Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 29 maart 2018

Binnenkort geen "normale" gasgestookte CV ketels meer te koop!

Al vanaf 2021 moeten we allemaal aan de warmtepomp of iets dergelijks. Gewone CV ketels zoals de meeste mensen in Nederland er eentje hebben, zijn dan verboden. Tenminste, om nieuw aan te schaffen. Als je één in huis hebt, dan mag je hem nog wel gebruiken.
De warmtepomp gebruikt geen gas, maar stroom. Is dat dan zo veel beter?
Wel als er echt groene stroom gebruikt wordt en geen grijze stroom. 
In Nederland wordt nog erg weinig groene stroom opgewekt. Zie hier onder het you tube filmpje van Arjen Lubach over groene stroom.

Grijze stroom wordt gemaakt in gasgestookte of soms zelfs kolengestookte elektriciteitscentrales. Onderweg tussen centrale en stopcontact thuis gaat volgens de Volkskrant ongeveer 65 % van deze stroom verloren, heel effectief lijkt dat niet!
Verder lees ik ook negatieve berichten, over warmtepompen die heel veel lawaai maken,  warmtepompen die pas gaan werken als de temperatuur buiten tenminste + 11 graden is.
En ook: zo'n warmtepomp is vreselijk duur, die kosten tussen de €8.000 en €12.500.

Mijn gewone CV ketel kocht ik in oktober 2016. Ik hoop er nog wel 18 jaar mee te doen, mijn oude ketel was  20 jaar toen hij vervangen moest worden. Dan is het 2036. Ik hoop dat er tegen die tijd echte groene stroom is en dat er een betere oplossing is om mijn woning te verwarmen.

Wat vind jij van warmtepompen?

25 opmerkingen:

 1. Ik heb geen cv ketel maar een moederhaard, nog veel inefficienter. Alleen vervang je die niet zo makkelijk want ook het complete leidingenwerk moet dan vervangen worden.
  Daarom kijk ik nu naar een heel ander type verwarming: infrarood panelen. Geen lelijke radiatoren meer in kamers, het kan in plafond en vloer verwerkt worden en voor kleine ruimten is het zelfs als plug-and-play beschikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moeilijk hoor. hopelijk kun je ze tegen die tijd ook huren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik ècht niet snap: hoe moet dat dan, als je in een flat woont?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij verwarmen ons huis met een condensatieketel op gas.
  Toen we wegens een lek enkele jaren terug onze badkamer moesten vernieuwen, hebben we de nog functionerende elektrische boiler laten vervangen door een warmtepompboiler voor productie van het sanitair warm water. Hoge kostprijs zowel voor de warmtepompboiler zelf als voor bijkomende installatiekosten (afvoer van damp en afvoer van condensatievocht).2 en ene half jaar na plaatsing functioneerde de warmtepompfunctie niet meer en warmt de boiler enkel nog op via weerstand. We deden dus een grote investering die totaal niets heeft opgeleverd aangezien de warmtepompfunctie na zo'n korte tijd al stuk was. Was natuurlijk net buiten de periode van wettelijke garantie dus herstelling is op onze kosten. Kosten voor herstelling liggen vrij hoog maar we vinden een herstelling van 300 euro teveel. Water wordt dus gewoon weer via elektrische weerstand opgewarmd. Een warmtepompboiler zou ik zeker niet meer zetten aangezien de onze zou vlug stuk was maar ook omdat dat ding enorm veel lawaai maakte als de warmtepompfunctie het water opwarmde. Aangezien we de boiler op nachttarief lieten draaien omwille van het goedkopere nachttarief, stond dat ding hier elke nacht een uur of vier lawaai te maken. Pomp staat beneden in de bergruimte maar deur dichtdoen om lawaai te dempen mocht niet aangezien er voldoende luchttoevoer moet zijn bij zo'n warmtepomp. Langs de ene kant ben ik blij dat hij kapot is omdat er hier 's nachts geen lawaai meer is, aan de andere kant vind ik het jammer dat we de investering er nooit hebben kunnen uithalen en dat de boiler nu opwarmt met elektriciteit net als onze oude deed. Ons doel om te besparen op elektriciteitskosten is dus zeker niet bereikt.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat om een nog niet goedgekeurd manifest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat gaat over woningen,particulieren. Maar je hoort de politiek niet over bedrijven die moeten voldoen aan dezelfde eis, van het gas af...daar valt de meeste winst te halen, qua Gronings gas. Ook de levering aan andere landen moet maar eens stopgezet worden(bv Belgie)
  Ik vind het altijd boeiend om te lezen hoe Denemarken de energietransitie inzette na de oliecrisis in 1973. Kunnen we nog wat van leren. https://www.consultancy.nl/nieuws/8793/squarewise-lessen-van-duurzame-koploper-denemarken

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien gaat het meevallen met deze "hete soep".Want het gaat de mensen geld kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, want het gaat om een nog niet goedgekeurd manifest. Proefballonnetje dus.

   Verwijderen
 8. Het andere bericht, stikstoffabrieken in Groningen om geïmporteerd gas op het laag calorisch gas te brengen heb je dat gemist?

  Als NL nu nog niet zijn klimaatdoelstelling 2020 gaat halen, wegens politieke belangen (Shell o.a.) geloof je dan dat de particulieren de rekening gaan betalen? Al in 2021?

  Ik geloof eerder andere dingen, dan dit.

  Per half februari dit jaar zou de overheid de nam buiten werking stellen in het Gronings gas gebied.
  Het is nu eind maart. Project is van start gegaan...... de grote gedupeerden worden niet geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dat als de overheid dat per se wil, dat ze dat dan ook maar moeten subsidiëren. Of met een lening tegen 0% rente ofzo. Alsof iedereen met een koophuis daar geld voor heeft zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd handig,subsidie.Maar het ontslaat je niet van zelf sparen en investeren...ik zou niet te hard op de overheid rekenen wat dat betreft.
   En mocht er nog subsidie zijn(nu wel, als het storm loopt niet meer) wees er dan zeer dankbaar voor. Alles wordt duurder, zorg, wonen, energie,vervoer...en alles met een grijze golf op komst die ook nog eens flink geld kost.De vette jaren zijn voorbij,zeg maar.

   Verwijderen
  2. Er zijn meerdere manieren om de dure investeringen voor een nieuwe installatie te betalen. Dat kan natuurlijk met eigen geld, maar je kunt ook goedkope leningen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

   Zo is er de Energiespaarlening. Daarmee kun je tegen 1,9 tot 2,7 procent rente maximaal 25.000 euro lenen voor verduurzaming van je huis.

   Verwijderen
  3. Dat is niet genoeg als je een ouder huis hebt.

   Verwijderen
 10. De Volkskrant is wel vaker erg negatief over dit soort ontwikkelingen. Hun doelgroep is een publiek van 60 plus. Dus informatie in die krant is op dat lezerspubliek afgestemd, en helaas, veel ouderen voelen niet meer voor investeringen in energietransitie.Gisteren hoorde ik al weer een 71 jarige zeggen dat het haar tijd wel uit zou duren.

  Ik zou andere bronnen kiezen om informatie van te halen. Zoals Milieu Centraal bijv.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb je een huis van voor 2000 dan is een warmte pomp niet zo geschikt. Dan moet je eerst flink wat aan je huis doen zoals: hr++ glazen, vloerverwarming, extra isolatie aanbrengen. Dat moet je dus je hele huis verbouwen en kom je wel op een bedrag van 30.000 euro of nog tienduizenden hoger bij een groter huis.
  Verder staat de techniek nog in de kinderschoenen met alle problemen van dien. Er is veel meer elektra nodig dan nu. Daarvoor moeten extra energiecentrales gebouwd worden en waar lopen die dan op. Ook wordt er steeds gesproken over de besparing op gas. Maar je gaat wel veel meer betalen voor elektra. En meer kosten voor je meter.
  Absurd plan en veel te vroeg. Eerst alle nieuw te bouwen huizen super goed isoleren (en denken om goede ventilatie) en met nieuwe technieken werken. En de oudere huizen veel beter laten isoleren en toe werken naar minder gas. Zoals een vorige schrijver al schreef, er zou een stikstoffabriek gebouwd worden om Gronings gas te vervangen. En anders gaan we de komende jaren aan hoog calorisch gas. CV installaties kunnen dat tegenwoordig al vaak aan en oudere kunnen omgebouwd worden. Ik weet niet hoe dat zit met een gasfornuis. Maar die is nog voordelig te vervangen en je kunt dan kiezen voor inductie.
  Ik vind hetbplan dus ondoordacht en zeer onbeschoft om mensen zo voor het blok te zetten. Bij ons in de gemeente wordt nu met de bewoners van een paar wijken gesproken over de transitie om huizen van gas af te halen. Inspraak dus van de bewoners en nadenken over gezamenlijke oplossingen. Lijkt me veel beter. En anders laten we volgend jaar een nieuwr cv ketel plaatsen (op gas) en extra isoleren stond bij ons toch al in de planning.
  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. VeggieMo,
   klopt dat je een gasfornuis kan laten vervangen door kookplaten op inductie maar dan moeten er wellicht aanpassingen aan de elektriciteit gebeuren. Volgens de huidige wettelijke AREI regels moet elk zwaar elektrisch toestel in de keuken tegenwoordig op een aparte zekering zitten en bij ietwat oudere bestaande huizen is dat zeker niet het geval.

   Verwijderen
  2. Arei is Belgische wetgeving..

   Verwijderen
 12. De aanschafkosten zullen uiteindelijk wel omlaag gaan. In sommige nieuwe wijken worden ze standaard ingebouwd. Wat ik me alleen afvraag ... het haalt warmte (en koeling) uit de aarde. Is dat op den duur niet ook schadelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Laatje niet piepele mense. Dit is een niet goedgekeurd manifest. Proefballon

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maak een VanGasLos plan voor je eigen huis, voor het restje gas dat je nu nog kwijt moet raken. Alle gekheid op een stokje, je gaat de komende 30 jaar nog onnoemelijk veel onderhoud plegen aan je huis, zorg er dan alsjeblieft voor dat dat de handige keuzes op weg naar vangaslos. Je kan het zo gek maken als je wilt maar als je net de verkeerde dingen doet dan is het dubbelduur. Een plan dus
  https://larsboelen.nl/2018/03/de-voor-e1000-vangaslos-challenge/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is volgens dit plan niet de bedoeling dat CV ketels helemaal eruit gaan, ze moeten alleen gecombineerd worden met een wartepomp, in een zogenaamd hybride systeem. Van het gas ben je dan nog niet helemaal af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moet je in een klein appartement wel de ruimte hebben om deze 2 toestellen naast elkaar te plaatsen en al die buiten units zien er natuurlijk niet uit tegen een gevel van een ouder appartementen complex.

   Groet, Ellen

   Verwijderen
 16. Overwinteren in een warm land, stuk leukere investering ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. vroege 1.april grap gaat nooit lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De techniek van warmtepompen is veelbelovend, voor de toekomst. Is net een beetje als ruimtereizen: gaat er echt een keer van komen, maar dit jaar nog niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen