maandag 5 maart 2018

Bij anderen naar binnen kijken

Ik heb een nieuwe site ontdekt, Dollar Street heet die.
Op deze site kun je bij mensen in andere landen naar binnen kijken en de slaapkamer, de keuken, de zithoek en de woonkamer bewonderen en ook de badkamer en de wc. .
Bijvoorbeeld bij een gezin in Burundi, de Butoyi's, die van 27 dollar per maand rond moeten komen. En dan zijn er foto's van de "oven", het bestek, de borden, de voordeur, de wc, de keuken, de slaapkamer.
Hoe ziet dat er dan uit?
Een kijkje in de slaapkamer/kinderkamer/logeerkamer
koelkast in Burundi

Eetkamer/keuken
Ook heb ik in het huis van mensen in Colombia zitten kijken, bij de Iquira Collo's. Hun inkomen is 145 dollar per maand.
Keuken in Colombia
Slaapkamer in Colombia
Ik heb met name gekeken naar de armere families, maar natuurlijk zijn er ook rijkere families bezocht.
Ik vind het een bijzondere site,  fotografen brachten een bezoek aan 264 families in 50 landen en daar zijn  30.000 foto's gemaakt.

21 opmerkingen:

  1. Wat goed, ook om kinderen kennis te maken met andere gezinnen en hoe ze leven op aarde.
    Om het besef van hoe je je materiaal gebruikt te laten doordringen.
    Hele waardevolle site om meer begrip te krijgen voor elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik word hier een beetje akelig van. Zie het ook als appels met peren vergelijken. Elk land heeft zijn eigen levensstandaard en ook in Nederland zijn er gezinnen die onder het minimum moeten rondkomen. Oké de foto's die je toont geven geen hygiënisch beeld maar arme gezinnen overal op de wereld zijn anders. In Nederland betekent het wel dat een arm gezin in het algemeen wel warm/koud stromend water heeft en hygiëne in acht kan nemen.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij bepaalde tv programma’s ziet het er hier in Nederland niet veel beter uit ....
    Alleen met een stenen muur , is dan het enige verschil, gelukkig wel qua temperatuurverschil......

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik die foto's bekijk besef ik hoe goed wij het hier hebben. Best confronterend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die website kende ik nog niet! Wat interessant ook voor mijn leerlingen. Ik ga het zeker onthouden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie mijn eerdere reactie. Zou het triest vinden wanneer kinderen van nu te horen moeten krijgen wat wij vroeger te horen kregen want ook 50 jaar geleden was er sprake van verschil. Met name kregen we destijds te horen dat je blij moest zijn met spruitjes op je bord. ( kinderen in andere landen zouden het niet weigeren) Ik ben er niet tegen om onze kinderen te laten inzien dat er wereldwijd van een andere cultuur sprake is waarbij de levensstandaard anders is dan zij gewend zijn. Maar alsjeblieft geen vergelijking maken!
      Groet, Ellen

      Verwijderen
    2. Nee hoor, niet bedoeld ter vergelijking. Ik heb jaren geleden een project gehad over Colombia. In de klas hadden we arm/rijk uitgebeeld (omdat dat daar aan de orde was en in ons boek over Colombia ging het ook daarover).
      Voor arm had een jongen (groep 6) met z'n vader een 'krot' gemaakt. Ik dacht 1 of ander klein hutje. Totdat ze het in elkaar kwamen zetten... De afzonderlijke panelen pasten net door de dubbele nooddeuren heen........ Groot zeil erin gelegd, emmers vol zand erin. Eind van de dag was het vanaf dat moment 'feest'... Ik las voor bij de schaarse lichtinval van de kleine ramen en met ons allen pasten we met beetje dicht op elkaar zitten exact in de hut. Gouden herinneringen aan die tijd, ondanks dat het al bijna 10 jaar geleden is!
      Wat had ik graag toentertijd zoiets als deze website gehad om 'echt' binnen te kijken en het een beetje nagemaakt.
      Overigens vind ik een beetje dankbaarheid in onze westerse overvloedige samenleving daarnaast niet misstaan hoor. Het valt me tegen hoeveel kinderen bij de lekkerste dingen (voor het te proeven) al roepen 'dat lust ik niet!' en dat er initiatieven als bijv. schoolfruit moeten komen om kinderen alternatieven te geven...

      Verwijderen
  6. Leuk om zo even binnen te kijken.
    Een paar jaar terug was er ook zoiets, What The World Eats,waarbij men de weekboodschappen in de keuken tentoonstelde, wat ze aten dan. Bizarre foto's, grote verschillen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Burundi en Colombia wordt vnl. buiten geleefd. Het weer is daar vele malen beter dan bij ons. Een beschut slaapplekje is dan meestal voldoende. Wij leven hier vaak in overbodige luxe (zalmkleurige badkamertegels e.d.)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ben het helemaal mee eens met Ellen, kamertjes kijken
    i.p.v. apies, is triest genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het heel mooi. Je kunt nauwelijks iets leren over de wereld zonder beelden erbij. Wel tekens trouwens, het speelgoed bij de familie Howard...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi initiatief en ik denk dat het heel goed is om een keer bij een ander naar binnen te kunnen kijken. Goed om mee te geven aan de jeugd van tegenwoordig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heeft iemand een idee waarom al die foto's van handen zijn gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik schrok omdat ik dacht bij de foto,s in Colombia ;Wat hebben die het veel luxer dan in Burundi.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heel interessant. In Kyrzygistan is het beter dan ik verwacht had. Leuk om al die verschillen te zien, en soms ook confronterend. Ik heb de site opgeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Akelig om dit te willen zien en dan vergelijken.
    Valt me tegen van jou, zuinigaan.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze mensen hebben er zelf voor gekozen om deel te nemen aan het project en de mensen te laten zien hoe ze leven.
      Ik vind het heel interessant en soms confronterend om de levensomstandigheden van mensen te zien en te beseffen hoe goed bijna iedereen het hier in Nederland heeft. Ik bedoel dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
      Ellen, ik begrijp niet waarom ik jou tegenval.

      Verwijderen
    2. Ellen heeft het waarschijnlijk heel moeilijk en als ze haar eigen leven vergelijkt met Burundi, dan blijkt ze een luizenleventje te hebben. Daardoor voelt ze zich door jou aangevallen Zuinigaan. Heeft niks met jou te maken, dat zit in Ellen.

      Verwijderen
  15. Niet alleen voor ons, maar ook voor kinderen een hele eye-opener!
    Dank je wel voor de link.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De inrichting in Burundi doet me denken aan de Senegalese huisen die ik gezien heb, alleen waren die schoner / opgeruimder.

    Ik vraag me af wat je weet met alleen het maandinkomen (in euro’s) en wat fotootjes. Als een gezin een eigen woning heeft en van 1 inkomen 8 personen onderhoud en dagelijks goed eet, ben je dan automatisch arm als je koelkast een pot is? (Wat vor jouzelf een goedwerkend systeem is). In de meeste dorpen zal misschien geen eens stroom zijn. Nog los van de vraag hoe goed het voor een gemeenschap is om al die westerse zooi uieindelijk vervuilend op een berg te hebben / in de fik te steken.

    In Afrika (en elders) werken dingen dusdanig anders dat het moeilijk is om een oordeel te vellen nalv wat foto’s - op welk vlak dan ook. En ach... werkt dat niet altijd zo eigenlijk?

    De foto’s vind ik wel leuk overigens, maar dan als binnenkijkje in een andere cultuur - zonder er een stickertje arm / rijk op te plakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk juist dat de fotograaf dat niet heeft willen doen en daarin ook is geslaagd, dat geen stickertje willen plakken dus... Want zo zag ik een gezin wat 800nogiets dollar per maand heeft, in de VS, en volgens mij wordt dat daar toch wel als relatief arm beschouwd, maar daaruit bleek nou niet echt dat zij armoedig leefden. Dus ja soms is het maar een getalletje, heeft met veel andere factoren te maken (zoals bezit van eigen huis, als er geen huur betaald wordt dan scheelt het natuurlijk al enorm).

      Ik vond vooral de verschillen per land gek om te zien. Bijvoorbeeld Jordanië: een in de 7000 dollar per maand, de ander 200.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.