donderdag 12 oktober 2017

Geen 9% btw, maar 0% btw!

Ik schreef al eerder over de btw verhoging. Het nieuwe kabinet wil dus ook de prijzen van groente en fruit verhogen door een hogere btw in te voeren. De organisatie Foodwatch (klik op de link voor de e-mailactie) is hiertegen een e-mail actie begonnen.
Dit kun je lezen op hun site:

Met het eten in de supermarkt gaat iets vreselijk mis: sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) zijn juist enorm in prijs gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde: het nieuwe kabinet is van plan de btw op voeding – dus ook op groente en fruit – juist te verhogen van 6% naar 9%! Dat betekent nóg duurdere groente en fruit. 

De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro*. De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter.

Opeenvolgende kabinetten klagen steen en been over de oplopende zorgkosten. Maar een gezond voedselbeleid als vorm van ziektepreventie, ontbreekt vrijwel volledig. De afgelopen jaren is er volop vertrouwd op zelfregulering van de voedingsindustrie. Maar van alle kanten blijkt dat dit faalt.

Dat kan en moet beter: stimuleer gezond eten! De btw op groente en fruit moet niet omhoog, maar juist omlaag naar 0%. De overheid wil er tot dusver niet aan en beroept zich daarbij op Europese regels. Maar dat is veel te kort door de bocht: juist de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie bepleiten prijs- en andere maatregelen om gezonder eten te stimuleren! Gezond verstand gebruiken dus! 

De tekst van de mail is als volgt:

Geachte Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie,
De gezonde keus makkelijker maken! Die oneliner was vanuit het vorige kabinet vaak te horen. Maar vanuit Den Haag is er amper beleid gekomen dat deze gezonde keus echt makkelijker maakt. De afgelopen jaren is hoofdzakelijk ingezet op zelfregulering door de voedingsindustrie, bijvoorbeeld met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dit heeft echter niet tot ambitieuze reducties van suiker, vet en zout geleid – niet volgens de wetenschappers die deze zelfregulering begeleidden, en ook niet volgens het RIVM. Daarmee leidde het niet tot een significant gezonder eetpatroon.
Bijna de helft van de Nederlanders heeft ondertussen overgewicht. Er komen wekelijks 1.200 mensen met suikerziekte (diabetes type 2) bij. De schappen in de supermarkt liggen vol ongezond voedsel. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat 70% van de voedselproducten in de supermarkt behoort tot de omstreden categorie sterk bewerkt fabrieksvoedsel, ofwel ‘ultra-processed foods’. Aan meer dan de helft hiervan is suiker toegevoegd.
Daarnaast eten 6 op de 7 volwassenen onvoldoende groente. Voor fruit gelden dezelfde verontrustende cijfers. Bij kinderen is die verhouding nóg ongunstiger.
Het is nu hoog tijd om door te pakken. De gezonde keus kan op allerlei manieren makkelijker worden gemaakt. Prijs is daarbij een belangrijke factor. Nu kost een appel bijvoorbeeld meer dan een donut of een Mars. En wist u dat groente sinds de eeuwwisseling 50% duurder is geworden? Ook fruit is 41% duurder geworden. Junkfood daarentegen is amper duurder of zelfs goedkoper geworden; zo is suiker maar liefst 18% in prijs gedaald! Dat is alles behalve de gezonde keus makkelijker maken!
Daarom wil ik, net als foodwatch, dat er prijsmaatregelen genomen worden. Groente en fruit mogen niet nog duurder worden! We moeten groente en fruit btw-vrij maken. Dat is een eerste bescheiden, maar gerechtvaardigde maatregel, waarmee u laat zien dat het u menens is. Een mooi begin van een gezond en daadkrachtig voedselbeleid.
Het vorige kabinet gaf aan dat btw-vrijstelling niet mogelijk is. Dat is echter een veel te simpele voorstelling van zaken: diverse andere EU-landen hanteren op basis van historische rechten wel verschillende btw-tarieven voor voedsel, tot onder de 5%. Daarnaast zijn er wettelijke mogelijkheden voor derogatie. Ook de komende herziening van het btw-stelsel in de EU biedt aanvullende kansen. Zeker gezien de steun van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie voor gezond prijsbeleid van lidstaten, zou een btw-vrijstelling voor groente en fruit, op draagvlak moeten kunnen rekenen.
Wilt u de gezonde keus écht makkelijker maken? Gebruik dan uw gezond verstand: maak groente en fruit niet duurder maar btw-vrij!
Met vriendelijke groet,


Ik doe mee aan de e-mailactie!

20 opmerkingen:

  1. Goed idee!

    En dan ongezond voedsel en leedvlees naar 12%!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan moet er meteen nog iets geregeld worden. In de supermarkten ligt de hoogste winstmarge op de aardappelen/groente/fruit afdeling. Absurd. Dit aanpassen zal veel meer opleveren want een verlaging van de btw wordt zoals eerder gebeurd is echt niet altijd ten gunste van de consument doorberekend maar eindigde in de zakken van de ondernemer. Zoals toen bij kappers. Ik vind dat boeren ook een betere prijs voor hun product mogen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik kijk wat er in m’n moestuin voor nodig is om mooie groenten en fruit te krijgen verbaas ik me juist vaak over de lage prijzen in de supermarkt. Hoe kunnen boeren en telers een goede prijs krijgen voor hun producten als de supermarkten hier zelf ook nog aan moeten verdienen? Ik ben absoluut voor het stimuleren van gezonde voeding en het ontmoedigen van de koop van al die zoete en vette fabriekstroep, maar of (nog) lagere prijzen daarvoor de oplossing zijn? De stap naar foute bestrijdingsmiddelen om die productie te kunnen leveren en het hoofd boven water te houden wordt dan wel erg begrijpelijk. Bovendien is een appel volgens mij nog altijd goedkoper dan een mars of andere candybar, tenzij je ze in grootverpakking koopt, en toch maken mensen vaak een keus voor die laatste...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens!!! Groente en fruit zijn helemaal niet duur, tenzij je exotische, de hele wereld rondgezeulde meuk wilt. Witlof, sperciebonen, broccoli, nu weer de paprika... het kostte de afgelopen maanden zo weinig. Blancheren en invriezen, niks aan de hand.
      Carolina

      Verwijderen
  4. Heel fijn dat hier nu eens een duidelijk signaal over afgegeven wordt en dat Foodwatch ook gelegenheid geeft voor een individuele toelichting. Ik heb getekend!

    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe moet je mee doen dan, ik wil ook graag mee doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door naar de website van Foodwatch te gaan. De link staat in dit blogartikel. Dan wijst zich alles vanzelf. Succes!

      Alice

      Verwijderen
    2. De link staat bovenin dit stukje, ik heb het er nog even bij gezet.

      Verwijderen
  6. Ik heb ook getekend. Wanneer je als regering aan de ene kant obesitas wil bestrijden je gezonde voeding (en de rest van de boodschappen) duurder maakt en de fastfood ketens ed. met rust laat. Laat ze die maar eens belasten, maak het fastfood maar duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goede actie, ik heb getekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Grappig, ik ervaar juist de luxe artikelen als koek, snoep, frisdrank en sap als 'duur' :)... Ik betaal voor 6 bananen 99 cent, paprika is nu bij AH in de aanbieding 2x3 voor 2,00, dus 33 cent per stuk, spitskool kocht ik laatst ook bij AH 2 voor 2 euro, ik woog er 1: 1,5 kilo. 1,5 kilo chips is duurder dan een euro...

    Wij eten zo min mogelijk ongezonde dingen en maken gebruik van een budget dat lager is dan ooit. Ik vind het apart dat mensen nu in actie komen, terwijl bijv. de roomboter inmiddels 1,99 kost (waar ik eerst 1,39 en 1,59 betaalde - dus stijging van 25 en 43 %), eieren gestegen zijn van 1,39 naar 1,59 (stijging van ruim 14%), enz.

    Dagelijks worden stilzwijgend prijzen verhoogd en de meeste consumenten zijn dusdanig prijsonbewust dat ze helemaal niet merken. Als in de media verschijnt dat de BTW omhoog gaat, is Nederland te klein ;)...

    Ik begrijp het zeker dat er aandacht voor gevraagd wordt, hoor :)...

    Voel je je weer wat beter? Druk bezig met 'uitzieken'? Niet te snel weer aan de gang gaan hè ;)... Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben nog niet de oude, maar al wel wat beter, gelukkig.
      De tekst van bovenstaand bericht kwam ik tegen in mijn mailbox en ik vond het een goede actie! Voor mij heel makkelijk knip-en-plakwerk, waar Foodwatch niets op tegen zal hebben.
      Verder was ik te brak om zelf wat te verzinnen.

      Verwijderen
    2. De prijs van de roomboter is inderdaad schrikbarend gestegen. Groenten en fruit vind ik persoonlijk niet zo duur - hoewel het van mij ook niet duurder hoeft te worden.

      Verwijderen
    3. Fijn Zuinigaan, blijf rustigaan doen ;)... Ik snap dat je te brak was, geeft niks, ziek lekker uit!
      @Huiselijk genoegen: Nee, voor mij hoeft het uiteraard ook niet duurder te worden ;)...

      Verwijderen
  9. Wat ik me afvraag is, of mensen die nu al niet veel groente en fruit kopen dit wel zouden doen wanneer de prijzen daarvan omlaag zouden gaan.
    Koek, snoep, chips en fisdranken zijn duurder dan verse groente, fruit of een zak diepvriesbonen (om maar eens een voorbeeld te noemen). Maar toch leggen mensen de chips en koekjes in hun karrentje en niet de zak appels die in de bonus is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig bestaat er ook goedkope groenten, ik koop wat er in de aanbieding is. Jammer genoeg kosten snoeptomaten meestal wel 3 euro, terwijl mijn kinderen daar zo een hele pot van leegeten. Dat heb ik natuurlijk liever dan dat ze snoep eten.maar maakt de boodschappen wel duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop mijn groente en fruit ook bijna altijd in aanbiedingen. Dat is alleen niet zo bij 2 kg verpakkingen uien en bananen.

      Verwijderen
  11. als je even de moeite doet kan je heel voordelig groenten en friut kopen zelfs in de randstad ik koop op de markt bij de turkse groenteman kan zelf mijn zakje vullen en neem dus wat ik echt gebruik dus niets weg gooien het fruit bij de kweker 3 euro voor een kist appels heeft ook peren en zacht fruit vaak per emmertje ideaal om in te maken ,of jam maken

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.