Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 november 2017

Minder zuinig, hoe doe je dat?

Omdat ik mijn hypotheek op 900 euro na helemaal afgelost heb, kan ik best wel wat ruimer leven.
Dit is een situatie waar ik al een tijdje in zit, maar nog helemaal niet aan gewend ben.
Volgende maand word ik 65 jaar en heb mijn hele leven zuinig gedaan en nu is het niet meer nodig! In ieder geval niet in die mate waarop ik het altijd deed!
Ik werk 3 dagen per week en ik kan daar ruim van leven. Ik houd per maand gemiddeld wel 700 euro over. Nu is dat niet iedere maand zo, ik heb in het afgelopen jaar vrij veel uitgegeven aan tuininrichting, CV ketel, nieuwe koelvriescombinatie en dergelijke (klik op de link voor meer informatie)
Volgens oudste dochter ben ik veel te zuinig, ik zou best wat meer kunnen uitgeven, alleen dat blijkt voor mij veel moeilijker dan gedacht! Wat moet ik met dure nieuwe spullen als ik eigenlijk best tevreden ben met wat ik heb? Recyclen en hergebruiken vind ik veel gemakkelijker.

Ik heb de laatste jaren zeker meer gekocht dan ooit:
- nieuwe kleding, bijvoorbeeld badpakken die ik mooi vond en niet de goedkoopste variant, maar ook nieuwe broeken en andere kleding, veel méér dan absoluut noodzakelijk
- twee echte leren tassen, een grote en een kleintje
- een nieuwe wasmachine
- een nieuwe CV ketel
- een nieuwe koelkast/vriezer
- een auto, OK, die was tweedehands, maar  toch een goed functionerende auto
- een smartphone (die was zo ongeveer de goedkoopste in zijn soort)
Soms doe ik gek en koop ik een prachtig porseleinen bord of mok. 
Maar over het algemeen ben ik nog steeds net zo zuinig als dat ik in mijn hele leven al geweest ben.
Want hoe verander je dat? Die houding is zo ingesleten!
Wel lukt het me tegenwoordig om niet in de kou te gaan zitten, maar naar behoefte de verwarming aan te doen. Dat is al heel wat.
Vind ik het erg om zuinig te blijven? Nee niet echt, in ieder geval is het beter dan een gat in de hand te hebben en meer geld uit te geven dan er binnen komt.
Daar is bij mij niet veel kans op, overigens!

Om te vieren dat mijn huis begin volgend jaar helemaal van mij is, ga ik dan de volgende dingen kopen:
Navigatieapparatuur voor in de auto
Een betere smartphone
Een echte laptop, mijn allereerste!
Samen kosten die misschien wel net zoveel of meer dan de 900 euro aflossing, maar dat is geen probleem!

26 opmerkingen:

 1. Als je niet meer zo zuinig hoeftte doen dan is het misschien wel leuk om je geld om te zetten in ervaringen.
  Een mooie reis, theater, concert ect. Nu kan het nog.
  Maar ik herken het gevoel. Eenmaal zuinig, altijd zuinig.
  In mijn gedachte heb ik altijd mijn schoonmoeder die verzuchtte dar ze het jammer vond dat nu ze alle tijd had om uit te gaan, het lichamelijk niet meer aankon.
  En ik heb mijn ernstig zieke vriendin in mijn hoofd die denk ik alle landen van de wereld wel bijna gezien heeft en Zo ontzettend heeft genoten van alles. Zij drukte mij zondag nog op het hart om vooral te genieten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me heerlijk om straks je huis echthelemaal afgelost te hebben! En dan mag je toch ook gewoon genieten daarvan?
  Je hebt het verdiend na al die zuinige jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je moet doen waar je je goed bij voelt, en als dat betekent de kachel wat hoger, prima. Je kunt het je veroorloven, dus geniet gewoon, ga kopen waar je behoefte aan hebt, maar niet omdat je het geld nu eenmaal eraan kunt uitgeven.
  Ik ben wel wat verbaasd, ik ging er altijd vanuit dat je fulltime werkt en dat je daar een leuk bedrag voor terug krijgt, maar je verdient in 3 dagen?! Pft, ik werk ook 3 dagen en verdien netto nog niet eens 900 euro per maand.
  Maar begrijp me niet verkeerd, het is je gegund hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon lekker zuinig blijven. Het idee, dat als je echt iets wilt hebben, je het kunt kopen is toch vrijheid genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vooral het gevoel dat je zomaar iets KAN kopen zonder dat het invloed op je basispatroon heeft en je gewoon kan eten en drinken en vaste lasten betalen.
  Ik ga komende week op een dure reis voor de paar dagen die die duurt.
  De basis van zuinig zijn hoeft niet te veranderen als je wat ruimer in het geld zit.
  En je kan je kinderen wat meer geven of dingen samen ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat je overhoud. Wij hadden dat toen we allebei werkten. Dat zuinige zit er hier ook ingebakken. Ach.... beter over dan tekort. En dan heb je ruimte voor een vakantie met de hele familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zuinig leven is een leefstijl, wees vooral blij dat het niet moet, maar kan. Doe vooral leuke dingen met de kinderen en kleinkinderen, en verwen jezelf zo af en toe.
  Leuke dingen betekent niet meteen dat het geld gaat rollen, samen eten is ook leuk, naar de speeltuin ook.
  Misschien is het nog wel slim eens te kijken naar regelgeving over hulp, als ouder wordende kan het zijn dat je ooit hulp/zorg moet krijgen. Hoeveel je daarvoor moet betalen, hoeveel spaargeld je mag hebben...dat zijn nog wel interessante dingen om vooraf uit te zoeken. (Waarbij ik vooral hoop dat het niet nodig is hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is er mis met zuinig zijn. Soms lijkt het wel alsof je, als het niet persé hoeft, niet zuinig mag zijn. Als je het niet voor het geld meer hoeft te doen, of zelfs moet doen, doe het dan omdat je niet heel je huis vol wilt met spullen die je niet gebruikt, doe het voor het milieu, tegen verspilling van grondstoffen, tegen voedselverspilling. Er zijn redenen genoeg om het geld niet over de balk te gooien. En het is heerlijk dat er geld is als je het onverwacht nodig hebt. En om geld achter de hand te hebben mocht je in de, verre, toekomst hulp nodig hebben. Kun je het zelf inkopen ipv afhankelijk te zijn van onze, niet zo zorgzame, overheid. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zuinigaan is al dermate zuinig dat zij veel geld overhoudt om van te sparen en te leven. Zij heeft daarnaast dus nog ruimte om meer te doen.

   Verwijderen
  2. Waarom zou ze meer moeten doen? Mss heeft zuinigaan helemaal geen behoefte om vaak op vakantie te gaan of vaak uit eten te gaan. Het is toch geen verplichting om met geld wat je overhoudt iets te doen. Zolang je geen vrek wordt die een ander ook niets gunt is het toch niet erg om geld over te houden ook al spaar je al veel.

   Verwijderen
 9. Ik denk dat veel meer spullen jou niet gelukkig zouden maken, maar genieten van het leven en herinneringen maken is zeker iets waar je wat mee zou kunnen doen. Wat luxer uit eten, met de kinderen en kleinkinderen (of zelf natuurlijk) mooie dingen zien en doen.
  Jezelf ontlasten door een hulp in de huishouding te nemen, of een strijkservice. Ik noem maar wat. Geld reserveren om je leven makkelijk te maken als je wat ouder bent. Heerlijk dat je deze luxe nu hebt toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij is geld stoppen in belevingen nog het best bestede geld! Vorig jaar met kinderen en aanhang op safari geweest. Het kostte een berg geld maar het was elke cent waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn dat binnenkort de hypotheek afgelost is. Ik zou gewoon lekker blijven leven zoals je nu doet, zodat je iets kunt kopen wat je graag wil en wanneer je dat wil! Lijkt me een heerlijke vrijheid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heerlijk eigenlijk. Alleen al plannen maken is rijkdom voelen. Wij gaan, nu we het ruimer hebben, vaker naar de schouwburg en ik heb een lidmaatschap op een tijdschrift genomen. Daar ben ik dol op. Ik ga ook maar naar 1 supermarkt en neem wel eens een aanbieding mee, maar eet er niet per se naar. Ik vind dat genieten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Recyclen en hergebruiken is ook beter voor het milieu.
  Ook hier nog een klein maand bedrag van de hypotheek maar toch laten we de zuinigheid niet varen.
  Ik begrijp je wel, laat anderen maar vinden wat ze over jou vinden en doe gewoon lekker je ding...zeker als je daar gelukkig in bent.
  Genieten en geluk heeft niets te maken met verre reizen of dure dingen kopen, geluk zit in hele kleine dingen en dat komt uit jezelf.
  Geluk is voor ieder persoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb arme en minder arne periodes in mijn leven gekend maar altijd o.a. deze leefregel gehanteerd: weigeren, hergebruiken, recyclen en nu, in een rijke periode, leef ik ook zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat fijn voor je dat je bijna je hypotheek hebt afgelost. Ga gewoon wat extra genieten van bijvoorbeeld een dag of meerdere naar Ameland, lekker uit lunchen ipv zelf je broodjes mee, gewoon omdat het kan. En mss in de winterperiode lekker naar een canarisch eiland.... Als je geen spullen nodig bent, koop ze vooral niet, gewoon af en toe zo'n leuke mok en klaar ben je! Het is je gegunt.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb de afgelopen twee jaren zuiniger geleefd dan ooit en ook meer uitgegeven dan ooit.
  De reden is de scheiding. Maar hoe trots en blij kun je zijn dat je het allemaal toch maar mooi voor elkaar hebt gekregen. Dat geldt ook voor jou!
  Door je manier van leven geniet je extra van de luxere dingen. En ja,.....die navigatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als jij je er prettig bij voelt om zo zuinig te leven, waarom zou je dat dan niet doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben het wel met je oudste dochter eens. Dwz: opletten, dat je niet te zuinig bent. Als je iets redelijk graag wilt hebben, of als het bijv. belangrijk is (bijvoorbeeld in de toekomst een abonnement op het zwembad, ook als de baas niet meer meebetaalt), dan kun je het nu gewoon kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Misschien doe je het al, maar een (klein ) spaarpotje maken voor je kleinkinderen? Mijn kinderen kunnen nu allebei hun rijbewijs halen omdat opa en oma iedere maand 10 euro hebben gespaard voor ze. Zo hebben ze toch het gevoel dat hun inmiddels overleden opa aan hen gedacht heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goed bezig hoor! Als je een goede smartphone koopt, heb je geen aparte navigatie nodig voor in de auto. Ik raad je de app Waze aan! Houdt rekening met verkeersdrukte en wegafsluitingen en geen gedoe met kaarten die niet up-to-date zijn. Binnenkort schrijf ik erover op mijn blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Geef wat meer aan goede doelen. Ik heb niet
  Geef wat meer aan goede doelen. Er zijn mensen die niets hebben. Gun die ook iets

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Na jaren je stukjes niet meer te hebben gelezen ben ik blij weer eens mee te kijken. Gerhard Hormann heeft ook een blog en wat boekjes geschreven over aflossen en vrij zijn maar nu blijkt dat hij gewoon ondernemer is en zijn vrouw 1600 netto verdient , was gewoon dus vooral verzonnen , jij bent tenminste oprecht !

  BeantwoordenVerwijderen