vrijdag 27 oktober 2017

Vegetarische vrijdag - deel 3 - Waarom aten Nederlanders in 2016 meer vlees?

Waarom aten Nederlanders in 2016 meer vlees dan in 2015?
Jarenlang zat er een dalende tendens in de vleesconsumptie. Ieder jaar een beetje minder vlees en in 2016 stopte deze tendens. 
Dat is raar!
Hoe kwam dat? 
Nu ging die daling niet erg hard, in 2010 aten we 39,5 kg per persoon en vijf jaar daarna, in 2015 aten we gemiddeld 39 kg vlees per persoon per jaar. Dat is gemiddeld ruim 100 gram per dag en in dat gemiddelde zitten dus ook mensen die nooit of zelden vlees eten. Het is nog steeds heel veel dus, en in 2016 werd het weer een beetje meer dan die 39 kg vlees per persoon per jaar.

Blijft de vraag waarom Nederlanders in 2016 niet nog weer wat minder vlees zijn gaan eten. Het artikel van de NOS geeft geen duidelijke verklaring, alleen dat heel veel mensen vlees gewoon lekker vinden. Er zijn waarschijnlijk ook mensen die denken dat ze vlees nodig hebben, omdat ze denken dat ze anders niet gezond blijven. Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs en veganisten niet ongezonder zijn dan vleeseters, vaak zelfs gezonder. Nu hoeft dat niet te komen van het feit dat ze geen vlees eten, dat kan ook te maken hebben met een andere leefstijl, er wordt wel gezegd dat vegetariërs meer bewegen, bewuster met voeding omgaan en meer groenten en fruit eten, minder roken en minder alcohol nuttigen, kortom gezonder leven.
Ik vind vlees ook heel lekker, maar goed vlees is duur en meestal is vegetarisch eten een stuk goedkoper. Daarnaast was ik zeer onthutst over de berichten over de manier waarop in slachterijen dieren geslacht werden.

Nu denk ik zelf dat er door de slachthuisschandalen van de afgelopen tijd, waarbij afschuwelijke beelden te zien waren van de manier waarop de dieren mishandeld en geslacht werden (de beelden gingen óók over biologisch vlees!!), de cijfers over  het gemiddelde vleesgebruik per persoon in 2017 wel weer zullen dalen.

9 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er 2 trends zijn, de ene van de flexatarier die best goed is ingezet bij ons in Nederland in de frequentie van vlees en grootte van porties. Wij doen het nog goed als je soms ziet wat je aan vlees hoeveelheid in (Zuid) Amerika kan bestellen.

    Verder is er ook een trend van mannen met baarden, hipsters, die lekker vlees zijn gaan EGGen of BBQen. Het buitenleven is nog nooit zo populair en dat mannen nu zelf ook weer terug zijn bij de oerman boven houtskolen zal wellicht de tegengestelde trend hebben gegeven. Wellicht zit daar dan wel een lichte verschuiving van plof kip naar eerlijker vlees omdat we met z'n allen ook steeds makkelijker vlees bij de boer kunnen halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ....ik denk dat jij gelijk hebt! Mannen met baarden en de (aan)-bouw van buitenkamers met keuken. Zelfs als het regent ruik je de geur van vlees in de EGG of op de BBQ!

      Verwijderen
    2. Ik denk ook dat de barbecue-trend een belangrijke factor is voor de hogere vleesconsumptie.

      Verwijderen
  2. Zou ook niet het feit dat het economisch beter (schijnt) te gaan een rol spelen, er is dan toch weer meer fininaciële ruimte om vlees te kopen. Het is bekend dat in opkomende economieën, zoals China en India de vlees consumptie toeneemt. Vlees eten wordt dan vaker als een statussymbool gezien. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of door al die koolhydraatarme hype-diëten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik verwonder mij over dat feit. In mijn omgeving zie ik steeds meer mensen, die vleesconsumptie beperken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Interessante trend... ik ben benieuwd wat de cijfers over 2017 gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik merk juist om me heen dat mensen wat minder vlees gaan eten. In de zomer gaan mensen wel vaker bbqen volgens mij, maar ook dan zijn er steeds meer alternatieven voor vlees. Ik ben benieuwd wat de cijfers van 2017 zullen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.