woensdag 11 oktober 2017

Ziek!

Al een paar dagen voelde ik mij niet zo lekker, maar afgelopen maandavond was er echt geen sprake meer van een gezonde Zuinigaan. Ik was rillerig, ik was benauwd, mijn luchtwegen piepten zeer hoorbaar en ik was doodmoe!
Tijd om vroeg naar bed te gaan en even de koorts te checken! Ja! Om negen uur s 'avonds 38.8 graden koorts en de volgende morgen was de koorts nog steeds hoog, nu 38.7. Vanaf maandagavond zit ik op een dubbele dosis astma medicatie in een poging om een beginnende (of reeds aanwezige) bronchitis te onderdrukken. Ik had geen zin om steeds in bed te liggen, want daar werd ik heel stijf van. Eén keer beneden bleek dat ik van top tot teen ging zweten, ook al was de verwarming niet aan en was het in de woonkamer 16,5 graden. Een rare beleving, zo'n zweetaanval bij koorts. Na 3 uurtjes hield ik het voor gezien en kroop weer in bed.
Toen ik weer wakker werd, voelde ik mij een stuk beter. De koortsthermometer wees 37,5 aan.
Toen ik beneden kwam, ging ik gigantisch bibberen en klappertanden en dat duurde een hele tijd! Pas toen de temperatuur in de woonkamer ruim 20 graden was, werd het beter.
Ik ben kampioen te snel weer met werken beginnen en dat dan gewoon volhouden. Dat ga ik nu niet doen, ik ga mijn leven beteren en ik ga niet te snel weer beginnen met werken!

20 opmerkingen:

 1. De definitie van gezond is niet eenvoudig te benoemen. Sterkte met vermoeidheid en de daaruit ontstane verminderde weerstand.

  Veel van jouw blogs gaan over gezondheid. Astma, benen, pedicure, diabetes, doof. Dusss.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om dit even goed uit te zieken en je longen de kans te geven om te herstellen van de aanval. Snelle volledige beterschap gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er gaan in deze tijd van het jaar altijd een aantal gemene Coronavirussen rond. Voor mensen met gevoelige luchtwegen echte ziekmakers. Ik was dit jaar ook weer de klos. 4 dagen echtziek en daarna nog weken erg hoesten etc en snel moe. Nog 2 weken slaapjes nodig in de middag. Ik ben met pensioen dus geen probleem. Een bedrijfarts heeft het vroeger eens geregeld dat ik met zo'n luchtweg infectie 2 weken op halve kracht kon. Als docent was ik dan toch niet veel " waard" . Geen stem etc
  Misschien ook een idee voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ging ook altijd zo vlug ik kon, nog half ziek, weer aan het werk terwijl ik eigenlijk nog niet voldoende opgeknapt was. Nu zou ik dat niet meer doen, een verwaarloosde griep kan gevolgen hebben voor je gezondheid op de lange duur. Beter goed uitzieken. Maar ja zo was ik opgevoed en mijn ouders ook. mijn grootouders hadden allen een eigen bedrijfje.ze waren kleine zelfstandigen en als je ziek was, kwam er geen geld binnen. Die mentaliteit was er met de paplepel ingegoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker in deze vochtige tijd van het jaar is goed uitzieken de oplossing anders blijft het sukkelen de hele winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die zweetaanval, zoals jij dat noemt, kan ook voortkomen uit te lage bloedsuikerspiegel, ofwel hypo.
  Je lag een tijd in bed, lijf vreet energie, stukje lopen...genoeg om die bloedsuikerspiegel goed op hol te krijgen. Zeker als je al diabetes2 hebt iets om op te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hypo voelt heel anders, weet ik uit ervaring. Het klopt dat ik soms van een hypo zweet, maar dan ben ik ook verward en weet ik nauwelijks meer waar ik ben. Dan ben ik flink van de wereld. Dit is echt door de koorts.

   Verwijderen
  2. Overigens kan een griep wel zorgen voor ontregelde bloedsuikerspiegels.

   Verwijderen
  3. Prima...ik wilde het alleen even noemen, uit bezorgdheid. Fijn dat je weet hoe het voelt en het herkent.
   Beterschap met de griep.

   Verwijderen
 7. Beterschap. En goed besluit om echt uit te zieken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beterschap! En hou jezelf maar voor dat je collega's beter af zijn zonder jouw ziektekiemen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat is misschien wel zo. Anders had ik ze nu misschien allemaal besmet met dit venijnige virus.

   Verwijderen
 9. Beterschap en uitzieken is ook verstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger ging ik gewoon door als ik een bronchitis of een blaasontsteking had. Met medicatie kon dat best, vond ik en dat vonden ook mijn ouders. Dat had ik tijdens de vele keren dat ik als kind zo'n infectie had geleerd. Meestal 2x per jaar een luchtweginfectie en ook zeker 2x per jaar een blaasontsteking. Heel gewoon was dat, gewoon naar school, anders mis je te veel. De weg naar school was dan ineens wel heel lang en vermoeiend!
   Tegenwoordig denk ik daar anders over. Ik denk dat dit ook met leeftijd te maken heeft, hoe ouder je bent, hoe meer je roofbouw pleegt op jezelf als je doorgaat.

   Verwijderen
  2. Aanvulling: mijn moeder ging gewoon naar school terwijl ze tuberculose had. Het is destijds toen ze ziek was nooit ontdekt. Haar vader vond dat ze niet zo hinderlijk moest hoesten, daar had hij last van. Dus werd haar opgedragen te stoppen met hoesten.
   Pas later, toen ze 27 was en bij mijn vader tbc werd ontdekt, werd geconstateerd dat zij zelf ook tbc had gehad, waarvan ze zonder medische hulp genezen is. Het geeft wel aan dat ze sterk was, ook wordt dan meteen duidelijk waarom ze ons met klachten gewoon naar school stuurde, die klachten werden behandeld en het viel wel mee toch?

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.