Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 6 november 2017

35 euro per week of toch 25 euro per week voor de boodschappen?

Ik heb afgelopen voorjaar een tijd geprobeerd rond te komen van 25 euro per week voor de boodschappen. Dat beviel niet goed, dit budget van 25 euro per week gaf mij veel stress. Waarom precies, dat weet ik niet, maar waarschijnlijk had het te maken met de lange periodes in mijn leven waarin ik noodgedwongen van een minimum moest rondkomen.
De overstap naar een ruimer budget gaf mij ruimte om gewoon in te kopen wat nodig was en toch het geld niet over de balk te gooien.

De laatste tijd kom ik lang niet toe aan die 35 euro. Betekent dit dat ik terug zou kunnen naar 25 euro?  Misschien wel, maar dat ga ik niet doen. Ik heb totaal geen trek ik uitgavenstress. Ik neem het budget van 25 euro veel te absoluut en kan er niet goed flexibel mee omgaan. Dus blijft mijn budget 35 euro en daar blijf ik dan meestal ruim onder!

12 opmerkingen:

 1. Ik weet niet wat je met het 'overschot' doet, maar je kunt natuurlijk altijd overwegen om de rest gewoon in een pot te doen, waardoor je aan het einde van bijvoorbeeld de maand, het half jaar of jaar een paar keer die 35 euro 'gratis' hebt. Dan heb je het per saldo misschien ook met 25 gedaan, maar inderdaad: zonder de stress of het 'moeten'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of het "overschot" doneren aan bijv. de Voedselbank.

   Verwijderen
  2. Goed idee, zo kan je bijvoorbeeld ook sparen voor de feestdagen.

   Verwijderen
 2. Ik geef je groot gelijk. Jij hebt helemaal geen uitdaging of challenge of wat dan ook nodig, om zuinig te zijn. Dat zit er bij jou gewoon ingebakken 😊. Ik knap er ook niet van op, als ik me onnodig krap ga zetten. Dan ben ik alleen nog maar met cijfertjes en geld bezig en dat voelt niet goed. Er zijn wel belangrijkere zaken in mijn leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me de stress zeker niet waard. Ik bedoelde met mijn vorige reactie ook niet dat je wel weer met minder toe kon hoor, vind het juist mooi om te zien hoe een iets ruimer budget je kan helpen om toch zuinig te zijn zonder negatieve gevoelens er bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap je helemaal! Om die reden gaan wij ook niet terug van 50 naar minder, ondanks dat ik met minder zou kunnen. Ik vind juist dat stukje ruimte voor luxe en die flexibiliteit prettig. Ga zo door Zuinigaan :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb inderdaad een 'overschotpotje'. Daar kan ik dan weer een goede aanbieding van kopen als het weekbudget het minder goed toelaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou dat ook niet doen.
  Heb geeft toch een veel fijner gevoel als je steeds wat overhoud dan andersom?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ruimer budget je kan helpen om toch zuinig te zijn zonder negatieve gevoelens er bij.  [url=https://loves-relationships.blogspot.com/][color=#ffffff]ทางบ้าน[/color][/url]

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je zou er ook tussenin kunnen gaan zitten. €30,00 proberen. Misschien is dat voor jou het ideale budget.

  BeantwoordenVerwijderen