Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 7 februari 2018

Waarom stap je over naar een nieuwe energieleverancier en hoe doe je dat?

Ik ben begin vorige maand weer overgestapt. Dat doe ik ieder jaar. Ik verwonder mij er over dat er mensen zijn die nog nooit zijn overgestapt! Want waarom niet?

Als je wilt overstappen, dan kun je verschillende vragen hebben:

Kan het gebeuren dat ik door de overstap een tijdje zonder stroom of gas kom te zitten?
Nee, de leverantie gaat altijd door. Deze levering gebeurt vanuit een netbeheerder en niet vanuit het energiebedrijf. In jouw regio hebben alle mensen dezelfde netbeheerder. Hier in Groningen is dat Enexis. Er zijn nog meer netbeheerders in Nederland. Ze hebben allemaal een eigen regio.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in de kou en in het donker komt te zitten.

Als er niet meer geleverd wordt, dan heeft dat andere oorzaken, want dan ben je afgesloten. Afsluiting gebeurt bij wanbetalers. Het is heel onverstandig om het zo ver te laten komen om afgesloten te worden van gas en licht, want je moet voordat je weer aangesloten kunt worden, geld betalen en dat geld komt nog boven op de energieschuld die je moet betalen. Zorg altijd dat je een betalingsregeling treft als je betalingsachterstanden hebt.
Lees hier bij consuwijzer meer over (dreigende) afsluiting van gas en stroom.

Ben ik echt goedkoper uit als ik overstap?
Vaak wel! Bij mij is dat altijd zo. Ik kies de goedkoopste die aan mijn eisen voldoet.
Wat zijn mijn eisen?
Ik wil groene stroom, opgewekt in Nederland. Sommige energiebedrijven bieden groene stroom aan die bijvoorbeeld uit Noorwegen komt, uit waterkrachtcentrales. De Noren hebben stroom over en dat wordt door aangekocht door energiebedrijven in andere landen. Ik kies er voor om de opwekking van groene stroom in Nederland te bevorderen.

Waarom is het dan goedkoper om over te stappen?
Veel energiebedrijven hanteren een welkomstbonus. Dat scheelt flink veel op je energierekening.
En op een overstapsite kun je precies uitrekenen welke leverancier voor jou het voordeligst is.

Hoe vind ik de leverancier die voor mij geschikt is?
Er zijn in Nederland een heleboel gratis vergelijkingssites. Als je daar je gebruiksgegevens invoert en je wensen ten aanzien van groene stroom, dan krijg je automatisch een lijstje van de voor jou op dat moment meest voordelige energieleveranciers.
Hieronder vind je een lijstje, misschien zijn er nog wel meer, maar die heb ik niet kunnen vinden.
 Overstappen.nl
Energieleveranciers.nl
Online energievergelijker
energievergelijker.nl
gaslicht.com
easyswitch.nl
pricewise

Op zo'n vergelijkingssite krijg je het totaalplaatje, dus inclusief de kosten voor de leveringskosten, de netbeheerder, de overheidsheffingen en 21% BTW.
Let op! Die sites hebben allemaal samenwerkingsovereenkomsten met energieleveranciers. Iedere keer als een consument via die site overstapt, levert dat de overstapsite geld op.
De schoorsteen van zo'n site moet tenslotte ook blijven roken, om even in energie-termen te blijven spreken.

 Ik wil groene stroom, hoe doe ik dat? 
Dat is heel gemakkelijk, je vinkt groene stroom aan en dan wordt er op een energievergelijkingssite automatisch rekening mee gehouden.

Hoe stap ik daadwerkelijk over en waar moet ik op letten?
Zoek uit tot wanneer je contract loopt. 
Als je huidige contract binnen 2 maanden afloopt, dan kun je zonder boete overstappen. Als je contract langer loopt, dan betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding. Als je een meerjarig contract hebt, kan deze vergoeding oplopen tot wel €250,-
Overstappen kun je het beste doen via een vergelijkingssite, omdat de eigen site van leverancier geen vergelijkingen biedt en je ook vaak geen welkomstbonus krijgt.
Je hebt 14 dagen bedenktijd, binnen die periode kun je nog weer opzeggen. Na die 14 dagen zit je aan het contract vast.
De nieuwe leverancier zorgt voor opzegging bij de oude leverancier en checkt wat de ingangsdatum wordt (= einde oude contract). Deze datum moet je bij de bevestiging van je overstap checken en kijken of de datum klopt met je huidige contract.
Ikzelf controleer regelmatig wat het overstappen oplevert. Welke leverancier de beste deal levert, dat wisselt nogal eens. Op dit moment is het Powerpeers, die mij bij gelijkblijvend verbruik, voor €38,52 per maand gas en stroom kan leveren.

12 opmerkingen:

 1. Ik stap ook inderdaad ieder jaar over, het is geen moeite en het is een snelle besparing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is groene stroom dan 'echt groen' of worden de gekochte certificaten hier ook als groen bestempeld? Zelf betaal ik al voor het 2e jaar iets meer, maar dan wel NL groene stroom met inzicht in hoe het verkregen wordt. Dat miste ik een beetje bij mijn vorige aanbieder. Ik vond het wat schimmig en ze stonden in de lijst ongelofelijk in het rood...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij stappen ook ieder jaar over. De energieprijzen maken niet per definitie het grote verschil, de bonus die je ontvangt bij aanmelden wel. Daarom is het ook zo lonend om ieder jaar de overstap te maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stap ook ieder jaar over, snel verdiend. En ik wil alleen echt groene stroom. Geen geïmporteerde houtsnippers die verbrand worden en dergelijke. Daar let ik wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen reclame hoor, maar deze vond ik wel handig.
  ContractWekker: gratis herinneringservice voor uw energiecontract(gaslicht)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Groene stroom bestaat niet in Nederland. Kijk op uitzending gemnist "Zondag met Lubach".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bestaat wel degelijk :). Die uitzending is satire hè ;)... Deel waarheid, deel overdreven met een vleug humor en deel onwaarheid :)... En inderdaad, de stroom uit je stopcontact is niet persé groen, maar als iedereen in NL lokale groene initiatieven zou steunen, zou deze stroom wel grijs zijn. Enige dat je kan doen is zelf betalen voor deze lokale initiatieven, zodat ter grootte van je eigen verbruik er voldoende nieuwe groene energie wordt opgewekt en er zo minder uitputting komt...

   Verwijderen
  2. Uitzending is inderdaad satirisch-grappig, naar op feiten gebaseerd.

   Verwijderen
 7. Ik heb echte groene stroom, van een lokale energiemaatschappij, die hier in de stad zonnepanelen op daken legt. Ik steun lokale initiatieven, én echte groenestroom.Daardoor is er ook geen behoefte over te stappen. Het zou goedkoper kunnen maar dan mis ik wel mijn idealen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Was het al een tijd vaan plan en heb gisteren de papieren opgezocht, stap 1 en vanmiddag ga ik het uitzoeken als het ervan komt.
  Het is zulk heerlijk weer, ga eerst fietsen en wat buiten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het komt er hier steeds niet van. Ik vind het te onoverzichtelijk. Pas kam hier nog een mannetje aan de deur met een mooi verhaal over overstappen. Ik was bijna er in meegegaan maar las later verhalen over rekeningen die niet kloppen over deze firma. En dat contact opnemen heel moeizaam zou gaan. Er zijn vast veel maatschappijen die wel goed zijn en als nieuwe klant heb je denk ik wel voordeel. maar ik kan het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Pas op; de leveranciers adverteren vaak met de variabele kosten. Maar de vaste kosten ( bv transportkosten) worden meestal niet vermeld. Daardoor had ik laatst wel de paar honderd euro bonus maar op t eind vh verhaal waren mn totale kosten flink hoger terwijl het gebruik ong. hetzelfde was.

  BeantwoordenVerwijderen