zondag 29 oktober 2017

Weer wintertijd

Vanaf de afgelopen nacht is het weer wintertijd. Dat betekent dat het vanaf nu 's ochtends weer iets vroeger licht is en 's avonds ineens wel erg vroeg donker!
Ik heb als avondmens geen moeite met de overgang van zomer- naar wintertijd.
Omgekeerd wel! Ik ben dan minstens 1,5 week van slag en moet erg wennen aan het vroegere opstaan. Er zijn mensen die er in extreme mate last van hebben, bij hen duurt het wéken voordat ze weer een beetje in hun ritme komen.

Het hele gedoe met de wisseling van zomer- naar wintertijd heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad, economisch schijnt het nu geen verschil te maken. En zo was de zomertijd ooit, voor het laatst in de zeventiger jaren, ingevoerd. De zomertijd bespaarde toen energie. Waarom nu niet meer? Geen idee, wie het weet mag het zeggen!

Ik houd sowieso niet van winter, van mij mag de winter overgeslagen worden en mag het snel weer maart worden. Vooral het bij donker naar mijn werk fietsen en als het al weer donker is weer naar huis gaan vind ik absoluut niet leuk. Zo somber en deprimerend, al dat donker!
Wat wel leuk en gezellig is om 's avonds wat kaarsen te branden, die zijn alleen leuk als het donker is!

10 opmerkingen:

  1. Ik ben ook een avondmens, met helaas twee ochtendmens-kinderen.

    Dussss iedereen een half uur later naar bed en 'lekker' weer om 5.45 uur WAKKER!

    Rotklok

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze dochter (11 maanden) heeft het (gelukkig) goed gedaan. We hebben haar vanaf donderdag iets later naar bed gebracht. Ze was 06.30 nieuwe tijd wakker (normaal was dit haar oude tijd). Vandaag houden we gewoon het oude ritme aan.

    Ben echt geen wintermens dus hoop dat hij niet te lang duurt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moet ook altijd erg wennen aan de nieuwe klok! Wel een voordeel dat ik vandaag lekker op tijd wakker ben. Het goede nieuws is dat de zomertijd ook in aantocht is ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij duurt het ook een week voor ik er weer aan gewend ben, vervelend!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat we steeds meer in een 24uurs economie terecht komen en dat er daardoor minder economische winst te behalen valt. Ik vind de winter tijd veel fijner in de zomer heb ik het gevoel achter de klok aan te moeten rennen en juist nu kom ik meer tot rust, voor mijn gevoel heb ik nu zeeen van tijd. Gr blogaanmnbeen.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik dacht ook de kinderen even op te laten blijven in de hoop dat ze vanochtend net al te vroeg waker zouden zijn.
    mislukt!! 5:45
    gelukkig is het zondag en doe we de rest van den dag lekker lui

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inderdaad zuinigaan, we zijn in de winter net mollen, lijkt dan net of het de hele dag donker is met in het donker naar en van je werk, met alleen de zomertijd zal het nog licht zijn als je naar huis gaat. Gr ilona

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb van beide gelukkig weinig last. Zou het wel jammer vinden als het helemaal afgeschaft wordt. Vind het wel lekker zomers lang licht en 's winters knus vroeg donker. Al kan ik me goed voorstellen als je veel door het donker moet fietsen dat je er minder gelukkig mee bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De wintertijd is eigenlijk de "normale" tijd, de zon staat dan rond 12 uur het hoogst, dat klopt niet helemaal want tussen het oosten en westen van Nederland zit een duidelijk verschil. Voor mij heb ik het liefst altijd de "normale" tijd en het schijnt voor het bioritme van een mens ook beter te zijn als hij 's morgens meer licht krijgt om op gang te komen. Ik hoop dat eind maart de tijd niet meer verzet wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.