Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 15 april 2018

Minder Zuinigaan!

Er was altijd héél véél Zuinigaan en het zou voor mijn gezondheid heel goed zijn om lichter te worden. In oktober vorig jaar schreef ik al eens over een lichter zwaargewicht toen ik in ongeveer 1 jaar tijd 10 kg lichter geworden was, en nu is er nog weer minder Zuinigaan!
Ik ben al weer 3 kg lichter geworden, dit is dus 500 gram per maand. Het gewichtsverlies gaat gestaag door.

Ik schreef in oktober:

Wat doe ik om die gewichtsvermindering te bereiken?
Voornamelijk veel zwemmen en daarnaast gezond eten. Weinig snoep en snacks. Alleen zo nu en dan en zo weinig mogelijk. Voedsel dat ik niet/nauwelijks kan laten staan, dat koop ik gewoon niet, bijvoorbeeld zakken chips. Dat moet ik gewoon niet doen, want dat gaat niet goed als ik die in huis heb.

Die 10 kg minder, wat merk ik daarvan?
Ik heb minder lichamelijke ongemakken van het overgewicht.
- Ik heb een blaas- en baarmoederverzakking. Een jaar geleden, met die 10 kg extra gewicht, kon ik alleen met een bijna lege blaas zonder ongelukjes opstaan van de lage bank. Als mijn blaas een beetje te vol was, dan ging het mis. Nu moet ik nog steeds niet proberen met een overvolle blaas te gaan staan (ik moet gewoon zorgen dat ik regelmatig ga plassen), maar de klachten zijn verbeterd. Dat is fijn, want het is niet prettig om in de broek te piesen. Ik ben blij met de nieuwe situatie. Ik zag/zie nogal op tegen een operatie, een aantal jaren geleden was er veel gedoe met matjes die hele nare klachten gaven. Bovendien ben ik nogal afgeschrikt door de gynaecologe die ik een jaar of 4 geleden consulteerde vanwege de verzakkingen. Zij zei dat een operatie soms leidde tot verergerde incontinentieklachten. Altijd fijn om te horen van een deskundige!
- Al jaren heb ik veel problemen gehad om op te staan vanaf een lage toilet. Een verhoogde toilet gaat prima, maar een laag model, zeg maar het gewone model, daarbij heb ik hulp nodig om te gaan staan. Ik trok me op aan deurkrukken, fonteintjes en alles wat voorhanden was. Al die kilo's moesten weer boven mijn voeten gebracht worden als ik wilde gaan staan en dat viel niet mee, een zware klus voor mijn rug- en bovenbeenspieren. Een verhoogde toilet of een rolstoeltoilet met beugels was steeds een verademing, of een stang in de toilet waaraan ik mij kon optrekken. Bij uitstapjes en etentjes in de horeca was het altijd mijn angst wat ik zou aantreffen in een toilet. Wat als het mij gewoon niet lukte om weer te gaan staan? Ik moest er niet aan denken! Die 10 kg zat vrijwel uitsluitend op mijn romp en die romp is nu dus lichter en dat merk ik bij het opstaan. Meestal lukt het mij tegenwoordig weer om zonder optrek- op opduw-werk in één beweging te gaan staan. Heerlijk!
- Trap op gaat makkelijker. Heel logisch natuurlijk, want ik hoef die 10 kg niet meer mee omhoog te nemen. Doe maar eens een rugzak met 10 kg op je rug, dat loopt trap op een stuk moeilijker!

Ik ben er blij mee en ga zo door en ik hoop dat er méér kilo's verdwijnen!

Nu dus al weer 3 kg minder en de positieve effecten blijven aanhouden. 

- Ik heb vrijwel nooit meer een urine-oeps-momentje. 
- Ik fiets gemakkelijker bij een viaduct op, ook met wind tegen. Die 13 kg hoef ik niet meer omhoog te trappen en dat scheelt enorm!

Eén negatief effect:
- Kleding wordt te groot. Niet heel zuinig, want ik heb, zeker als ik nog meer gewicht verlies, nieuwe kleding nodig.  Ik kan deels kleding wat innemen, maar als het om een groter aantal maten gaat, dan verdwijnt het model uit een broek of blouse. 

Begrijp me goed, ik vind het heerlijk om minder gewichtig te zijn en mij gemakkelijker te kunnen bewegen. Dus ik ga gewoon gestaag door en hopelijk lukt het mij om een gezond BMI te bereiken.

Mijn BMI is nu 36,2. Het was 1,5 jaar geleden  40,6.

28 opmerkingen:

 1. Goed bezig hoor! En die kleding... jammer dan. Geef goede kleding weg (bijvoorbeeld via Dress for less), en gooi deels versleten kleding gewoon in de kledingbak - of misschien kun je er heel soms nog iets anders leuks van maken, maar ik zou er niet teveel moeite voor doen om álles maar te blijven gebruiken.

  Je hebt gelukkig wat geld om nieuwe kleding te kopen. (En je zou natuurlijk zeker kunnen kijken of je mooie tweedehands kleding kunt vinden, of dat je misschien kunt ruilen met andere mensen, etc...).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behalve de dingen die je noemt is afvallen ook nog eens heel gezond voor je organen. Vet zit namelijk ook van binnen. Heel knap van je dat je gestaag afvalt want dat vereist een sterke wil.
  Die kleding zou ik geleidelijk aan gewoon vervangen. Alle voordelen van een goed gewicht zijn veel belangrijker! Heel veel succes :-)
  Wat een leuke foto staat er trouwens van je op je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een enorme vooruitgang en het geeft me hoop dat ik over een jaar of twee hetzelfde kan zeggen. Ik ben nu net door de overgang heen en ik ben in de laatste jaren hetzelfde aangekomen wat jij kwijt bent. Helemaal niet leuk en ook inderdaad helemaal niet zuinig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat met je gewichtsverlies... Ik kan me voorstellen dat je het voelt dat je minder gewicht moet meesleuren.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat het zoveel beter met je gaat nu je minder gewicht hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn voor je, het heeft zoveel voordelen mijn gewicht te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed hoor, petje af!
  Ik ben nooit zo zwaar geweest als jij maar ik merkte het ook zo goed toen ik 10 kilo afviel dat ik het niet meer mee hoefde te zeulen. Ik had daardoor ook veel meer energie over!
  Helaas door depressieve klachten zit die 10 kilo er weer aan, ik ben sinds februari aan het sporten om hier weer verbetering in te krijgen.
  Mijn BMI is net onder de 30 en ik ben inmiddels 1,1 kilo afgevallen, waarbij mijn vetpercentage met 3 kilo is afgenomen en ik de rest in spiermassa erbij heb gekweekt, daar heb jij misschien ook nog mee te maken door het zwemmen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat je daar op let, en niet alleen de getallen op de weegschaal. Heel belangrijk om wel vet te verliezen, maar spiermassa bij te kweken. En spieren wegen nou eenmaal.

   Verwijderen
 8. Hahaha, ik bedoelde: minder gewicht te hebben. ;) Zou dit nou zo’n beroemde Freudiaanse vergissing zijn? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi dat het zo gestaag gaat elke maand. Ik worstel ook al mijn hele leven met gewicht. Sinds ik koolhydraatarm eet en regelmatig "vastendagen" van 5000 kcal eet blijf ik heel makkelijk op gewicht en val zelfs af als ik echt me beter inzet en regelmatiger nee zeg.
  Denk je dat het makkelijker of moeilijker wordt om je eetpatroon te behouden als je niet meer werkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knappe prestatie van je, dat vraagt veel wilskracht. En fijn dat je er zoveel voordeel van merkt, want dat lijkt me een stimulans om het vol te houden. Wat de kleding betreft: ga eens door je kledingkast, kijk wat je wilt vermaken, en wat er nu al weg kan. En dan van lieverlee wat nieuwe kleding aanschaffen, ook dat lijkt mij een stimulans, als je op zoek gaat naar kleding in een kleinere maat. Succes met doorgaan! (en fijn dat je minder oeps-momentjes hebt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap hoor, Zuinigaan! En wat een leuke portretfoto heb je op de site tegenwoordig, je hebt een lieve lach vind ik.

  Toen mijn moeder was overleden, 1,5 jaar geleden, heb ik een aantal blouses en truien behouden. Zij had 2 maten groter dan ik, maar ik gebruik ze vooral 's winters als extra "laag". Een dunne blouse bijvoorbeeld, past prima extra onder de winterjas, maar zo'n extra laagje al is het dun, houdt toch weer beter warm.

  's Avonds doe ik dan wel eens zo'n trui over de boel heen aan, en zo is mijn moeder toch ook weer een beetje bij me voor mijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed van jou! Respect hoor. Het is altijd lastiger om op een wat oudere leeftijd af te vallen...mijn moeder heeft er ook moeite mee. En wellicht als je straks niet meer werkt, je nog meer kunt zwemmen, fietsen wellicht wandelen oppakken?

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel goed zeg. Zo gestaag afvallen zal ook bijdragen in het vasthouden ervan.

  En tja, misschien kledingtechnisch niet superzuinig, maar wel een leuk excuus om straks in één keer jezelf in t nieuw te steken. Het is voor goed doel, je voelt je beter en daar gaat t om. Respect!

  En trouwens een leuke foto. Ik had nog nooit een gezicht bij deze blog en hij is heel anders dan ik dacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefeliciteerd met je gewichtsverlies!
  Heb je om wat voor een reden dan ook toch weer moeite met opstaan van een wc, zoek een fysiotherapeut, ergotherapeut of Cesar oid die gespecialiseerd is dit soort dagelijkse zaken. Met simpele aanwijzingen en oefeningen is dit goed aan te leren. Bijvoorbeeld met handen op de knieën en goede gewichtverplaatsing.
  Ik ken genoeg mensen die dachten thuis te moeten blijven omdat en nu toch op pad kunnen. Want ze kunnen nu zelfstandig naar de wc.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oef, ik dacht dat je minder wilde gaan bloggen. Dat zou ik jammer vinden, ik lees je blogs graag. Meestal smorgens als ik aan de eerste kop koffie zit.
  Goed hoor, dat afvallen. Wat kleding betreft,gewoon wat goede basics aanschaffen, daar kom je een eind mee. En als je zo doorgaat kan je ook je slag slaan in de tweedehands kledingzaken.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd, op naar een gezonde toekomst!
  Doe niet teveel kleding weg, soms is het lekker om iets oversized aan te kunnen trekken. Vooral als je lekker thuis bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat goed van je zuinigaan! Fijn dat je ook merkt dat je je beter voelt. Gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed bezig, ik val altijd weer voor verleidingen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow dat doe je echt knap. En fijn om over die voordelen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel knap van je en nu je de voordelen van het lichter zijn ervaart lijkt het mij ook makkelijker om daar blijvend voor te gaan.Misschien kan je medicatie voor diabetes ook afgebouwd worden..Kleding hoeft niet veel te kosten, komt vast wel goed.
  Hou vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Superrrrrrr!!!!!!! Ik probeer ook wel af te vallen maar ben blij dat ik al meer dan 10 jaar constant blijf en heb er eigenlijk geen last van ( mt 48-50)maar let wel altijd op. En koop inderdaad geen chips e.d. en na een verjaardag geef ik restanten mee aan de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat ontzettend goed zeg, al zoveel van je BMI af! En ook fijn dat je er zoveel positieve voordelen van bemerkt! Eventueel nieuwe kleding kopen is natuurlijk wat minder zuinig, maar dat zou ik er wel voor over hebben. Over het algemeen kun je met een betere gezondheid ook weer een hoop besparen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen