Is vegetarische voeding goedkoper dan vlees eten?
Het hangt er helemaal van af wat je koopt. Als je vlees uit (kiloknaller)aanbiedingen koopt en je stapt over naar vegetarisch "vlees(ch)" ben je waarschijnlijk duurder uit.
Maar je hoeft niet duurder uit te zijn als je vegetarisch eet. Het hangt er helemaal van af hoe groot de veranderingen zijn die je doorvoert als je vaker vegetarisch wilt eten. Wil je biologisch en veganistisch eten en daarbij dus niets van dierlijks eten, dan is je maaltijd vrij prijzig. Het zou in dat geval handig zijn zelf een moestuin te hebben en daarop je groenten en aardappelen te verbouwen.
Gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen en zonder mest als je dat zelf niet gebruikt.
Zonder moestuin geldt hetzelfde als voor gewone voeding: eet groenten van het seizoen en geen eten dat van ver moet worden aangevoerd. Koop in het groot in en geen kant-en-klaar.
In de afgelopen week at ik een heerlijk, zeer zuinige vegetarische maaltijdsoep.
Wat zat daar in?
3 flinke aardappelen, in blokjes
3 grote uien, gesnipperd,
1 grote winterwortel, in kleine blokjes of sliertjes
250 gram linzen (gaar)
bouillonblokjes naar smaak
iets pittigs, bijvoorbeeld sambal of zo
Bak de uien in een flinke pan, voeg de bouillonblokjes, aardappelen en wortelen toe en zo veel water dat alles net onder water staat. Breng aan de kook en kook tot alles gaar is. Je hebt dan een soort "hutspot-soep".
Voeg de linzen toe (die had ik nog in de vriezer staan) en de sambal.
Voeg eventueel nog wat zout en wat water toe en klaar ben je!
Héél goedkoop, winters en pittig!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 2 februari 2018
Vegetarische vrijdag - hoe zuinig is dat, vegetariër zijn?
Labels:
Vegetarisch,
Voeding,
Zuinig
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het is inderdaad maar net vanuit welk startpunt je vegetarisch gaat eten.
BeantwoordenVerwijderenJe soeprecept klinkt lekker, dus die gaan we eens proberen. Ik kocht laatst 2 1/2 kilo rode linzen dus voorraad genoeg ��
Klinkt goed! Ik houd wel van lekker pittig. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
We proberen zo min mogelijk vegetarisch vlees te eten. Ik heb pas de vegetarische filet americain uitgeprobeerd en de smeerworst, die waren erg lekker en niet al te duur. Voor de rest eten we graag noten als vleesvervanger. Volgens mij vallen de kosten dan in totaal wel mee.
BeantwoordenVerwijderenHandig hè gekookte peulvruchten in de vriezer.ik hen standaard gekookte kikkererwten liggen dan kan ik elke keer makkelijk humus maken.
BeantwoordenVerwijderenIk eet geen vlees, geen ”vegetarisch vleesch” en ook geen kant-en-klare vleesvervangers. Veel peulvruchten, noten, zelfgemaakte falaffel balletjes en burgers, gebakken of gekookt ei, zo af-en-toe een stukje vette vis (zalm of makreel)
BeantwoordenVerwijderenMijn man eet wel vlees, biologisch, van dieren uit de omgeving en de kosten daarvan zijn een stuk hoger dan de kosten van mijn “vleesvervangers”
Trouwens, het soeprecept klinkt lekker!
BeantwoordenVerwijderenRecept voor vegetarische americain: rasp ongeveer 250 gr worteltjes, knijp het sap eruit (kan je lekker opdrinken), meng de worteltjes met 1,5 el tomatenpuree, 1,5 el ketchup, 2 tl mosterd, 3 el veganaise of mayonaise, een beetje harissa en 1 el kappertjes. Smakelijk.
BeantwoordenVerwijderenDeze soep lijkt op een gaarkeukensoep. Kan niet lekker zijn.
BeantwoordenVerwijderenPure maagvulling, geen culinaire waarde.
Odette
Culinair is de soep inderdaad niet. Dan had ik er misschien kruiden als rozemarijn of zo aan moeten toevoegen of in plaats van aardappelen en wortelen, zoete aardappelen en pastinaken moeten gebruiken. Niettemin was de soep lekker. Het hoeft niet altijd culinair te zijn wat de pot schaft.
VerwijderenOp zich heel gezond hoor, wortelen, uien, aardappelen en linzen!
Ik durf er toch wat om te verwedden dat 90% van de wereldbevolking dagelijks maaltijden nuttigt zonder 'culinaire waarde' en daar zeer tevreden mee is. Gewoon omdat ze een goede hap eten op hun bord hebben, ik heb het dus niet over mensen die geen toegang hebben tot fatsoenlijk voedsel.
VerwijderenNee je hoeft geen pastinaken of zoete aardappels toe te voegen. Maar met wat knoflook en een eetlepel tomatenpuree en misschien wat druppels tabasco lijkt het op de heerlijke linzensoep die ik vaak maak. Heerlijk volle smaak en nog steeds erg zuunig !
VerwijderenVan maagvulling ga je tenminste niet (extra) snoepen naderhand. Doe mij deze maar, dan mag Odette de culinaire zooi eten :)
VerwijderenZoveel soep maken scheelt veel gasverbruik en tijd. Een keer soep voor meerdere dagen.
BeantwoordenVerwijderenHet in de magnetron opwarmen van de soep kost wel weer stroom, zodat de besparing niet zo groot is als hij lijkt.
VerwijderenOverigens kostte het koken niet veel gas. Ik had alle ingrediënten in kleine stukjes gesneden, die zijn snel gaar. Ik vind kleine stukjes in de soep ook lekkerder dan grote brokken.
Ik ben het niet eens met de eerdere Odette, even voor de duidelijkheid. Ik ben zelf veganist.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het juist een fijn recept :) En ik heb nog nooit zo goedkoop boodschappen gedaan als sinds ik vegan ben. Ik geef gemiddeld zo´n 30 euro per week uit aan basisproducten in mijn eentje, en ik kom niks tekort.