dinsdag 12 december 2017

Nuttige handwerken ;-)

Als schoolmeisje was ik heel goed in handwerken. Nuttige handwerken noemden ze dat. Het was zo ongeveer het enige vak waarop ik regelmatig achten haalde. Ik kon breien, naaien, borduren, haken en noem maar op. Als je een gat in een gebreide pannenlap knipte, dan kon ik dat gat bijna onzichtbaar repareren.
Ik heb tussen mijn 25e en 33e zeker 20 truien gebreid, voor mijzelf en voor mijn ex-man. Later, toen ik kinderen kreeg, was ik ook zeer actief op het gebied van handwerken. Ik breide niet heel veel, dat duurde me wat te lang, maar ik naaide des temeer. Broeken, blouses en jassen voor mezelf en vooral jurken voor mijn dochters. Prachtige jurken en rokjes maakte ik, maar ook jasjes. Stoffen waren goedkoop en ik had een aantal basispatronen waarop ik varieerde en regelmatig was er dan weer een leuk kledingstuk uit eigen "atelier". Het was een stuk goedkoper dan nieuw kopen en de tweedehandskledingmarkt was zonder Marktplaats nauwelijks ontwikkeld en vergeleken met nu tamelijk duur. Nu kun je heel goedkoop baby- en peuterkleding tweedehands kopen, destijds niet.
In 1999 kreeg ik werk, een bijna fulltime baan en om dezelfde tijd werd ik alleenstaande ouder. Het werd me te veel om kleding te maken en de smaak van mijn kinderen, die toen 13 en 10 waren, veranderde ook. Mijn producten waren niet meer heel populair. Gevolg: ik heb jarenlang vrijwel niets gemaakt en hooguit wat kleding gerepareerd.
Nu, met het pensioen in zicht, ga ik de oude hobby weer oppakken. Ik maakte een wandkleed met kabouters voor mijn kleinzoon en restaureerde een bestaand wandkleed dat ik ooit maakte toen mijn oudste dochter net geboren was. Het ziet er weer uit als nieuw! Op dit moment heb ik ook al 4 broekjes voor de kleinkinderen gemaakt en ik ben op dit moment bezig met een truitje. Als ik weer een beetje op dreef ben, dan wil ik ook weer meer voor mezelf gaan maken.

11 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je dat weer gaat oppikken.
    Mijn moeder was handwwerk onderwijzeres en iuk kreeg les van een van haar klasgenoten die me altijd voorhield dat mijn moeder veel netter werkte, zo frustrerend.
    Ik heb ook heel veel bereid, gehaakt, geborduurd en gehaakt maar door de artrose in handen kan ik veel niet meer. Alleen haken en wat simpele kleding naaien gaat nog wel.
    Ook reparatiewerk doe ik graag, heel leuk vind ik een kraag van overhemd keren en ook manchetten doe ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, ik keer een versleten kraag van een overhemd ook nog.... Het hemd kan dan nog een hele tijd gebruikt worden en niemand die de herstelling ziet. Ik denk niet dat er nog veel mensen zijn die dat doen....
      Ik herstel ook onderlakens met slijtplekken op de ligplaatsen door het laken in het midden in twee te scheuren, de goede kanten (buitenkanten) tegen elkaar leggen, vaststikken en afwerken met een platte naad en dan een zoompje te stikken in de scheurkanten die aan de buitenkant komen te liggen. Het laken kan nog een hele tijd gebruikt worden en niemand heeft last van de platte naad aangezien die in het midden van de matras komt te liggen.

      Verwijderen
    2. Haha die lakentruc ken ik ook. Heb er nog een van mijn oma, die al 35 jaar dood is, geerfd en is nog steeds als reserve in gebruik.
      Repareren vind ik vaak leuker dan nieuw maken.
      Of van kleding wat anders maken. Kocht eens een wijde rok in de kringloop om de mooie zonnebloemen, mooi topje van gemaakt.

      Verwijderen
    3. Lot, ken je volgende truc ? Ik koop voor mijn man altijd dezelfde kousen, zelfde kleur, zelfde breiwerk, zelfde samenstelling. Ik koop ze altijd per 12. Makkelijk omdat je dan bij het opplooien van de was altijd twee gelijke sokken in een paar hebt. Ik stop nog sokken maar het is tegenwoordig niet makkelijk om goed stopgaren te vinden en na een paar keer wassen, is de gestopte plek vaak verkleurd of zie je het verschil door een andere samenstelling. Ik los dat anders op : heb ik een sok die niet meer te herstellen is, dan houd ik die apart. Ik trek het garen van het beengedeelte af en draai het op een bolletje. Ideaal om een andere (identieke) sok mee te stoppen : zelfde kleur, zelfde samenstelling kortom als je een beetje netjes kan sokken stoppen, zie je het amper. Voordeel is ook dat de gestopte plek niet van kleur verandert aangezien het garen al komt van sokken die al veel gewassen zijn.Ik kreeg deze tip van mijn moeder....
      Ik vind het ook heel leuk van van bestaande kleding iets anders te maken.Ik zie het als een uitdaging.

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je deze vaardigheden weer actief gaat gebruiken. Ik vind het superleuk en knap als je dit soort dingen kunt. Ik heb op school wel leren haken, en later naailes gehad. Maar ik ben er toch niet goed in.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ondanks ik nooit een naaiopleiding gehad heb, naaide ik voor onze kinderen zo goed als alle kleding. Ik ben vrij handig en met een beetje gezond verstand, een tijdschrift met patronen voor kinderen en naaigerief heb ik mezelf leren naaien. Ik naaide bloesjes, overhemdjes, broeken, rokken, kleedjes en zelfs alle jassen voor de kinderen. In die tijd was stof nog vrij goedkoop. Niet ver van onze woonplaats was een stoffenwinkel die altijd coupons stof had tegen zeer lage prijzen, vaak aangerekend per kg stof. Ik kocht daar vaak mooie couponnetjes waaruit ik de kledij van de kinderen kon maken. Ik ben nogal perfectionistisch en de kleren die ik maakte moesten niet onderdoen voor merkkledij. De kinderen hadden altijd iets exclusiefs aan voor héééééééééél weinig geld. Ik recupereerde ook vaak te grote afgedankte gekregen kleren waar ik dan kleine kleertjes uithaalde.... Ik had op school de basissteken van breien en haken geleerd. Ik breide voor onze kinderen, mijn man en mezelf alle truien zelf. Breiwol was toen ook veel goedkoper of nu en zelfgebreide truien gingen jaren mee. Waren de mouwen van een kindertrui te kort geworden (of bij ons versleten door jarenlang gebruik) dan breide ik daar een nieuwe polsband aan.
    Ik heb voor de kinderen genaaid en gebreid tot ze halverwege de pubberteit waren en ineens geen gemaakte kledij meer wilden dragen.
    Ik heb ondertussen kleinkinderen. Toen onze dochter besliste om wasbare luiertjes te gebruiken, heb ik op model van een 2de hands gekochte voorgevormde wasbare luier een patroontje gemaakt. Ik heb voor ons kleinkinderen een heleboel voorgevormde wasbare luiertjes gemaakt. Ik gebruikte voor die luiertjes flanel van lakens die ik kreeg van familie en kennissen. Kleinzoon had een heleboel luiertjes in allerhande kleuren en bedrukkingen en die luiertjes kostten me enkel wat naaigaren, velcro, elastiekjes, een heleboel tijd en heel veel liefde.....
    Dochterlief heeft die luiertjes gebruikt voor de drie kindjes en nadien de luiertjes via een weggeefsite weggegeven.
    Ik naai en brei voor de kleinkinderen niets want behalve de luiertjes heeft onze dochter nooit iets gebruikt van wat ik voor ons eerste kleinkindjes gebreid en genaaid had. Tja, als ze het niet gebruikt heeft het ook geen zin om er grondstoffen, tijd en energie in te steken. Ik had nochtans gehoopt om regelmatig te mogen naaien en breien voor de kindjes maar ja, dochterlief wil het niet gebruiken.
    Ik heb nog een hele voorraad stoffen en breigaren op zolder liggen. Ik naai voor mezelf niet meer aangezien ik altijd jeansbroeken en t shirts draag. Binnenkort ga ik toch eens uit de stoffen die ik nog liggen heb, een fluwelen broek voor mezelf maken op patroon van een goedpassende jeans die ik nu draag. Of fluwelen broeken al dan niet in de mode zijn, maakt mij niet uit.... liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk!! Ik naai ook graag en vond handwerken ook de leukste lessen op school ;)... Overigens hebben we nooit genaaid op school, alleen haken, breien, dat soort dingen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik naaide ook op school. Als negenjarige heb ik op school mijn eerste rokje gemaakt. Later heb ik ook twee schortjes gemaakt, waarvan 1 prachtig geborduurd moest worden.

      Verwijderen
  5. Heb je foto's? Het klinkt zo leuk, vooral die wandkleden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk! Ik heb voor de kinderen altijd alles genaaid en zelfs 'n keer een trui gebreid!!
    Toen ik 6 was (1956) heeft mijn vader mij leren breien nadat de handwerkjuffrouw, mijn moeder en mijn 2 oudere zussen de hoop dat ze het mij konden leren, hadden opgegeven!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.