gebroken bekken : pijnlijke bedoening.... Ik ben gelukkig goed hersteld na paar maanden revalidatie.
    Ik draag sinds ik weer te been ben, geen slepers of schoeisel meer dat niet vast zit aan de voet want ik heb, sinds mijn val, schrik om opnieuw te vallen en weer botten te breken.... OP stukken waar natte bladeren van bomen liggen, durf ik niet meer fietsen en stap dan af.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi. Hier een75+. Ik ga 3x per week naar de sportschool op mijn e bike. Daar doe ik hoofdzakelijkkrachttraining en evenwichtsoefeningen. Ik val nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is de goede remedie tegen vallen: Sport, krachtsport en in beweging blijven, en vooral de trap op blijven lopen om te gaan slapen!

      Verwijderen
  9. Eentje voor de mannen, neem een damesfiets, ik zie steeds vaker mannen op leeftijd die moeite hebben met opstappen op een herenfiets, laatst zelf bijna een botsing met een iets oudere meneer die bij het stoplicht niet goed op kon stappen omdat hij niet soepel genoeg was om zijn been over het zadel te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Er wordt gezegd dat calcium zo goed is tegen botbreuken. Nederlanders gebruiken veel melkproducten en ik heb begrepen dat nergens zoveel botbreuken bij ouderen zijn dan in Nederland. Calcium is inderdaad goed voor botten maar dan wel door groente genuttgd en niet door de melk. Het schijnt verschil te maken op één of andere manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Stevige schoenen.. stoppen met ijdel zijn . Ik draag buiten de deur alleen nog maar stevige enkelhoge schoenen en steunzolen en dit scheelt zoveel zwikken. Ook ik heb een keer een harde les gehad ;-( even snel de honden uitlaten op mijn muilen En daarnaast steunzolen regelmatig laten controleren. Een goede zelfzorg dus .Sinds ik niet meer eigenwijs ben loop ik zoveel lekkerder..

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb al mijn hele leven voetproblemen, een aangeboren afwijking. Tot voor een aantal jaren had ik nog genoeg aan steunzolen maar na een aantal valpartijen, gelukkig nog zonder botbreuken, toch overgestapt op aangemeten orthopaedische schoenen. Ik loop nu zoveel stabieler. Naarmate je ouder wordt kan je lichaam zich steeds minder goed aanpassen en je wordt toch ook minder flexibel en stijver dus voorkomen is dan toch beter. En je ijdelheid hoeft er niet onder te lijden. Ze maken zulke leuke schoenen tegenwoordig, je kunt ze helemaal naar eigen smaak ontwerpen. Het enige is dat ze erg duur zijn en een paar extra schoenen, buiten de schoenen die je vergoed krijgt, is niet voor iedereen mogelijk. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik las die getallen ook en schrok ervan. Mijn dochter ( EHBO-lerares) vertelde dat het gevaar bij het breken van een heup is dat daar bij de heup belangrijke slagaders lopen. Ja en wat trapjes betreft, ik mocht van mijn man niet op hogere trapjes staan. Nu ik alleen ben wil ik ook niets meer op hoge planken hebben staan en moet mijn trapje met 2 treden en steunbeugel voldoende zijn. Op een stoel gaan staan is ook erg onveilig.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bij het aankleden zorgen dat je erbij zitten kan....vooral bij uittrekken van broek met smallere pijpen.




    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.