maandag 30 oktober 2017

Een lichter zwaargewicht

Ik heb al heel lang een flink overgewicht, als kind werd ik er om gepest en het is mij nooit gelukt om blijvend gewicht te verminderen. Mijn kledingmaat is 54 en mijn lengte is 179 cm. Bij die maat hoort een respectabel aantal kilo's. Met dat gewicht gaat het heel goed, het afgelopen jaar! Obesitas heb ik nog steeds, maar ik ben in het afgelopen jaar 10 kg lichter geworden. In de afgelopen 3 maanden waren dat er 3,5 kg, in de 3 maanden daarvoor 4 kg.
Ik ga jullie niet vertellen hoeveel ik nu weeg, want mijn gewicht is mijn pijnpunt. Te vaak ben ik er mee gepest. Mijn vader noemde mij kamerolifant en als volwassene werd ik regelmatig door pubers uitgescholden voor vetklep en dikzak. Neem maar van mij aan dat die 10 kg geen 10% gewichtsvermindering was, het was een kleiner percentage van mijn gewicht.

Wat doe ik om die gewichtsvermindering te bereiken?
Voornamelijk veel zwemmen en daarnaast gezond eten. Weinig snoep en snacks. Alleen zo nu en dan en zo weinig mogelijk. Voedsel dat ik niet/nauwelijks kan laten staan, dat koop ik gewoon niet, bijvoorbeeld zakken chips. Dat moet ik gewoon niet doen, want dat gaat niet goed als ik die in huis heb.

Die 10 kg minder, wat merk ik daarvan?
Ik heb minder lichamelijke ongemakken van het overgewicht.
- Ik heb een blaas- en baarmoederverzakking. Een jaar geleden, met die 10 kg extra gewicht, kon ik alleen met een bijna lege blaas zonder ongelukjes opstaan van de lage bank. Als mijn blaas een beetje te vol was, dan ging het mis. Nu moet ik nog steeds niet proberen met een overvolle blaas te gaan staan (ik moet gewoon zorgen dat ik regelmatig ga plassen), maar de klachten zijn verbeterd. Dat is fijn, want het is niet prettig om in de broek te piesen. Ik ben blij met de nieuwe situatie. Ik zag/zie nogal op tegen een operatie, een aantal jaren geleden was er veel gedoe met matjes die hele nare klachten gaven. Bovendien ben ik nogal afgeschrikt door de gynaecologe die ik een jaar of 4 geleden consulteerde vanwege de verzakkingen. Zij zei dat een operatie soms leidde tot verergerde incontinentieklachten. Altijd fijn om te horen van een deskundige!
- Al jaren heb ik veel problemen gehad om op te staan vanaf een lage toilet. Een verhoogde toilet gaat prima, maar een laag model, zeg maar het gewone model, daarbij heb ik hulp nodig om te gaan staan. Ik trok me op aan deurkrukken, fonteintjes en alles wat voorhanden was. Al die kilo's moesten weer boven mijn voeten gebracht worden als ik wilde gaan staan en dat viel niet mee, een zware klus voor mijn rug- en bovenbeenspieren. Een verhoogde toilet of een rolstoeltoilet met beugels was steeds een verademing, of een stang in de toilet waaraan ik mij kon optrekken. Bij uitstapjes en etentjes in de horeca was het altijd mijn angst wat ik zou aantreffen in een toilet. Wat als het mij gewoon niet lukte om weer te gaan staan? Ik moest er niet aan denken! Die 10 kg zat vrijwel uitsluitend op mijn romp en die romp is nu dus lichter en dat merk ik bij het opstaan. Meestal lukt het mij tegenwoordig weer om zonder optrek- op opduw-werk in één beweging te gaan staan. Heerlijk!
- Trap op gaat makkelijker. Heel logisch natuurlijk, want ik hoef die 10 kg niet meer mee omhoog te nemen. Doe maar eens een rugzak met 10 kg op je rug, dat loopt trap op een stuk moeilijker!

Ik ben er blij mee en ga zo door en ik hoop dat er méér kilo's verdwijnen!

32 opmerkingen:

  1. Fijn,die gezondheidswinst. Succes met verdere plannen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat dapper dat je er eerlijk over durft te bloggen!
    Op naar de volgende 10...!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve zuinigaan, ik volg je al heel lang maar reageer zelden. Nu kan ik het niet laten. Grote complimenten!!!! niet alleen voor de kilo's maar zeker ook voor je doorzettingsvermogen. Fijne dag , Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 10 kilo is ontzettend veel een kost een vermogen aan negatieve calorieën. Chapeau! Heel veel succes met de volgende 10!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel fijn voor je!!! Jammer dat mensen zo oordelen en gaan pesten als iemand er iets anders uitzien. Ik volg je blog al jaren en geniet er van, je bent een kanjer!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat knap!! Misschien lukt het om er nig meer af te krijgen, als je zo verder gaat. Willem is een paar jaar geleden 16 kilo afgevallen en houdt dat gewicht zo. Hij is er door van z'n hoge bloeddruk en slaapapneu afgekomen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bloeddruk is nu 128/56, dus dat gaat ook heel goed. Het vele zwemmen helpt daar zeker ook voor! Bewegen is goed voor de bloeddruk!

      Verwijderen
    2. Een bloeddruk van een jonge meid! Heel goed! En ja, Willem is idd gaan lopen. Minstens drie keer per week vijf kilometer. Weer of geen weer. Jaar in jaar uit.

      Verwijderen
    3. Dat doe ik ook, ik ben er acht kilo lichter door geworden. Maar dat is niet aan te raden als je overgewicht hebt ivm je knieën. Dan kun je beter zwemmen of wandelen

      Verwijderen
  7. Geweldig! Met een zus met obesitas weet ik van dichtbij hoeveel problemen dat geeft! Misschie gaan er nog meer kilo's af
    Hoewel ikzelf niet dik en niet dun ben (1.72 meter en ruim 140 pond) heb ik wel 'n verhoogd toilet laten plaatsen ivm 'n hernia. De heelijke loungebank ingeruild voor een paar gave stoelen met een heerlijke zithoogte. Bij andere mensen vraag ik altijd om een eethoekstoel als er alleen lage banken/stoelen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat fijn voor je. Is super dat je nu voordelen merkt. Hoop voor jou dat dit doorzet en dat je je prettig kunt voelen in je eigen lijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie open blog. Fijn dat de ongemakken al verminderen met die 10 kg. En ik duim voor je dat je er nog wat meer kilo's af kunt krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een fijn resultaat! Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goed gedaan! Wat fijn dat je zo'n verschil merkt! Ik ben zelf ook te zwaar en het is voor mij al jaren een strijd om de kilo's kwijt te raken. Het is inderdaad ook een kwestie van niks in huis hebben, dan gaat het goed. Zodra er iets lekkers is, gaat het bij mij vrij snel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag lieve mevrouw, ik weet er alles van in 2008 woog ik 117kg
    voor 1m60 door troosteten , hormonen innemen om mijn zoontje te kunnen krijgen ,ik viel af en toen pesten op het werk antidepresiva ,ontslag (ja,ik niet de pesters!)terug verdikken nooit lukte het mij om onder de 85kg te komen (ik droomde van 73kg)tot ik zomer 2016 een paar dingen anders deed en blijf doen en ik kan het bijna niet geloven maar ik weeg nu +/-67kg! ik drink géén druppel alcohol niet meer en niets meer van frisdranken(OOK de lights ZEKER NIET en VOORAL niets met fosforzuur in !)wel thee, koffie ,water en soms troebel appelsap aangelengd met kraanwater van chocolade turnde ik mijn smaak om van wit/praline naar puur/sinaasappel als ontbijt eet ik havermout ...alleen in het weekend eet ik es anders brood met roomboter als ik honger heb probeer ik eerst iets van groente/fruit te eten wat wel een voordeel is ik deed er ongeveer 10jaar over daardoor heb ik wel buikvel over maar niet zoveel als bij iemand waar het sneller gaat! wat strakker ondergoed van de h ema en gaan met die banaan ik ben nu 48.5 en voel mij super ik hoop dat je er iets aan hebt ?je kunt het liefs en een dikke knuffel Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor je diabetes is die 10 kilo ook heel goed, want al 10% blijvende gewichtsvermindering geeft al een positief effect.

    Goed van je Zuinigaan. Alleen al die 10 kilo minder is heel erg fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fantastisch zeg. Merk je het ook aan je insuline gebruik dat er zoveel kilo's af zijn. Chips en zo heb ik nooit in huis. Mijn grote valkuil is toch wel kaas, het lukt me nooit om slechts 1 of 2 dunne plakjes af te schaven, het worden er altijd meer en dan lukt er vaak 1 niet zo goed en die verdwijnt dan in mijn mond ipv cracker of boterham ��. Snoepjes heb ik nooit in huis, en koekjes bak ik zelf met minder dan de helft van de voorgeschreven suiker en daarvan eet ik er 1/dag. Ik ben niet echt veel te zwaar maar een paar kilo minder zou wel beter zijn met name ook op de buik. Succes verder, Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, ik gebruikte eerst 150 eenheden insuline per dag en nu nog 100 eenheden. Er is een derde af!

      Verwijderen
  15. Mooi resultaat en langzaam is heel prettig die kilo's blijven weg weg. Op naar de volgende 10.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel goed hoor. Liever langzaam de kilo's verminderen dan in een korte tijd veel kilo's.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat ontzettend fijn voor je Zuinigaan! Ik hoop voor je dat het zo doorzet. Ik ben zelf in anderhalf jaar tijd ruim 10 kg aangekomen - overgang en stress denk ik, want ik ben niet anders gaan eten in die periode. ben nu zwaarder dan ooit tot mijn grote spijt en ook kosten (nieuwe kleren kopen). Al geruime tijd probeer ik tevergeefs dat gewicht weer kwijt te raken (hoewel ik wel gaatjes bij moet maken in de ceintuur). Volhouden maar en hopelijk kan ik op enig moment net als jij 10 kilo minder aantikken. Dat zou geweldig zijn! Het is de moeite waard, om je lekker in je lijf te voelen. Ik ben vroeger bij de dietiste geweest maar die raadde me alleen eten van grote merken aan, terwijl ik meer een van scratch type ben. Maar een opmerking die ik wel heb onthouden: het lichaam maakt in kilogrammen geen onderscheid tussen gezonden en ongezonde calorieen. Vandaar dat ik ook in gezonde waren matig probeer te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch schijnt de ene calorie niet de andere te zijn.
      Calorieën uit vet hebben een ander effect op het lichaam dan calorieën uit koolhydraten volgens o.a. hoogleraar David Ludwig, schrijver van het boek ‘Altijd trek’.
      Hij heeft voor een onderzoek twee groepen hetzelfde aantal calorieën laten eten: de ene groep kreeg een koolhydraat-arm dieet, de andere een vet-arm dieet. In de groep die weinig koolhydraten binnenkreeg verbrandden de deelnemers gemiddeld 325 calorieën méér dan degenen die weinig vetten binnenkregen. Ander voorbeeld van een groep tieners met overgewicht, die drie verschillende ontbijtjes kregen: bewerkte (supermarkt)havermout, steel-cut havermout (havergrutten) en een omelet met fruit. Op de dagen dat ze de supermarkthavermout aten hadden ze niet alleen een lagere bloedsuikerspiegel een uur na hun ontbijt - wat een hongergevoel veroorzaakt - maar ze aten de rest van de dag gemiddeld ook 650 meer calorieën...

      Verwijderen
  18. Goed van je Zuinigaan. En fijn dat je er zo open over kan schrijven. Rotopmerkingen maken kunnen veel mensen heel goed. Tegen mij gebeurde dat ook toen ik in maat 56 zat. Heel kwetsend kan dat zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat fijn dat het gelukt is om er zoveel af te krijgen op een verantwoorde manier

    BeantwoordenVerwijderen
  20. En voor lering en vermaak: het boek " het dovemansorendieet " van Maarten 't Hart. Te lezen als E- boek van de bieb. Hilarisch. Vooral het stuk over de visboer

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Zuigaan wat vervelend voor je dat je zwaar weegt en wat knap dat je ermee bezig bent af te vallen. Ik wens je heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bij mij helpt bewegen vooral bij het afvallen, en ik eet vrijwel alleen zo puur mogelijk. Geen light.we houden onze hersenen voor de gek en die gaan dat later weer compenseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik wil nog even zeggen dat ik ontzettend veel ben afgevallen door gewone cola voor light te vervangen en verder niks heb gedaan! 20 kilo kwijt in een jaar! Volgens mij weten die light-haters hierboven niet waar ze het over hebben. Voor zo ver ik weet is de enige reden om geen light te drinken die daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is tandbederf. En laat ik nu net oersterke tanden hebben! BMI 25 here i come!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ik drink gewoon helemaal geen cola en ik heb geen gaatjes. Bovendien zijn er meer redenen waarom ik light verafschuw.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.