vrijdag 2 februari 2018

Vegetarische vrijdag - hoe zuinig is dat, vegetariër zijn?

Is vegetarische voeding goedkoper dan vlees eten?
Het hangt er helemaal van af wat je koopt. Als je vlees uit (kiloknaller)aanbiedingen koopt en je stapt over naar vegetarisch "vlees(ch)" ben je waarschijnlijk duurder uit.
Maar je hoeft niet duurder uit te zijn als je vegetarisch eet. Het hangt er helemaal van af hoe groot de veranderingen zijn die je doorvoert als je vaker vegetarisch wilt eten. Wil je biologisch en veganistisch eten en daarbij dus niets van dierlijks eten, dan is je maaltijd vrij prijzig. Het zou in dat geval handig zijn zelf een moestuin te hebben en daarop je groenten en aardappelen te verbouwen.
Gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen en zonder mest als je dat zelf niet gebruikt.
Zonder moestuin geldt hetzelfde als voor gewone voeding: eet groenten van het seizoen en geen eten dat van ver moet worden aangevoerd. Koop in het groot in en geen kant-en-klaar.

In de afgelopen week at ik een heerlijk, zeer zuinige vegetarische maaltijdsoep.
 Wat zat daar in?

3 flinke aardappelen, in blokjes
3 grote uien, gesnipperd,
1 grote winterwortel, in kleine blokjes of sliertjes
250 gram linzen (gaar)
bouillonblokjes naar smaak
iets pittigs, bijvoorbeeld sambal of zo

Bak de uien in een flinke pan, voeg de bouillonblokjes, aardappelen en wortelen toe en zo veel water dat alles net onder water staat. Breng aan de kook en kook tot alles gaar is. Je hebt dan een soort "hutspot-soep".
Voeg de linzen toe (die had ik nog in de vriezer staan)  en de sambal.
Voeg eventueel nog wat zout en wat water toe en klaar ben je!

Héél goedkoop, winters en pittig!

 

15 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad maar net vanuit welk startpunt je vegetarisch gaat eten.
    Je soeprecept klinkt lekker, dus die gaan we eens proberen. Ik kocht laatst 2 1/2 kilo rode linzen dus voorraad genoeg ��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed! Ik houd wel van lekker pittig. Bedankt voor het recept!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We proberen zo min mogelijk vegetarisch vlees te eten. Ik heb pas de vegetarische filet americain uitgeprobeerd en de smeerworst, die waren erg lekker en niet al te duur. Voor de rest eten we graag noten als vleesvervanger. Volgens mij vallen de kosten dan in totaal wel mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Handig hè gekookte peulvruchten in de vriezer.ik hen standaard gekookte kikkererwten liggen dan kan ik elke keer makkelijk humus maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet geen vlees, geen ”vegetarisch vleesch” en ook geen kant-en-klare vleesvervangers. Veel peulvruchten, noten, zelfgemaakte falaffel balletjes en burgers, gebakken of gekookt ei, zo af-en-toe een stukje vette vis (zalm of makreel)
    Mijn man eet wel vlees, biologisch, van dieren uit de omgeving en de kosten daarvan zijn een stuk hoger dan de kosten van mijn “vleesvervangers”

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Trouwens, het soeprecept klinkt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Recept voor vegetarische americain: rasp ongeveer 250 gr worteltjes, knijp het sap eruit (kan je lekker opdrinken), meng de worteltjes met 1,5 el tomatenpuree, 1,5 el ketchup, 2 tl mosterd, 3 el veganaise of mayonaise, een beetje harissa en 1 el kappertjes. Smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze soep lijkt op een gaarkeukensoep. Kan niet lekker zijn.
    Pure maagvulling, geen culinaire waarde.

    Odette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Culinair is de soep inderdaad niet. Dan had ik er misschien kruiden als rozemarijn of zo aan moeten toevoegen of in plaats van aardappelen en wortelen, zoete aardappelen en pastinaken moeten gebruiken. Niettemin was de soep lekker. Het hoeft niet altijd culinair te zijn wat de pot schaft.
      Op zich heel gezond hoor, wortelen, uien, aardappelen en linzen!

      Verwijderen
    2. Ik durf er toch wat om te verwedden dat 90% van de wereldbevolking dagelijks maaltijden nuttigt zonder 'culinaire waarde' en daar zeer tevreden mee is. Gewoon omdat ze een goede hap eten op hun bord hebben, ik heb het dus niet over mensen die geen toegang hebben tot fatsoenlijk voedsel.

      Verwijderen
    3. Nee je hoeft geen pastinaken of zoete aardappels toe te voegen. Maar met wat knoflook en een eetlepel tomatenpuree en misschien wat druppels tabasco lijkt het op de heerlijke linzensoep die ik vaak maak. Heerlijk volle smaak en nog steeds erg zuunig !

      Verwijderen
    4. Van maagvulling ga je tenminste niet (extra) snoepen naderhand. Doe mij deze maar, dan mag Odette de culinaire zooi eten :)

      Verwijderen
  9. Zoveel soep maken scheelt veel gasverbruik en tijd. Een keer soep voor meerdere dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het in de magnetron opwarmen van de soep kost wel weer stroom, zodat de besparing niet zo groot is als hij lijkt.
      Overigens kostte het koken niet veel gas. Ik had alle ingrediënten in kleine stukjes gesneden, die zijn snel gaar. Ik vind kleine stukjes in de soep ook lekkerder dan grote brokken.

      Verwijderen
  10. Ik ben het niet eens met de eerdere Odette, even voor de duidelijkheid. Ik ben zelf veganist.

    Ik vind het juist een fijn recept :) En ik heb nog nooit zo goedkoop boodschappen gedaan als sinds ik vegan ben. Ik geef gemiddeld zo´n 30 euro per week uit aan basisproducten in mijn eentje, en ik kom niks tekort.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.