Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 25 maart 2018

Alweer zomertijd!

De klok is al een uur vooruit gezet en we moeten er maar weer aan geloven. Morgenochtend vroeg op om te gaan werken.

Al weer lang geleden werd de zomertijd ingevoerd. Het was in 1977 en het was een voor mij totaal onbekend fenomeen. De zomertijd is ingevoerd omdat het energie zou besparen. Het was 's avonds een uur langer licht en dat scheelde enorm bij het stroomverbruik 's avonds.
Later bleek deze besparing toch niet zo groot als gedacht, we zijn ook steeds meer spaarlampen, LED lampen en dergelijke gaan gebruiken.  En het is nu al jaren de vraag of we nog wel door moeten gaan met de zomertijd.
Persoonlijk vind ik de overgang van de wintertijd naar de zomertijd een hele moeilijke. Ik ben altijd wel een week van slag. Het lukt met niet zo goed mijn ritme te veranderen. Ik moet ineens een uur eerder opstaan en een uur eerder naar bed. Van mij mag het net als voor 1977 wel altijd wintertijd zijn.
Met de overgang van zomertijd naar wintertijd heb ik niet veel moeite, die is veel gemakkelijker en geleidelijker. Ik ga om dezelfde tijd als in de zomertijd slapen als in de weken daarvoor en ben om dezelfde tijd als in de zomertijd wakker. Dus heb ik 's ochtends ruim de tijd om me voor te bereiden op de nieuwe dag.
Van mij mogen ze de zomertijd nu afschaffen!

Wat denk jij, bespaart de zomertijd voor jou energie? 

12 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het energieverbruik niet veel uitmaakt. In de herfst moet je juist weer eerder de lampen aandoen dus ja......
  Ik heb het andersom als jij. Vroeg opstaan kost me geen moeite en ik vind het heerlijk dat het 's avonds langer licht is..
  In de herfst vind ik het heel naaf als je ineens een uur eerder in donker zit.
  Van mij mag het afgeschaft worden, we gaan nu toch wel richting licht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van mij mag het stoppen. En dan liefst altijd wintertijd. Maar ja, daar zal wel flink ruzie over komen in ons landje...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de zomertijd heerlijk. Lekker lang licht in de avond. Zelf merk ik er weinig van en ook mijn kinderen hebben geen problemen met eten of slapen. Ook niet toen ze klein waren. Gisteravond hadden we een feestje dus het was een kort nachtje. Ga zo lekker sporten om de vermoeidheid eruit te lopen en fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat er binnenkort besloten word om gewoon een tijd aan te houden, maakt me niet uit welke. Ik heb moeite met een uur slaap in leveren, en mijn hondje ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb gelukkig nergens last van. Misschien omdat ik er gewoon niet bij stilsta en meega in de tijd die op de klok staat? Zelfs met mijn kinderen heb ik nooit problemen gehad. Geluk of toch gewoon er niet zo mee bezig zijn? Ik weet het niet? Wat mij altijd zo verbaast is dat je de mensen nooit hoort als ze op vakantie gaan en naar andere tijdzones reizen. Voor 1 uur verschil hoef je helemaal niet zo ver te gaan. Dan zeggen ze wel jamaar ik ben op vakantie dan maar als je terugkomt moet je meestal toch wel weer gewoon aan de bak. En dat is dan 2x veranderen in korte tijd. Mijn man reisde heel veel voor zijn werk, soms wel de ene week naar Azië en direkt daarna naar Amerika, nergens last van. Ik wil overigens niemand te kort doen of belachelijk maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er moeite mee. In de avonduren wordt het vanzelf al langer licht en met wintertijd is het nog op een redelijke tijd donker in de zomer zodat het lichaam melatonine aan gaat maken. Nu vindt ik het in mei en juni te lang licht in de avonduren. Zomertijd verstoort het bio ritme van mens en dier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huisje Weltevree25 maart 2018 om 11:58

   Dieren hebben geen last van zomer en/of wintertijd. Zeker in de natuur niet.

   Verwijderen
  2. Boeren merken het wel aan de melkproductie.

   Verwijderen
  3. Er worden in de eerste week veel meer dieren aangereden in de ochtend. De mensen zijn zomaar een uur eerder onderweg.

   Verwijderen
 7. We hebben er geen last van eigenlijk. Het is zo laat als de klok aangeeft. Ook hond gaat kennelijk helemaal op ons ritme mee, die weet ook het verschil tussen weekdagen en zondag, dan reageert ze heel anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan me goed de jaren van ëén tijd herinneren. Dat was toen prima en voor mij nu ook.

  BeantwoordenVerwijderen